8 Milyar

Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
10
8 milyar üstü alış verişlerde ödemeler finansal yoldan yapılmasıyla ilgili yaşadığınız sorunlar varmı ve bu sorunları giderme yolunda hangi adımları atıyorsunuz fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.....
 
Siz yazılı olarak müşterinize bildirin imzalatıp bir süretini saklayın gerisi müşterinize kalmış bir şey cezasını o çekecek
 
Selam arkadaşlar,
gerçekten şu 8 milyar konusunda orhpozitif'in belirttiği türden problemler yaşanıyor. Benim netleşmek istediğim konu şu:
8 milyar üstü satışta müşteri parasını üzerinde getirmiş ve ısrarla o şekilde ödemek istiyor. Ve diyelim ki bankaların da kapalı olduğu bir saat.
Nakiti alıp ertesi gün banka hesabımıza yatırmamız hatta gerekirse açıklamaya müşterinin ismini yazdırmamızda bir sakınca olabilir mi? Amaç ödemenin bankadan geçmesi ve bu şekliyle benim açımdan bankadan geçmiş olmuyor mu?

Bir de gayrimenkul alımlarında da ödemeyi banka yoluyla yapma zorunluluğu var mı sizce? Çünkü gayrimenkul alım veya satım işlemlerinde iki taraf da genelde birbirini tanımadığı için işi tapuda bitirmek istiyor. Önce tapu yapılsa, ya ödemede problem çıkarsa...
Veya önce havale yapıldı, ya tapuda problem çıkarsa...
Ne dersiniz?
Hoşçakalın
 
mrb.
tapu dairelerinde yapılan işlemler 8 milyar sınırından muaftır.
yani bankadan geçmesine gerek yok.
 
rimess' Alıntı:
mrb.
tapu dairelerinde yapılan işlemler 8 milyar sınırından muaftır.
yani bankadan geçmesine gerek yok.

Teşekkürler sayın rimess
Fakat ilk sorum hakkında yorum yapmamışsınız...
 
Sayın JNTOPK

Yaygın olarak işlemler zaten bu şekilde yapılmaktadır.Size katılıyorum.
Müşteri nakit verir, satıcı o parayı müşteri yatırıyormuş gibi kendi hesabına yatırır, dekontu müşteriye gönderir.Kendi hesabını kapatır.
 
8 milyar

cevap yazan ve yorum getiren herkese tşk ediyorum
bizim halkımız ve zekamız çıkan her kanuna pratikilik getirecek şekilde çalışıyor zaten de maliyenin bu 8 milyar konusunda bu kadar esnek davranması ve usulsüzlük cezaları kesmelerini anlayamıyorum yaa adam satışı yapmış faturalandırmış, vergilendirmiş devlet senin açığını kollayıp hatanı bekleyip birde ekstradan para toplama sevdasında bu ne mantıkdır
mesleği artık yapılamıyacak hale getiriyorlar artık bizlere de yazık
 
332 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
27.04.2004 - 25445

Kapsam

1. Tevsik Zorunluluğunun Tutarı ve Başlangıcı

Bilindiği üzere, 01.08.2003 tarih ve 25186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 323 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, mükelleflerin ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 10.000.000.000 (on milyar) Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunluluğuna ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Bu uygulamaya ilişkin tespit edilen 10.000.000.000 (on milyar) liralık limitin, 01.05.2004 tarihinden itibaren 8.000.000.000 (sekiz milyar) Türk Lirası olarak dikkate alınması ve 8.000.000.000 (sekiz milyar) Türk Liralık limiti aşan tahsilat ve ödemelerin; 320, 323 ve 324 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen esaslar çerçevesinde banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

2. Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar

Bankalar, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınmaksızın ödeme ve tahsilat yapılabilecek kurum ve kuruluşlar 320 ve 323 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde açıklanmıştır.

Genel ve Katma Bütçeli İdareler, İl Özel İdareleri, Belediyeler ile bunların teşkil ettikleri birlikler, Kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer müesseseler tarafından yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarları, belirtilen limiti aşsa bile bunlara ilişkin ödeme ve tahsilatların; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Tebliğ olunur.
v.u.k 320 ve 323 maddelerinin gereken cevabı verdiği açıktır iyi günler
 
sgorur' Alıntı:
332 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
27.04.2004 - 25445

Kapsam

1. Tevsik Zorunluluğunun Tutarı ve Başlangıcı

...........................................
Tebliğ olunur.
v.u.k 320 ve 323 maddelerinin gereken cevabı verdiği açıktır iyi günler

Tebliği okumuştuk sayın sgorur.
Biz uygulamada yaşanan problemlere çözüm yöntemleri üzerine fikir alışverişi yapıyorduk.

Yine de teşekkür ederiz.
 
en büyük paramız 20,-YTL olsa ve herşey çek,havale posta ile veya kredi kartı ile ödenecek dense kayıtdışı önlenir.ama bu seferde havaleden alınan ücretleri makul seviyede tutmak gerekir.20,-YTL havale bedeline 20,-YTL havale parası bankalar istemeye devam ederlerse kimse ticaret yapamaz.Her tacir internete girmiyor
 
8 milyarı aşan tahsilat ve ödemelerin bankadan geçmesinin tek amacı kayıt dışı ekonomiyi bira olsun önlemekti. fakat hiçbir faydası olmadı herzamanki gibi bunada çözüm yolları buldular.
kayıtdışı ile mücadele sadece maliye bakanlığının alacağı önlemlerle çözülemez. bunun bir çok kolu var en önemliside eğitim ve toplumun bilinçlendirilmesi
ama kısa vadede çözüm olarak vergi oranlarının düşürülmesi ile bir aşama kaydedilebiri.
vergi iade sisteminin yaygınlaştırılması başka bir çözüm olabilir.
geçen gün biri beni arayıp evinde tadilat yaptırdığını ve ve inşaat malzemeleri faturalarının vergi iadesine geçip geçmeyeceğini sordu.
eğer fatura almazsa inşaatçı %18 indirip yapacak buda yekün teşkil ediyor.
işte size kayıt dışı ekonomi
siz olsaydınız fatura alırmıydınız....
 
hay ağzınıza ve yüreğinize sağlık maliyenin ilk başta kendine bir çekidüzen vermesi şart çıkartığı kanunlarla ali kıran baş keser durumunda daha çok böyle oluncada insanlara itici geliyor vergi ödemek kazancını devletle paylaşmak eğer vergiyi tabana yaymak istiyorsa tabikide mutlak olarak vergi oranlarını indirmek gerekiyor mesala nedir bu kdv nin durumu genel olarak %18 lerde olduğu mütdetce esnaf kesmekten kaçacak vatandaşta olmaktan tabi benim de fikrim pratik olarak kayıt dışının biraz olsun önüne geçmenin yolu bankonotların düşürülmesi umarım ytl den tl geçildiği gün 100 ytl leri tamamen kaldırırlar en azından piyasalardan bankalar ve kurumlar kendi aralarında kullanırlar o ayrı
hepinize saygılar.......
 
A firması B ye 9 milyar fatura kesiyor.
B firmasıda A ya 5 milyar fatura kesiyor.

soru :
4 milyar nakit ödenerek hesap kapatılabilr mi?
yoksa 9 milyar ban kadan mı ödenmek zorunda?
 
Sayın Öğrenci,

Tevsik zorunluluğu nakit hareketlerini takip için getirirlmiştir.Kaldıki nakit hareketi olmayan işlemlerin nakit hareketine ait belgelerle tevsiki düşünülemez.Yani cari hesapların mahsubu ile yapılan (nakit hareketi olmadan) alacak borç kapatmalarında tevsik zorunluluğu yoktur.Ancak örneğinizdeki fatura bedeli 9.000 YTL olduğundan kalan 4.000 YTL için tevsik zorunluluğu vardır.324 sıra numaralı tebliğde gerekli açıklamalar bulunmaktadır.
 
Değerli Meslektaşlarım,

Tevsik zorunluluğunun bugünkü ortamda işlemeyeceği açıktır.Nedenlerini ise bizler hergün bilfiil içinde yaşayarak biliyoruz.Ekonomiyi kayıtdışına taşıyan etkenler ve etkinler aşağı yukarı malumunuzdur.Kayıtdışı işlemlerin bu kadar yoğun olduğu ve hatta kayıtdışı işlem yapanların-yapmak zorunda olanların bu işlemlerin bir kısmına ellerinde olmayan nedenlerle sebep olduklarınıda biliyoruz.Vergi mevzuatımız istisnalar, muafiyetler,indirimler ve teşviklerle dolu.Ve bu araçlar belli belirsiz tartışmalı düzenlemelerle uygulanıyor.
KDV ise tam bir problem.Zira KDV yapı olarak istisna ve muafiyete aşırı zaafı olan bünyesi bu araçlara uymayan bir vergi türü.KDV bir zincir ve bu zincirin halkaları olabildiğince homojen olmak zorunda.KDV aşama aşama alınan ve her aşamada küçük küçük alınarak pazarlık konusu yapılmadan kolay tahsili düşünülen bir tüketim vergisi.
Bizde uygulama nasıl KDV oranları hem farklı hemde oranlar arasında hatırı sayılır uçurum var ve birçok aşamada KDV'siz girdiler var zincirin belirli halkalarında pazarlığa neden olacak yığılmalar var kayıp ve kaçağı önlemek için getirilen yanlış tedbirlerin-uygulamaların sonuçları ise ortada SMİY belge düzenlemede patlama.
Şimdi bu aşamada tevsik zorunluluğu gibi araçlarla basıncın artırılması yeni sahte çözüm yollarını doğuruyor buda normaldir.En üzücü yanı ise bu yolların yapımında bilgi birirkimi akliteli emeği olan beyin gücümüz işgücümüz harcanıyor.
Bizim açımızdan tevsik zorunluluğu müşterilerimizin banka hesaplarına daha önem vermeleri ve bize artık hesap hareketleri konusunda daha ciddi bilgi aktarmaya çalışmaları konusunda yararlı olabilir ama bu araç vergi sistemi ve kayıtdışı işlemlere yeni kılıflar bulunmasına sebep olacaüğından işyükümüzü kuru kuruya artıracaktır.
Temeldeki hata ise yaklaşımdadır.Zira vergi mevzuatı ile ekonomi düzenlenmemli aksine ekonomik kurallara göre hareketleri gözleyecek izleyecek sistemler geliştirilmelidir.Bu sistemler ile hepimizce malumdur.Gümrükte gözlerinizi kapatırsanız kişisel servetleri devlet kayıtlarından izleyip nereden buldun diye sormazsanız kayıtdışı işçi çalıştırılmasının zeminini daraltıp buna engel olmazsanız ihracat ve ithalatta işlemleri net olarak göremezseniz ya da görmek istemezseniz karaparayı "aman kaçar" korkutmacası ile sorgulayamazsanız tabanı sıkıştırarak biryere varamazsınız aksine kuraldışı davranmaya haklılık kazandırır bir direnç oluşturursunuz.Zira kayıtdışı işlemlerden her alanda doğrudan veya dolaylı olarak en çok zarar gören kesim yani alt ve orta kesimin bireysel olarak çözüm üretme şansını yok etmiş "ben yapsam ne değişir sadece yok olurum" mazeretini haklı çıkartmış olursunuz.Kaldıki kayıtdışı işlemlerden reel fayda sağlayanlar bu kesimlerle işi götürüyorlar.
Sonuç olarak denmokratik sistemlerde kuralların çoğunluğun desteği ile uygulanma şansı vardır çoğunluğu tehditle sonuç alınamaz.Tevsik zorunluluğuda bu paradoksu içinde barındırıyor.
 
Merhaba arkadaşlar. Hepimiz biliyoruz ki 8 milyar sınırı kayıt dışı ekonomiyi engellemek için bir yarar sağlamadı. her zaman ki gibi bizler için ayrı bir külfet oldu. Bizde aynı şeyi uyguluyoruz paralar nakit tahsil ediliyor ve daha sonra kendi hesabımıza kendimiz yatırıyoruz. Başka yapılacak bir şey yok.

Sizlerle bir şeyi daha paylaşmak istedim. Mal aldığımız bir firma yüzünden yaklaşık 1,5 sene önce kod 5'e alındık. Bu sene kod 5 ten çıkmak için girişimlerimz oldu ve taramaya sevkedildik. Mal alışı yaptığımız firmalar incelendi ve 2'si daha kod 5 te çıktı. Bu firmalara yapılan bazı ödemeler banka yoluyla olmadığı için bunlara tekabül eden vergileri şimdi ödeyeceğiz. Demek istediğim mal aldığınız firmalara ödemeleri 8 milyarın altında bile olsa ödemelerinizi banka yoluyla yapmanızı tavsiye ederim. Daha sonradan başınız ağrımasın. Herkese paylaştığı tüm bilgileri için teşekkürler.
 
pardon kod 5 nedemektir bilmiyorum açıklarsanız sevinirim.
 
verilen nakit iş avansı da ayrı bir sorun. makina imalatı için önden malzeme parası olarak 4.000 ytl nakit ödeniyor 1-2 ay sonra iş bitince bakıyoruzki fatura 8.500 ytl gelmiş. bu durumda ne yapabiliriz.
 
Üst