91 seri nolu KDV Genel Tebliğinde belirtilen tevkifat kapsamına alınan işlemlerle ilgili olarak doğan katına değer vergisinin nakden veya mahsuben iadesinin miktarına bakılmaksızın sadece banka teminat mektubu veya inceleme raporu karşılığında yerine getirileceği belirtilmiştir.
Ancak 95 seri nolu KDV Genel Tebliğinin 5.3.1. bölümünde 01.08.2005 tarihinden sonra 91 seri nolu KDV Genel Tebliğinin ( A ) bölümünde düzenlenen tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının "Kendi vergi borçlarına" mahsubunu isteyen mükelleflerin 1.000 YTL 'yi aşmayan mahsup taleplerinin ilgili belgelerin tamamlanmış olması şartıyla inceleme raporu ve teminat aranılmaksızın yerine getirileceği bildirilmiştir.
Öte yandan, 3065 sayılı KDV Kanununun 29/2 maddesinde ise; (5035 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değişen fıkra; Geçerlilik: 01.01.2004, Yürürlük: 02.01.2004) Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez. Şu kadar ki, 28 inci madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51 'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir.
Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi nakden iade edilir.
Maliye Bakanlığı bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkilidir" denilmektedir
Bu nedenle, kanun hükümleri ve tebliğ açıklamaları uyarınca yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlarca tevkifata tabi tutulan KDV'nin 1.000 YTL kadar olan kısmının "kendi borçlarınıza" mahsubunun istenilmesi halinde teminat ve inceleme raporu aranılmaksızın, ilgili belgelerin tamamlanmış olması şartıyla yerine getirilmesi gerekir
Böylece 1.000 – YTL”yi aşmayan mahsup taleplerinde inceleme raporu şartı kaldırılırken aynı zamanda bu tutarın üstündeki mahsuben iade taleplerinin yeminli mali müşavir raporlarıyla yerine getirilmesi sağlandı.
Bu açıklamar cercevesinde olaya bakarsak şu yorumu yapabiliriz.Yıl içinde mahsuben iade edilemiyen miktar nakden iade talebinde bulunula bilinir. Bunun içinde banka teminat mektubu veya inceleme raporu karşılığında yerine getirilir...
Kolay gele...