Değişen KDV Oranları Karşısında İade Faturasının Durumu
07.07.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararlarına göre 10.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8 olan KDV oranına tabi ürün ve hizmet gruplarında yeni oran yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranları ise yüzde 20’ye yükseltildi.
Ayrıca yüzde 8 oranında KDV’ye tabi olan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı ve peçete gibi temizlik ürünleri listeden çıkarılarak yüzde 20’lik genel orana tabi tutulmuştur. Diş macunu, diş fırçası ve diş ipi ise II sayılı listeden çıkarılmayarak yüzde 8’lik KDV oranının yüzde 10’a yükseltilmesi nedeniyle yüzde 10 oranında KDV’ye tabi oldu.
Söz konusu karara istinaden %1’lik orana tabi ürünler dışında kalan tüm ürünlerin KDV oranı değişmiş oldu. Bu durum mükellefler açısından birçok soru işaretine neden olmuştur. Bunlardan biri de Cumhurbaşkanı Kararları öncesi düzenlenen bir faturanın iadesi durumunda işlemlerin hangi KDV oranına göre yapılacağıdır.
Konuya ilişkin olarak 3065 sayılı Katma Değer Vergisini Kanunu’nun “Matrah ve İndirim Miktarlarının Değişmesi” başlıklı 35. maddesinde
“Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltir. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır.” hükmü yer almaktadır.
KDV Uygulama Genel Tebliğinin 6.1. bölümünde
“ İade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şartıyla malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu vergilendirme dönemi içinde 3065 sayılı Kanunun 35 inci maddesi hükmü gereğince düzeltirler.
Ayrıca söz konusu hüküm uyarınca, matrahta değişikliğin vuku bulduğu tarihte işlemin tabi olduğu KDV oranının değişmiş olması halinde düzeltme işleminin, ilk teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan KDV oranı esas alınmak suretiyle yapılması gerekmektedir.” yönünde açıklamalara yer verilmiştir.
Benzer bir şekilde tebliğin “Malların İade Edilmesi, İşlemin Gerçekleşmemesi veya İşlemden Vazgeçilmesi” alt başlıklı B/1.2.3. bölümünde; Matrahta değişikliğin vuku bulduğu tarihte işlemin tabi olduğu KDV oranının değişmiş olması halinde düzeltme işleminin, ilk teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan KDV oranı esas alınmak suretiyle yapılması gerektiği şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.
Sonuç olarak; ilgili 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda ve KDV Uygulama Genel Tebliğinde yer alan hükümlere istinaden, değişen KDV oranlarından önce faturası düzenlenen bir malın iade alınması halinde alıcı tarafından düzenlenecek iade faturasında önceki oran esas alınarak işlem yapılması, iade faturasının ilk teslimin yapıldığı dönemde geçerli olan KDV oranı dikkate alınarak düzenlenmesi gerekmektedir.
11.07.2023
Kaynak: MUHASEBETR
kaynak vermek durumundayım yoksa yasal sıkıntı olabilir