91 No.lu G.T. A/2 bölümünde belirtilen kurumlara yapılan YAPIM işleri .. !

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TALHAM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TALHAM

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar merhaba;

91 No.lu G.T. A/2 bölümünde belirtilen kurumlara yapılan YAPIM işleri nedeni ile 1/6 oranında KDV Tevkifatı uygulamaktayız.
KDV beyannamesinde İSTİSNALAR bölümünde DİĞER İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMLER başlığı altında beyan edilen bu İADE tutarları için elektronik ortamda İNDİRİLEBİLİR KDV ve YÜKLENİLEN KDV listeleri talep edilmekte.

YMM raporu ile alınan bu iadeler için daha önce YMM ' e sadece İND KDV listeleri veriyorduk.

Yüklenilen listeleri nasıl hazırlayabiliriz ?

Önceden kestiğimiz fatura mesela, 100.000 TL + 18.000 KDV ve 1/6 Tev. edilen kdv 3.000 TL ' nı iade alıyorduk. Şimdi yüklenilen liste ile bu 3.000 TL ' nı nasıl tutturacağız. Hem faturalar 1-2-3-4-5. hakedişler şeklinde düzenlenmekte..

Faturası kesilen kısmın maliyet-yüklenilen listesinde oluşacak tutar ile faturamızdaki 1/6 tev. edilen tutar hiç bir şekilde tutmaz ki..

Acaba yanlış anlama içindemiyiz ?
Umarım problemimizi doğru anlatabildim..

Saygılar..

Ynt: 91 No.lu G.T. A/2 bölümünde belirtilen kurumlara yapılan YAPIM işleri .. !

KDV beyannamesinde diğer istisnalar kısmında kod olarak kaçı seçiyorsunuz?

Kod : 410

Yapım işlerine yabancıyım. Ancak 3000 Tl lik iade sizin hak ettiğinizden öte alabileceğin üst sınırdır. 91 nolu tebliğde yüklenilen KDV listesinin verilmesi gerektiği belirtilmiş. YMM de bu listeden düzenleyip vermiştir. Yüklenileniniz yine en fazla 3.000 TL olacaktır. Aşan kısım devreden kdv şeklinde devam edecektir. Eğer bir sonraki dönem üst sınır için devreden müsait ise devredeni iade olarak kullanabilirsiniz. Yüklenen için, o dönem içindeki satışlara temel teşkil eden alışların kdv sini kullanabilirsiniz. KDV sini kullanmadığınız alışları bir sonraki dönem satışlarında yine kullanabilirsiniz ancak burada , belgenin kdv sinin birden fazla kullanımında dikkat edin. Daha ayrıtı için Yeminlinizin düzenlediği yüklenilen listesine ulaşmaya çalışın.

Tevkifatlı satışlarda sadece indirilecek liste giriliyor diye biliyorum ben.
Ama yapım işleri farklı olabilir.Bende nelerin internetten girişinin yapılacagına dair bir liste var ama iş yerimde ona yarın bakarım bi daha.
Eğerki yüklenim listesi de giriliyorsa orada sadece %18 KDV yer alır.%18'in 1/6 sı değil.O yüzden sizin liste zaten tutmaz ve bu normaldir.10.000 liralık bir tevkifatlı satışın yüklenim listesinde KDV 1.800 olarak yazılır.

KIVILCIM ' Alıntı:
Tevkifatlı satışlarda sadece indirilecek liste giriliyor diye biliyorum ben.
Ama yapım işleri farklı olabilir.Bende nelerin internetten girişinin yapılacagına dair bir liste var ama iş yerimde ona yarın bakarım bi daha.
Eğerki yüklenim listesi de giriliyorsa orada sadece %18 KDV yer alır.%18'in 1/6 sı değil.O yüzden sizin liste zaten tutmaz ve bu normaldir.10.000 liralık bir tevkifatlı satışın yüklenim listesinde KDV 1.800 olarak yazılır.

Değerli arkadaşım, söylediklerinizi tam anlamadım.
10.000 TL satış 1.800 hesaplanan kdv ve 1/6 300 TL tevkifat.. Sizin örneğe göre yüklenim listesi nasıl 1.800 olacak..
Neticede yüklenilen listede, kesilen faturaya ait maliyet girdileri yer alacak..
Ve sistem, tevkifatlı işlemde ne yazık ki, inbd. listesi ve yüklenim listesi talep ediyor..
Saygılar..

+1

TALHAM ' Alıntı:
Değerli arkadaşım, söylediklerinizi tam anlamadım.
10.000 TL satış 1.800 hesaplanan kdv ve 1/6 300 TL tevkifat.. Sizin örneğe göre yüklenim listesi nasıl 1.800 olacak..
Neticede yüklenilen listede, kesilen faturaya ait maliyet girdileri yer alacak..
Ve sistem, tevkifatlı işlemde ne yazık ki, inbd. listesi ve yüklenim listesi talep ediyor..
Saygılar..

Evet bende baktım yapım işlerinde hem ind. hem yüklenilen giriliyor internetten.
Söylediğim sana biraz saçma gelebilir ama ben daha önce bakırdan dolayı tevkifatlı satışlardan evrakları teslim ederken vergi dairesine sordum bana böyle söylediler bende aynı şekilde teslim ettim yüklenim listesini ve kabul ettiler,iadem yapıldı.
Hesaplanan KDV nin 1/6 sını yazarsan o da tevkifatlı satış listesi olur o zaman.Benim bildiğim böyle

Sn. Kıvılcım,
Bu durumda yüklenim listesine kendi kestiğimiz tevkifatlı faturamızı mı yazıyoruz ? Yanlış mı anladım yoksa ?
Saygılar..

Tevkifatlı satış faturanızın, hesaplanan KDV tutarını yazmanız gerek.

KIVILCIM ' Alıntı:
Tevkifatlı satış faturanızın, hesaplanan KDV tutarını yazmanız gerek.

İyi de yüklenilen KDV listesine normalde o iş için yapılan masraf faturalarının kdvsini yazmamız gerekmiyor mu?

Ayrıca ilgili tebliğlerde; iade talebinde bulunan mükelleflerin, ?dilekçelerine tevkifat uygulanan işleme ait faturaların aslına uygunluğunu belirten bir şerh taşıyan örneklerini veya bu faturaların dökümünü ihtiva eden bir liste ile yüklenilen vergilerin listesini de eklemeleri gerekmektedir? denilmekle beraber;
tevkifatlı iade uygulamasında, yüklenilen KDV listesi yerine indirilecek KDV listesinin istenmesi yeterli olmalıdır. Bu hususta idarenin bir düzenleme yapması yerinde olacaktır. Kaldı ki, iadenin YMM tasdik raporu ile de yerine getirileceği uygulamasından sonra ilgili YMM tebliğinin de düzenlenmesi ve yayımlanması gerekmektedir. Bu konuda düzenlenecek her hangi bir rapor dispozisyonu mevcut olmadığı gibi, tebliğde belirtilen ?yüklenilen vergilerin? listesinin neyi ifade ettiği, karşıt incelemelerde hangi aşamalara kadar alt inceleme yapılacağı de henüz bilinmemektedir.

Görüşümüze göre; rapor düzenleyecek YMM, diğer tevkifatlı KDV iadeleri için düzenlenen rapor dispozisyonlarından yararlanmalı ve sadece indirilecek KDV?nin (en az % 80) alt incelemesini yapmasının yeterli olacağıdır.

Kaynak: http://www.alomaliye.com/ekim_05/talha_apak_yapim_islerinde_kdv.htm

Açıkçası bu konu çok karışık. Üstadların bile kafası karışık. Yukarıda YMM Talha Apak'tan alıntı yaptım.

Benim hala kafam çok karışık. Vergi dairesinin kabul etmesi o işin doğru olduğu anlamına gelmez.

Sorduğum kişiler arasına üç görüş var. Birincisi benim de anladığım o iş için yapılan masraf faturalarının kdvsinin yazılması. İkincisi indirilecek kdv listesinin aynen yüklenilen olarak gönderilmesi ki bu görüş YMM Talha Apak'ın makalesine uyuyor gibi. Üçüncüsü ise bu başlıkta gördüğüm kendi firmamızın satış faturasını yüklenilen listesine yazmamız. Ama doğrusu acaba hangisi? Şu anda yüklenilen KDV listesini neye göre hazırlayacağımız konusunda birisi yardımcı olursa çok memnun olurum.