A Fırmasında B Firmasına Nakilde Muvafakatname İmzalatma

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan FİLİZ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
23 Haz 2005
Mesajlar
49
İyi çalışmalar hepinize,

A firmasından B firmasına nakil olduğunda ortaklarında aynı olması

sebebiyle Taahhütname ve Muvafakatname imzalatmaktayız.

Amacımız kişinin haklarını güvenceye almak.

Son B firmasından çıkartılması durumunda ise ilk giriş tarihine göre kıdem

ve ihbar varsa izin hakkı ödenir.

Yeni iş kanunu göre bu konuda farklı bir uygulama var mı ne dersiniz ?

Saygılarımla,
 
Sayın FİLİZ,

bu konu daha önce görüşülmüştü, forumda bir arama yaparsan yararlı cevaplar bulabilirsin, diyerek kanunda geçici iş ilişkisini aşağıya yazıyorum.

Kod:
Geçici iş ilişkisi

MADDE 7.- İşveren, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçiyi; holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devrettiğinde geçici iş ilişkisi gerçekleşmiş olur. Bu halde iş sözleşmesi devam etmekle beraber, işçi bu sözleşmeye göre üstlendiği işin görülmesini, iş sözleşmesine geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı yerine getirmekle yükümlü olur. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren işçiye  talimat verme hakkına sahip olup, işçiye sağlık ve güvenlik risklerine karşı gerekli eğitimi vermekle yükümlüdür. 

Geçici iş ilişkisi altı ayı geçmemek üzere yazılı olarak yapılır, gerektiğinde en fazla iki defa yenilenebilir. 

İşverenin, ücreti ödeme yükümlülüğü devam eder. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden işveren ile birlikte sorumludur. 

İşçi, işyerine ve işe ilişkin olup kusuru ile sebep olduğu zarardan geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı sorumludur. İşçinin geçici sözleşmesinden aksi anlaşılmıyorsa, işçinin diğer hak ve yükümlülüklerine ilişkin bu Kanundaki düzenlemeler geçici iş ilişkisi kurulan işverenle olan ilişkisine de uygulanır.

yada olayı işyeri devri gibi düşünecek olursak,

Kod:
İşyerinin veya bir bölümünün devri 

MADDE 6. - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. 

Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.

Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır. 

Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz. 

Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır. 

Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.

Yukardaki durumlara göre; elmanınız kıdem, ihbar ve yıllık izin olarak ilk işe giriş tarihini almanız gerekmekte. Zaten kanun koyucu, yeni işveren kadar, eski işverenide sorumlu tutmakta. Yada yeni işyerinde herşeye yeniden başlatalım derseniz, eski işyerinden kıdem ve ihbar ödeyip, yeni işyerine ilk defa işe alınan personel gibi giriş yapmanız gerekir.
 
Sayın Soner TECİM,

Öncelikle teşekkür ederim.

Bizdeki durum şu ki; A firmasından NAKİL olarak çıkarken hiç birşey ödemiyoruz. B firmasında da çalıştığı kadar kalıyor. Çıkış verilirse tüm hakları ödeniyor.


İyi çalışmalar
 
Sayın FİLİZ,

eğer faydam olmuşsa, mutlu olurum. Zaten son yaptığınız işlem herhangi bir porbleme yol açmayacak kadar açık ve işçi haklarını koruyan bir davranış.

Saygılarımı sunarım
 
Üst