A.Ş. Kurucu Ortağının Bağkur Kaydının Sona Ermesi Hk.

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
34
Konum
istanbul
Merhaba Arkadaşlar,

A.Ş. kurucu ortağı olup yönetim kurulu üyesi olmayan bir ortak hissesini bir başkasına devredip ortaklıktan ayrılacak, Yapılacak bu devir işleminin tescil ve ilan zorunluluğu yok zannedersem. Bağkura sigortalılığının sona erdirilebilmesi için verilecek evrak olarak bu devir sözleşmesi yeterlimidir yoksa ticaret siciline ilan ettirilmesi mi gerekir. Bugün Bağkurda ki bir memur bana ticaret sicilden yazı getirmemi söyledi... Cevaplar için teşekkürler
 
Devir işlemi Ortaklar Pay devrine kaydedilmiş ise.Ticaret odasına tescil şart değil.

Yanlız;

Pay devrinin üçüncü şahıslar açısından(örn:Bağ_Kur) hüküm ifade edebilmesi için tescil ve ilan edilmiş olması gerekmektedir.
 
Aydın Metin' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar,

A.Ş. kurucu ortağı olup yönetim kurulu üyesi olmayan bir ortak hissesini bir başkasına devredip ortaklıktan ayrılacak, Yapılacak bu devir işleminin tescil ve ilan zorunluluğu yok zannedersem. Bağkura sigortalılığının sona erdirilebilmesi için verilecek evrak olarak bu devir sözleşmesi yeterlimidir yoksa ticaret siciline ilan ettirilmesi mi gerekir. Bugün Bağkurda ki bir memur bana ticaret sicilden yazı getirmemi söyledi... Cevaplar için teşekkürler

Sayın Aydın Metin; hissedevri noter satış senedi,ortaklar kurul kararı,ortaklık pay devrinin ortaklar paydefterine kaydının yapıldığına ilişkin belgelerin fotokopilerinin bağkur'ibrazı ile devir işlemini gerçekleştiren ortağın ortaklar kurulu karar tarihi itibari ile eski ortağın bağkurluğu sona erer.
benzeri bir işlemi ltd.şti.ortağı olan biri için gerçekleştirdim.
saygılarımla

Okuduklarımdan çok;yaşadıklarımdan
öğreniyorum.
 
Hisse devrinin ticaret siciline tescili ve ilanı zorunlu değildir. TTK nun 520. maddesine göre hisse devri; noterden onaylı hisse devri sözleşmesine dayanmadıkça ve ortaklar pay defterinde belirtilmedikçe hüküm ifade etmez. Bu madde gereği bu şartların dışında ayrıca tescil ve ilan zorunluluğu yoktur.

Ancak bazı durumlarda tescil ve ilan zorunludur

şirkette hisse devrinin olduğunun 3.şahıslara ( devlet ,bu konuda devletin temsilcisi kurumlar) ilanla duyurulması gerekir,bu ilanın yapılması için önce tescil işleminin tamamlanması gerekir.

pay devrinin sadece biçimsel ve devrin, devreden ile devralan arasında hüküm ifade etmesi için gerekli koşullarının yerine getirilmesinin, şirkete ve üçüncü kişilere yönelik sorumluluğu etkilemeye yeterli olup olmayacağının, Türk Ticaret Kanununun bu konudaki düzenlemelerine göre değerlendirilmesi gerekecektir.

Türk Ticaret Kanununun, ortakların hak ve borçlarını düzenleyen kurallarından olan ve pay devrinde intikale ilişkin 520'nci maddesinin ilk fıkrasında, bir payın devrinin ancak şirkete bildirilmek ve pay defterine kaydedilmekle hüküm ifade edeceği kurala bağlandıktan sonra son fıkrada, pay devrinin veya devir vaadi hakkındaki sözleşmenin yazılı şekilde yapılmış ve imzası notere onaylatılmış olmadıkça devreden ile devralan arasında dahi hüküm ifade etmeyeceğini belirtmiştir.Devir işleminin ticaret sicilinde tescil ve ilan edilerek üçüncü kişilere ve pay defterine kayıt suretiyle şirkete karşı da hüküm ifade edecek şekilde aleniyet kazanması gerekir.Sadece taraflar arasındaki ilişkiyi etkileyecek biçimsel koşulları taşıyan ortaklar kurulu kararı ve pay devir sözleşmelerine dayanılarak verilen hüküm hukukada aykırıdır.


Aşağıda da belirtilen Bağ kur için olmasada incelemekte fayda var

29/01/2001 tarihli genel yazıda noter onaylı hisse devir sözleşmesinin yanı sıra ilanın da zorunlu olduğu ve sicil işlemlerinin bu sözleşme ve ilana bağlı olduğu belirtilmektedir.

PAY DEVRİ veya DEVİR VAADİ SÖZLEŞMELERİNİN NOTERLERCE TASDİKİNE İLİŞKİN GENEL YAZI
Tarih 29/01/2001
Sayı B.07.0.GEL.0.71/7103-140
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.GEL.0.71/7103-140

……………VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)


Bilindiği üzere; limited şirket ortaklarının Türk Ticaret Kanununun 520 ve takip eden Madde hükümlerine göre yapılan pay devri veya devir vaadi sözleşmelerinin noterlerde tasdik edilmesi zorunludur.

Türkiye Noterler Birliğine yazılan 21.11.2000 tarih B.07.0.GEL.0.71/7157/80/54734 sayılı yazımızda: noterlerde yapılacak pay devri veya devir vaadi sözleşmelerinde şirketin, devreden ve devralan ortağın vergi kimlik numarası ile bağlı bulunduğu vergi dairesi adının yazılı olması gerektiği ve noterce onaylanan bu sözleşmenin bir nüshasının, 213 Sayılı VUK.nun 148 ve 149 ncu Maddeleri ile Mükerrer 257 nci Maddesi gereğince ay içinde yapılan işlemlerin ertesi ayın 15 nci günü akşamına kadar, onaylayan noterlikçe şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesine gönderilmesi, aksine hareket edenler hakkında aynı Kanunun Mükerrer 355 nci Madde hükümlerinin uygulanacağı, belirtilmiş, Türkiye Noterler Birliği tarafından konu teşkilatlarına 27.11.2000 gün ve Hukuk 19504 (2000/ellisekiz) sayılı genelge ile duyurulmuştur.

1.1.2001 tarihinde itibaren noterliklerde yapılacak olan limited şirket pay devir veya devir vaadi işlemleri ile ilgili bildirimlerin vergi dairelerince alınması halinde, mükellefin tarh dosyasında muhafaza edilmesi ve limited şirketlerden tahsil edilmeyen amme alacaklarının tahsilinde 405 Seri Nolu Tahsilat Genel Tebliği hükümlerinin uygulanması sırasında bu sözleşmelerin de dikkate alınması gerekmektedir.

Ayrıca, sözkonusu sözleşmelerin noterlerde onay tarihinin esas alınması, onay tarih ve numarasının, Ticaret Sicil Gazetesinin tarih ve numarasının sicil servisinde izlenmesinin gerekli olduğu tabiidir. Otomasyona tabi vergi dairelerinin sicil servisinde tutulacak bu kayıtlar için gerekli program Bakanlığımızca yapılacaktır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Kolay gele...
 
sayın:M. Hayri Andaç

açıklamalarınız için teşekkürler ; ben aydın metin kardeşimizin bağkurda
karşılaştığı sorunun cevabımda belirttiğim şekilde çözüleceğini ifade ettim.
sizin belirttiğiniz hususlar elbetteki olmazsa olmazlardandır. ancak bağkur
şirket ortağının bağkurluluğunun sona ermesi için ticaret odası tescil ve ilanı da olmaksızın devir eden ortağın bağkur sigortalılığını sona erdirmektedir.

saygılarımla

Okuduklarımdan çok;Yaşadıklarımdan Öğreniyorum
 
Üst