fonradar

Aklıma Takılan Sorular/fesih İşlemleri

kadirdiloglu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Şub 2012
Mesajlar
416
Konum
istanbul
Merhaba arkadaşlar aklıma takılan sorular var sizlerden fikir almak istedim.

1-İşe girdiğinden bu yana (11 aylık çalışan) parça parça 20 günlük rapor almış bir çalışan var, aldığı bu raporlar nedeniyle işlerimiz aksadığı için işten çıkarmak istiyoruz, bununla ilgili kişinin savunması alındı tatmin edici cevap vermedi kişiye ihbar tazminatı ödeyeceğiz , işe iade davası açması durumunda sizce nasıl bir sonuç çıkacaktır, bizim açımızdan bu fesih haklı bir fesih midir?

2-2,5 aylık çalışanın deneme süresi dolduktan sonra performansı ileri sürerek ihbar tazminatını ödeyerek sözleşmesini fesih ettik. Böyle bir durumda sözleşmeyi fesih ederken herhangi bir neden belirtmek zorunda mıyız aynı şekilde deneme süresi içinde işten çıkarılan işçinin feshini yaparken neden belirtmeli miyiz?

Teşekkürler
 
Deneme süresi içinde sözleşmesini feshettiğiniz çalışan için de bir sebep belşrtmek zorundasınız, deneme süresi içinde feshediyorsanız, deneme süresi içinde işveren feshi olarak belirtmelisiniz. Deneme süresi standart olarak her sözleşmede var olan bir şey değildir, sözleşmede özellikle belirtilmişse ancak bir deneme süresinden bahsedilebilişr.

1 nolu sorunuzun yanıtı, çalışanın rapor alıyor olması işverene fesih için haklı sebep teşkil etmez. Ancak alınan rapor süresi , ihbar süresini 6 hafta aşması durumunda, fesih için GEÇERLİ sebep olabilir.
Geçerli fesihte, ödenmesi gereken tazminatlar ödenir, ancak işe iade davası açma hakkı olmaz.
Bahsettiğiniz 11 aylık çalışanı 20 gün rapor aldı diye sözleşmesini feshettiğinizde , çalışan işe iade davası açarsa, kazanır.
 
Sn.Keremcem beye katılmakla birlikte,bu olay için söylemiyorum,normalde 18 ci madde yönünden,işcinin sık sık rapor alması noktası,iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından makul ölçüler içinde beklenemeyeceği hallerde,feshin geçerli sebebe dayandığı kabül edilmekle birlikte,bu bağlamda önemle dikkat edilmesi gereken husus,;
bu durum işyerinde olumsuzluklara sebebiyet veriyorsa yani işcinin sık sık rapor almasının işyerinde olumsuzluklara yol açmış olması önemli,göreceli olarak peşin hükümle buna karar vermek kolay deği,zira her olayın kendine özgü koşulları,bu durumlara bağlı olarak da sonuçları farklılık arzedebilir.
 
Sn.Keremcem beye katılmakla birlikte,bu olay için söylemiyorum,normalde 18 ci madde yönünden,işcinin sık sık rapor alması noktası,iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından makul ölçüler içinde beklenemeyeceği hallerde,feshin geçerli sebebe dayandığı kabül edilmekle birlikte,bu bağlamda önemle dikkat edilmesi gereken husus,;
bu durum işyerinde olumsuzluklara sebebiyet veriyorsa yani işcinin sık sık rapor almasının işyerinde olumsuzluklara yol açmış olması önemli,göreceli olarak peşin hükümle buna karar vermek kolay deği,zira her olayın kendine özgü koşulları,bu durumlara bağlı olarak da sonuçları farklılık arzedebilir.

Çalıştığız iş yerinde bant usulü olduğu için bir personelin gelmemesi işleri aksatıyor. Bizi çok güç durumda bırakıyor.Bu yüzden çıkartmak istiyoruz.
 
Katılıyorum işci 20 günlük rapor aldı diye hemen fesih yoluna gidilmemeli,(savunması alınan işciyede dönülüp,yazılı olarak birşeyler denilmeli,ayrıca sizin için söylemiyorum ama işci kıdemini doldurmaya bir ay kalmış,bir de k.tazminatı ödemeyelim,hemen gönderelim diye de düşünülmemeli:))
Bu ve benzeri konulara ilişkin kararlardaki ortak yön,feshin son çare ilkesi ile her bir olayın kendine özgü koşulları ve olayların işyerinde olumsuzluklara yolaçıp,açmadığıdır.. Rapor süresi de önemli olmakla birlikte,sıklık derecesi/miktarı da önem arzediyor ama kaç kez rapor alırsa bu fesih geçerli olur?bu noktada net bir sayı yok fakat sıklık derecesi yanında, sözkonusu faktörler dikkate alınmaktadır.
İşe alırken işcinin kronik bir hastalığı olmamalı ve işcinin hastalanması/rapor alması gördüğü iş den kaynaklanmamalı,kaynaklanıyorsa veya sonradan bu tür rahatsızlığı olmuşsa , feshin son çare ilkesi gereği başka iş önerilmeli,önerecek iş de yok ve çalışmasına engel hastalık haliine ilişkin rapor/belgesi de yoksa ve uyarılar yapıldıkdan sonra yine rapor almaya devam etmiş/ediyorsa ve bu durumlar işyerinde olumsuzluklara yol açıyor açmışsa(ki açabilir)
Tabi yukarıda ifade edilen hususları söz ile söylemek olmaz/yetmez,bunlarında tespitleri yapılmalı,ortaya konmalı ki, ayrıntılı olarak düzenlenip topyekün dosya oluşturulduğunda hakimin - veya + yönde kanaati oluşacaktır.
Şahsen bu olayda,işveren fesih yoluna gider,işci de davacı olursa sonuç kesin işci aleyhine veya tersi olur diyemiyorum.
(Diyenler olacaktır ki;ya arkadaş basit! bir soru sorulmuş, kırk dereden su getirmişsin,kolay olsaydı yani dosyası tam oluşturulup görseydik ,bir derenin suyu yani bir söz/kelime belki yeterli olabilirdi...:))
 
Çalışanın rapor alma sebebi sonuçta sağlık sorunları. En azından doktor raporuyla olması , sağlık sorunu olduğunu gösteriyor. Kimse de hasta olmak istemez, dolayısıyla burada çalışanın bir kusuru yok. Kusuru yoksa fesih için haklı sebep te teşkil edemez.
O bantta çalışanlarınızın hepsinin başına gelebilecek bir durum rahatsızlanmak. Bu gibi durumları öngörüp işin aksamasının önüne geçebilecek tedbirler almanız sizin için daha doğru bir karar olacaktır.
En başta da dediğim gibi, işçinin açacağı iade davasını kazanma ihtimali bence çok yüksek.
 
Bu olay çerçevesinde,işe iade davasının sonucu bana göre net değil,Sn.Keremcem in görüşü ise net(tam kesin olmasa da işcinin lehine olacağı yönünde,bendeniz kendisinin görüşlerine hiç katılmıyor değilim ama biraz daha ihtiyatlıyım,sebebi de bazı noktaları tam bilmiyor olduğum için olabilir.

Şimdi bir örnek olay sunalım.
Öncelikle belirtelim ki sorun,bu olayda ki işcinin sık sık rapor alması değil,bu sebeble (devamsızlığından dolayı) işyeri işlerinin aksaması,bu aksamanın sonucu olarak da işverenin zarar görmüş,dolayısıyle bu durumların işyerinde olumsuzluklara yol açıyor olmuş olması sözkonusu.
-işcinin kronik hastalığı yok,işe girerken de yoktu, iş den kaynaklanan sağlık sorunuda yok,rapor süreleri hep kısa,rapor alma aralığı da kısa,bir yıllık kıdemi veya yıl kıdemini doldurmaya az bir sürede kalmamış,ekseriyetle 1-2-3 günlük raporlar almış,1 ci yıl 20 kez hastaneye gitmiş 15 gün,2ci yıl 25 kez gitmiş 20 gün rapor almış,bazı kereler rapor verilmemiş,işbaşı kağıdı almış,işyerindeki bu bant işin de 2/3 kişi çalışıyor,plansız olarak biri gelmediğinde yedeği yok,üretim azlığı doğuyor,dolayısıyle işveren taahhütlerini gerçekleştirmekte,hedeflerini tutturmakta zorlanıyor,bu sebeble fazla çalışma yaptırmak zorunda kalıyor,bu sebeble de extra servis ve yemek hizmeti vermek zorunda kalıyor,daima her ay bu konularda sıkıntı yaşanıyor,dolayısıyle işcinin iş görme ediminden olması gerektiği ölçüde işveren yararlanamıyor,raporlarda hastalık tanısı olarak 2-3-5 kez hep aynı tanılar konulmuş,iyileşme emmaresi de yok sürekli olarak böyle tekrarlanıyor,aynı işyeri ve aynı birim/bölümde çalışan emsal işcilerde böylesi bir durum yok/olmamış,bu işyerinde 1,2 günlük rapor sürelerine ilişkin ücret de ödeniyor,işverenin önerebilececeği başka iş de yok,eşitlik ilkesine,doğruluk/dürüstlük kuralına aykırı olarak işveren farklı bir işlem de yapmamış ise bu noktadan sonra bu iş ilişkisi nasıl ve nereye kadar devam ettirilebilirliliğin bir ölçüsü olmalı.
 
Son düzenleme:
Üst