fonradar

A.Ş. lerde Şirket Ortaklarının Kardan Avans Almaları Hk.

Üyelik
13 Kas 2008
Mesajlar
75
Konum
istanbul
Arkadaşlar Merhaba,
5 Ortaklı bir A.Ş. nin muhasebesindeyim.

Bu şirket bir aile şirketidir. Şirket ortakları 2 kardeş ve onların çocuklarından oluşmaktadır. %49,99 Hisseye sahip olan bir ortağımız şirketten avans talep ediyor. Bu mümkün müdür ? Eğer münkünse kendisine ne kadar avans verilebilir ?

Teşekkürler.
 
Avans kar payı dağıtımı için 09.08.2012/28379 sayılı resmi Gazetede yayımlanan tebliği inceleyiniz.
 
Sirküleri inceledim ama aklıma takılan hala bir konu var.
örnekle açıklamak gerekirse,
diyelim ki 3 aylık şirket "kârı" 300,000 TL. yarısını otomatik olarak kar payı avansı dışına bıraktık. Kaldı 175,000 TL. Bunun da avans alacak ortağın hissde oranı olan %50 ile ayarlayınca dağıtabileceğimiz kâr avansı, 87,500 TL kalıyor.
Şimdi bu dağıtacağımız 87.500TL den gelir vergisi kesilecek mi? Ya da herhangi bir stopaja tabi mi ?
 
Sayın Timucinnn,

Şirketlerin kar payı avansı dağıtabilmesi için şirket genel kurulunca kar payı avansı dağıtılmasına ilişkin karar alınması ve kar payı avansının dağıtılacağı hesap dönemlerinde hazırlanan ara dönem finansal tablolara göre kar etmiş olması gerekmektedir. Şirket ortağınız avans istediği için direk avans verilemez bazı karinelerin yerine getirilmesi şarttır. Yalnız şirket genel kurulunun alacağı kararın içeriğinde bazı hususlar belirtilmesi gerekmektedir. Bunları bildiğinizi düşünerek yazmıyorum.

İlgili hesap dönemi öncesinde ödenen kar payı avanslarının ilgili olduğu yılın net dönem karından mahsup edilmesi gerekir aksi takdirde belirtilen uygulamayı yapmadığınız sürece şirket genel kurulunca kar payı dağıltılması ve kar payı avansı ödenmesine karar verilemez.

09.08.2012 tarihli Resmi Gazete'de,

Dağıtılacak kâr payı avansı tutarı ve hesaplanması
MADDE 7 – (1) Dağıtılacak kâr payı avansı; varsa geçmiş yıllar zararlarının tamamının, vergi, fon ve mali karşılıkların, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin, varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kâra katılan diğer kimseler için ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem kârından indirilmesi suretiyle hesaplanır. Ödenecek kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez.
(2) Aynı hesap dönemi içinde izleyen ara dönemlerde de kâr oluşması halinde dağıtılacak kâr payı avansı tutarı birinci fıkrada belirtilenlerin yanı sıra önceki ara dönem veya dönemlerde ödenmiş olan kâr payı avansı tutarları da indirilerek hesaplanır. Ödenecek kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez.

belirtilmiştir.

Dağıtılacak kar payı avansı tutarının hesaplanmasına ilişkin tablo http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/08/20120809-20-1.doc

Kâr payı avansı ödemeleri
MADDE 8 – (1) Kâr payı avansı, dağıtım tarihleri itibarıyla ortaklara payları oranında ödenir.
(2) Kâr payı avansı, kârdan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate alınmadan ödenir. İntifa senedi sahiplerine, ortak olmayan yönetim organı üyelerine ve ortaklar dışında kâra katılan diğer kimselere kâr payı avansı ödenemez.
(3) Ortakların sermaye taahhüt borçları dışında şirkete borçlu olmaları halinde söz konusu borç ortağa ödenecek kâr payı avansından mahsup edilir.
(4) Bir hesap döneminde kâr payı avansı dağıtan ve ardından sermaye artırımı gerçekleştiren şirket, aynı hesap döneminde tekrar kâr payı avansı dağıtmak istediğinde aşağıda belirtilen esaslara uyar.
a) Sermaye artırımı sonrasında yapılacak kâr payı avansı ödemesinde, yeni ortaklara öncelik verilir.
b) Söz konusu öncelik, eski ve yeni ortakların dönem içerisinde her pay için aldıkları toplam kâr payı avans tutarları eşitleninceye kadar devam eder.
c) Eski ve yeni ortakların hesap dönemi içerisinde her pay için aldıkları toplam kâr payı avans tutarları eşitlendikten sonra, kalan kâr payı avansı tutarı veya bir sonraki ara hesap döneminde ödenecek kâr payı avansı tutarı mevcut ortaklara payları nispetinde ödenir.

Danıştay 4.Daire Başkanlığı'nın Kararı ile 1 Seri No.lu KV GT 15.6.6 bölümünün yürütmesi durdurulmuştu ilgili madde ile ilgili 6 Seri No.lu KV GT ile yeni bir düzenleme yapılmıştır.

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]20. "15.6.6. Avans kâr payı dağıtımı" başlıklı bölüm aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kurumlar vergisi mükelleflerince avans kâr payı dağıtımı yapılması halinde, dağıtılan kâr payları üzerinden elde edenin hukuki niteliğine göre vergi kesintisi yapılacaktır. Kesilen vergiler, avans kâr payı dağıtımının yapıldığı aya ait muhtasar beyanname ile beyan edilecektir.
Avans kâr payı dağıtımında kurum ortakları açısından elde etme, kurumun yıllık safi kazancının kesinleşip, kârın nakden veya hesaben dağıtıldığı, diğer bir ifadeyle avansın kâr dağıtım kararı uyarınca dağıtılan kârdan mahsup edildiği tarihte gerçekleşecektir. Şu kadar ki; bu süre, ilgili hesap dönemine ilişkin beyannamenin verilmesi gereken tarihi içeren hesap döneminin sonunu geçemeyecektir.
Avans kâr payı dağıtılması halinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri uygulanmayacaktır.
Ancak, hesap dönemi itibarıyla zarar doğması veya safi kazancın avans olarak dağıtımı yapılan kârdan düşük çıkması halinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri uygulanacaktır. Aynı husus, birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerinin bitiminde zarar doğması veya safi kazancın avans olarak dağıtımı yapılan kârdan düşük olması halinde de geçerlidir. Bu nedenle, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan mükelleflerin, dağıtılabilecek avans kâr payı tutarlarını, devam eden işlerin gerçekleşen maliyet ve hakedişleri arasındaki müspet farktan, kesinti suretiyle ödenen vergiler, varsa geçmiş yıl zararlarının tamamı ile kanunlara ve esas sözleşmeye göre ayrılmak zorunda olan yedek akçeler düşüldükten sonra kalan kısmın yarısı üzerinden hesaplamaları gerekmekte olup bu hesaplamanın yapılması için ayrıca bir bilanço düzenlemesine gerek bulunmamaktadır."

İyi Günler.

[/FONT]
 
Üst