8 Milyarlık Sınırlama Hakkında

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
35
arkadaşlar. 8.ooo,oo ytl ispat sınırının takibinde.
1- sermaye arttırımlarındaki ortaklar sermaye ödemelerde de uygulanacakmı.
2- karşılıklı mal alım satım ilişkisi olan ve cari hesaplarını mahsuplaşma sonucu kalan bakiye üzerinden ödeme yapanlarda nasıl uygulanacak. tüm paralar (faturalar)genede bankdanmı geçecek.
3-Gözden kaçan işlemlere bir kat usulsüzlükmü kesilecek.
4-birden çok fatura karşılığı sınır aşılırsa genede ispat zorunluluğu varmı, yoksa her fatura ayrı ayrı nakten ödenebilirmi .
5-başka dikkat edilecek durumlar varmı bildiğiniz.
selamlar
 
8.000,00-YTl lik tevsik sınırı hk.

Başlık 323 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25186
Resmi Gazete Tarihi 01/08/2003
Kapsam

Bilindiği üzere, 4.7.2003 tarih ve 25158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 320 seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde mükelleflerin ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 5.000.000.000.-Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini 01.08.2003 tarihinden itibaren banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik etmeleri zorunluluğuna ilişkin düzenlemeler kamuoyuna duyurulmuştu.
Bu uygulamaya ilişkin herhangi bir aksaklığın ortaya çıkmaması ve uygulamanın tüm tarafların gönüllü katılımı ile gerçekleştirilebilmesi amacıyla tespit edilen limitin 10.000.000.000.-Türk Lirasına yükseltilmesine karar verilmiş olup konuya ilişkin aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

1. Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı

Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye’de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeleri girmektedir.

2. Tevsik Zorunluluğunun Tutarı ve Başlangıç Tarihi

Mükellefler, 10.000.000.000.-Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini 01/08/2003 tarihinden itibaren banka veya özel finans kurumu aracılığıyla yapacaklar ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik edeceklerdir. Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat veya ödemelerin de bu kurumlar aracılığıyla yapılması ihtiyaridir. Toplam tutarı 10.000.000.000.-Türk Lirasını aşan her türlü mal ve hizmet bedeli, avans, depozito, pey akçesi gibi ödeme veya tahsilatları tevsik zorunluluğu kapsamındadır.

3. Tahsilat ve ödemelerin yapılacağı aracı kurumlar

Ödeme ve tahsilatların banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsiki zorunludur. Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat veya ödemelerin banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yapılması ihtiyaridir.

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, (PTT) aracılığıyla yapılacak tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamına alınmıştır.

Yukarıda belirtilen kurumlar aracı kılınmak suretiyle; havale, çek, kredi kartı ve bu kurumlar aracılığıyla tahsil edilen senetler gibi bankacılık araçları kullanılarak yapılan ödemeler ve tahsilatlar karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden tevsik edilmiş sayılacaktır. Banka ve özel finans kurumlarının internet şubeleri üzerinden yapılan işlemlerde aynı kapsamdadır.

4. Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar

Tevsik zorunluluğu kapsamına giren kişiler ile nihai tüketicilerin genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapacakları ödeme veya tahsilat işlemlerine ilave olarak aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda yapılan işlemler de ilave edilmiştir.

1-Sermaye piyasası aracı kurumlarında,

2-Yetkili döviz müesseselerinde,

3-Noterlerde,

4-Tapu idarelerinde

yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatların belirtilen kurumlar aracı kılınarak yapılması zorunlu bulunmamaktadır.

5. Cezai Müeyyide

Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde yer alan hükme göre mükerrer 257 inci madde ile getirilen zorunluluklara uymayan mükelleflere her bir işlem için usulsüzlük cezası kesilecektir. Ayrıca, mükellefler arası ticari işlemlerde birinin tahsilatı diğerinin ödemesi olacağından özel usulsüzlük cezası her iki mükellef için de uygulanacaktır.

Tebliğ olunur.

ayrıca;

Başlık 332 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25445
Resmi Gazete Tarihi 27/04/2004

Kapsam
1. Tevsik Zorunluluğunun Tutarı ve Başlangıcı
Bilindiği üzere, 01.08.2003 tarih ve 25186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 323 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, mükelleflerin ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 10.000.000.000 (on milyar) Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunluluğuna ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Bu uygulamaya ilişkin tespit edilen 10.000.000.000 (on milyar) liralık limitin, 01.05.2004 tarihinden itibaren 8.000.000.000 (sekiz milyar) Türk Lirası olarak dikkate alınması ve 8.000.000.000 (sekiz milyar) Türk Liralık limiti aşan tahsilat ve ödemelerin; 320, 323 ve 324 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen esaslar çerçevesinde banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

2. Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar

Bankalar, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınmaksızın ödeme ve tahsilat yapılabilecek kurum ve kuruluşlar 320 ve 323 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde açıklanmıştır.

Genel ve Katma Bütçeli İdareler, İl Özel İdareleri, Belediyeler ile bunların teşkil ettikleri birlikler, Kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer müesseseler tarafından yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarları, belirtilen limiti aşsa bile bunlara ilişkin ödeme ve tahsilatların; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Tebliğ olunur.
 
Sayın accountant,

Sayın Şişman'ın aktardığı Tebliğlere ilave olarak VUK. 320 seri numaralı tebliğİi ile 1 seri numaralı sirküsü bu konudaki mevzuatı oluşturmaktadır.

Mevcut düzenlemeler yeterince açık olmayıp tartışma götürür birçok husus vardır.

Bu nedenle sorularınıza cevap vermek idarenin uygulamasında çok farklılıklar olabileceğinden zordur ancak açıkca düzenlenmemiş durumlarda ceza kesilmesi zordur kesilirsede yargıda iptal edilir.

Bu bağlamda;

1- Sermaye arttırımlarındaki ortaklar sermaye ödemelerindede tevsik zorunluluğu geçerlidir.

2- karşılıklı mal alım satım ilişkisi olan ve cari hesaplarını mahsuplaşma sonucu kalan bakiye üzerinden ödeme yapanlarda Cari hesap toplamı 8.000 YTL haddi aştığında kalan bakiye parça parça ödensede tevsik etmekte yarar vardır.Ancak aynı gün içinde olamadığı sürece herbiri 8.000 YTL'yi aşmayan ödeler tevsik edilmediği için ceza kesilmesi anılan düzenlemelere göre yasal dayanaktan yoksun olacaktır.

3-Tevsik zorunluluğuna uymayanlara 2005 yılında her bir işlem için (tebliğde böyle denilmesine rağmen bu da yargıdan dönebilir zira her bir işlem yerine herbir tespiti esas almaktadır) Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabına 1.180 YTL, İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ve Basit Usule tabi olanlara 550 YTL Ö.Usulsüzlük cezası kesilecektir.
4-Birden çok fatura karşılığı sınır aşılırsa ödemeler yada faturalar aynı gün olursa tevsik zorunluluğu bulunmaktadır
 
Üst