98 Nolu KDV Tebliği-Geçmiş Olsun

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SMMMESUT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SMMMESUT

Ziyaretçi
98.nolu KDV tebliği
Buna göre, Gelir Vergisi Kanunu ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Esnaf ve Sanatkarlar Odasına, basit usule tabi mükelleflerin kayıtlarını tutma görevi verildiğinden, KDV Kanununun 17/2-e maddesi uyarınca, kanunlarla kendilerine verilen görev gereği sözü edilen odalar tarafından yapılan bu hizmet karşılığında alınan bedeller katma değer vergisinden istisna tutulacaktır.

-Odalar bakarsa KDV yok. meslek mensubu bürosunda bakarsa KDV+stp kesecek...Mükellefin tercihi haklı olarak odalar...
 
sayın mesut bey;

basit usuk mükellefler muhtasar beyanname vermiyorlar. serbest meslek makbuzu keserken aldığımız ücretten %22 kesinti yapmamız gerekecekmi? tşk
 
sayın smm mesut mesleğimizi daha fazla savunamadık ,siyasiler üzerinde ağırlığımız yok diye vur abalıya usulü mesleğimize yok etmeye çalışan bir uygulama daha.
 
Merhabalar

Sırası gelmişken bir gerçeği ortaya koymak isterim. Ola ki muhasebeci mesleği mensuplarını uyarma babında faydası dokunur.

Devlet muhasebecilik mesleğini disiplin altına alırken amacı belirli bir sınıfa menfaat temin etmek değil, devlet gelirlerinin asıl kaynağı olan vergiyi artırmaktı. Ama bu hiç de umulduğu gibi olmadı. Bunun asıl nedeni muhasebeciye verilen yetki yanında yeterli sorumluluk verilmemesi ve meslek odalarının meslek mensupları üzerinde etkili bir denetim yapmamasıdır. Bu nedenle mesleği yürütenler arasında ücret rekabeti almış yürümüş, birbirinden mükellef kapma işi çığırından çıkmıştır. (Bir doktor bunu yapamaz çünkü tabipler odası buna müsaade etmez) Bunun tabii bir sonucu olarak, eski dönemlerde olduğu gibi en az vergi ödeten muhasebeci en makbul muhasebeci olmuştur.

Bu gün beyana dayanan gelir vergisinin vergi gelirleri içindeki payı sadece % 1,5 (yüzde bir buçuktur.) Devletin bu vergiyi toplamak için sarf ettiği gider hesaba katılırsa, gelir vergisinin tamamen kaldırılmasının devleti kara geçireceği şüphesizdir. Bu nedenle defter tutma sınırının yükseltilmesi ve hayat standardı gibi bir uygulamanın tekrar gündeme getirilmesi kaçınılmaz gibi görünmektedir.

Muhasebeciler, hangi işlemin hangi hesapta takip edilmesi gerektiği gibi işin özü ile ilgili ve maksada matuf olmayan teknik detaylar arasında kaybolmuş durumdadırlar. Yaptıkları iş tamamen vergi muhasebesidir. Ticari muhasebe sadece ciddi büyük firmalara özgü bir işlem olarak görülmektedir. Okullarda öğretilen mikro ekonomi, istatistik gibi bilgiler fuzuli bilgiler olarak rafa kaldırılmıştır. Ben şahsen mükellefine bütçe yapan bir muhasebeciyi ne gördüm ne de işittim. Bunun sonucu olarak da mükellef ücretini öderken hasis davranmaktadır. Bunda da haklıdır. Çünkü onun amacı para kazanmaktır. Eğer muhasebeci ona bu konuda yardımcı olmuyor, sadece vergi ödemesine aracılık yapıyorsa hakkı bu kadardır.

Kısacası çanlar muhasebeciler için çalıyor. Eğer tedbir alınmazsa bu meslek eskisinden daha kötü bir duruma düşebilir.
 
sayın hasanali;Basit usule tabi olan mükelleflere kesilen makbuzda yanlızca kdv belirtilecek.stopaj kesintisi yok.
 
Üst