Alıştan İade Kdv Sorunu

Merhaba arkadaşlar

Mal aldığımız firmaya fiyat farkı faturası kesiyorum.Fakat benim kestiğim faturaya;

1 -"iade faturası" ibaresi düşmem gerekir mi ?
2- Kdv si alıştan iade kdv mi olacak ? Yoksa normal satış kdv simi olacak ?

Çözüm önerilerinizi bekliyorum ???

Ynt: Alıştan İade Kdv Sorunu

Fiyat farkı kesiyorsanız iade söz konusu olamaz. Yok iade faturası kesiyorsanız fiyat farkı söz konusu olmaz. İkisi farklı kavramlar. İade de kesseniz , fiyat farkı da kesseniz kdv ye konu olan ürünün kdv oranı ne ise onun üzerinden kdv hesaplamanız gerekir.

beyza hanım ben kdv oranı hakkında bir soru sormadım.Yevmiye kaydı oluşturacam.Alıştan iade kdv mi ? Hesaplanan kdv mi ? diye sordum ..

merhaba,

320- borç
153- alacak
391- alacak

seklınde muhasebe kaydını yapıyorum.
fıyat farkı faturasında faturadaki nev'i kısmına açıklama olarak fıyat farkı yazıyorum.
ıyı calısmalar.

fatihcan bey bende aynı kaydı yapıyorum ancak

siz

391 kdv yazarken;

391.01 Hesaplanan kdv mi ?
391.02 Alıştan İade Kdv mi ?

yazıyorsunuz ???

iade söz konusu değil fatura fıyat farkı faturası sanırım o yuzden 391.01
hesaplanan kdv kullanıyorum.

Bende öyle kullanıyordum ama;

153 hesabı alacakta çalıştırıyorsak;kdvsi neden hesaplanan kdv olsun ki ?

İşte burada kafam karışıyor.Bu konuda yardım edebilecek başka arkadaşlarım varsa bekliyorum..

arkadaşım fiyat farkını alıştan iade ile ilişkilendirme

320
602
391

uğur batur ' Alıntı:
Bende öyle kullanıyordum ama;

153 hesabı alacakta çalıştırıyorsak;kdvsi neden hesaplanan kdv olsun ki ?

İşte burada kafam karışıyor.Bu konuda yardım edebilecek başka arkadaşlarım varsa bekliyorum..

kafan karışmasın kestiğin bütün faturalar hesaplanan kdv (391) nin konusu sadece alt hesaplarına dikkat etmen gerekir
391.01.01 Hesaplanan Kdv %1
391.01.02 Hesaplanan Kdv %8
391.01.03 Hesaplanan Kdv %18
391.01.04 Alışlardan İadeler
391.01.05 Hesaplan Çeşitli Kdv

senin işleminde alıştan iade olmadığı için hesaplanan çeşitli kdv yi kullanmalısın...

Faturaya x nolu fataruya istinaden fiyat farkı faturasıdır. yazabilirsiniz.

Aldığınız mala tekabül eden fiyat farkı; stoklarınızdan (-) olarak çıkmalı dolayısıyla fiyat farkı faturasını keserken açıklamasına fiyat farkı faturası şeklinde izah etmelisiniz.

yevmiye kaydınızda;
--------------------/--------------------------
320.Satıcılar
00. X İşl.
153.Tic.Mallar
03. Fiyat Farkı (-)
391.Hes.Kdv
02. Alıştan İade Kdv
------------------/-----------------------------

şeklinde olmalı.

herkes farklı birşey söylüyor lütfen tam yetkili birisi (profesör) olaya el koysun ,herkesin kafası karışacak yoksa!

sanırım MANESSA hocamızın yanıtı doğru,yanlış diyen yoksa

manasse ' Alıntı:
Aldığınız mala tekabül eden fiyat farkı; stoklarınızdan (-) olarak çıkmalı dolayısıyla fiyat farkı faturasını keserken açıklamasına fiyat farkı faturası şeklinde izah etmelisiniz.

yevmiye kaydınızda;
--------------------/--------------------------
320.Satıcılar
00. X İşl.
153.Tic.Mallar
03. Fiyat Farkı (-)
391.Hes.Kdv
02. Alıştan İade Kdv
------------------/-----------------------------

şeklinde olmalı.
+1
EMTİA:
Madde 274 - (Değişik madde: 17/12/2003 - 5024 S.K./1. md.) *1*
Emtia, maliyet bedeliyle değerlenir. Emtianın maliyet bedeline nazaran değerleme günündeki satış bedelleri % 10 ve daha fazla bir düşüklük gösterdiği hallerde mükellef, maliyet bedeli yerine 267 nci maddenin ikinci sırasındaki usul hariç olmak üzere, emsal bedeli ölçüsünü tatbik edebilir. Bu hüküm 275 inci maddede yazılı mamuller için de uygulanabilir.

Yardımcı hesap olarak alış iadesi KDV sine mi alınmalı ilave edilecek KDV hesabına mı alınmalı ?

Tam yetkili birisi cevap versin denmiş. Burası Alomaliye forum :D Yetkisizim ve cevap yazıyorum. İlave edilecek KDV yada Alış iadesi KDV 'si olmasının önemi ne? Hatta ben diyorum ki Fiyat Farkı KDV diye yardımcı hesap açın orada izleyin. Sonuçta Hesaplanan KDV. KDV Beyannamesinde de ilave edilecek KDV sütununa yazılacak. Bunun için prof aramaya ne gerek var anlayamadım..

Merhaba;
Fiyat farkını bahsettiğiniz gibi işliyoruz, Alınan mal ile gelen nakliye bedeli malın maliyetine atılır Kdvde indirim konusu yapılır.
Satıcı yada üretici firmaya sadece nakliye bedelini fatura ettiğimizde nasıl kayıt yapmalıyız?
Beyannamede nasıl göstermek lazım?
320 (B)
153 TİC MAL.
153.XX Nakliye Bedeli (A)
391 ?

Nakliyeyi kendi aracınızla yapıp satıcıya fatura kesiyorsanız faaliyet dışı bir gelir elde ettiğinizden (Nakliyenin faaliyet konunuz olmadığına varsayıyorum) 679 olmalı.

Nakliye kendi aracımızla değil, Nakliyeci firma aracılığla tarafımıza gelen mallara ait nakliye bedellerini satıcı firmaya nakliye bedeli olarak fatura ettik. Sorum bu.

Size gelen nakliye faturasını 153' hesaba kaydetti iseniz maliyete eklediniz demektir. bu durumda ayrıca nakliye yazmanıza gerek yok. 153 hesap nakliye bedeli kadar alacaklı olacak.