Alışveriş Bedelinin Özel Kart ile Ödenmesi Halinde

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan auditer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

auditer

Katkı Sunan Üye
Çalıştığımız marketleri olan mükellefimiz satışlarını arttırmak amacıyla özel kart çıkartmıştır. (Diyelim ki Market Kart). Bu market kartta puan birikmektedir.

Müşteriler puan kartla alışveriş yaptıklarında uygulanacak muahsebe kaydı ve vergi uygulması nasıl olacaktır.

Örneğin 200 YTL ve 36 ytl kdv li alışveriş yapan müşteri 100.-YTL sini Market Kart ile ödedi.

ilginize teşekkür ederim.

market kart ile alışveriş

Yapılan satış işleminin standart yöntemle muhasebeleştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. muhasebe kayıtlarını yaparken puan karşılığı yapılan indirimi pazarlama, satış ve dağıtım gideri olarak gösterebilirsiniz.

Sayın t_uzaldı,

236 ytl lik kdv dahil %18 satış yapıldığını varsayalım 100 ytl puan ile ödendi diyelim bu durumda nasıl kayıt yaparsınız ilginize teşekkürler.

puan karşılığı alışveriş

------------------------ ../.. ----------------------
100 Kasa Hs. 136,00
760 Pazarlama Satış Dağıtım Gid.Hs. 100,00
600 Yurtiçi Satışlar Hs. 200,00
391 Hesaplanan KDV 36,00
----------------------- ../.. -----------------------

umarım bir katkım olmuştur. Kolay Gelsin..

bu kayıt tamam da bu satışın maliyet kaydı nasıl olacak. istediğimiz kadar indirim yapıp bunu da pazarlama gideri olarak gösterebilirmiyiz. maliyet kaydı+pazarlama gideri yaptığımızda tamamen zararına mal satmış oluyoruz. bir denetim olması durumunda bu nasıl açıklanacaktır.

herkes market kart ile alışveriş yapar ise ortaya hiç kar çıkmaz gibi geliyor bana. firmanında ödenecek vergisi böylelikle ortadan kalkacaktır.

saygılarımla

Sayın meslektaşım,

İtirazınız, eski usul muhasebe tekniklerini (asgari gayri safi hasılat esası, ortalama kar haddi esası, vb. gibi) hatırlattı bana..

Tam zamanlı maliyet kaydı yapan firma varmıdır? Veya hangi firmanın kullandığı bilgisayar programı tam zamanlı maliyet kaydı yapmaktadır? Fiili veya kaydi envanter rakamları üzerinden dönemsonu işlemlerini yapmıyormuyuz?

Market kazandığı paranın vergisini verir. Kazanmadığı paranın vergisini verecek şekilde fiktif bir kayıt yapmamız doğru olurmu? Eğer herkes puan ile alışveriş yaparsa market para kazanamaz. Kazanamadığı içinde matrahı olmaz, dolayısı ile vergi de vermez.

Saygılarımla,

Sayın t_uzaldi,

ilginize teşekkür ederim. Biraz daha beyin jimnastiği yapalım.

Yaptığınız kayıtta hesaplanan KDV gider yazılmış olmadı mı?

market kart ile alınan ödeme nakit ise
100 kasa hs. 236
600 satışlar 200
391 ths.KDV 36

market kart ile yapılan ödeme kredili ise
100 kasa hs. 136
120 alıcılar hs. 100
600 satışlar 200
391 ths.KDV 36

market karttaki puan ile alışveriş yapıldığında
diyelim 10 YTL+KDV lik alışverişe hak kazanmış olsun
760 pazarlama gid. 11,8

600 satışlar 10
391 ths.KDV 1,8

şeklinde olması gerekli diye düşünüyorum.kolay gelsin

Benim Önereceğim Yöntem Şudur:

Tüm kayıtlar (satışlar, maliyetler, KDV ve alıcılar) aynı şekilde yapılmaya devam eder. Alıcıdan tahsil edemediğimiz tutar da pazarlama satış giderine devredilerek kapatılır.

İkinci yöntem ise kasada kuponlu müşterilere fatura kesip fatura üzerinde bu tutar kadar iskonto uygulamaktır. İskonto uygularsak firmaya KDV avantajı da sağlamış oluruz.

SONUÇ,

Bu kupon ile firma indirim hakkı mı sağlamış olmaktadır? Yoksa Alacağından vazgeçmiş mi olmaktadır?

Bu sorunun cevabı kaydı etkileyecektir.

sayın butterfly effect,

kartta biriken puana göre indirim hakkı vermiş oluyor. 200 ytl lik fişte 100 ytl değerinde puanı varsa indirim, müşterinin 200 ytl lik puanı varsa alacağından vazgeçmiş bir anlamda tüm fiş tutarı kadar indirim yapmış oluyor. Nasıl etki yapacak anlayamadım.

alıcıdan tahsil edemediğimiz hesaplanan kdv yi de gidere yazmış olmazmıyız birinci yöntemde.

ikinci yöntemde kasada toplam fiş tutarı 200 ytl oldu. inidirim yapalım dedik. bütün ürünlere karttaki puan ytl yi paylaştırmak gerekir mi? bir de kdv oranları farklı olan ürünler den fiin oluştuğunu unutmayalım bu durumda ne olacak.

ilginize teşekkürler

forumdaşlarımın dikkatine

yukarıdaki örnekte hesaplanan kdv gider yazılmaz doğru mu?

sayın auditer,

sanırım sorunun farklı algılanması nedeniyle karışıklık doğdu.
Olaya birde şu açıdan bakınız. Normal satış kaydı yapacaksınız. Bu durumda 600 hesap 200 YTL alacaklı 391 hesap 36 YTL alacaklı. Siz hesaplanan kdv'nizi beyan edeceksiniz zaten. Karşılığında tahsilatın ne olduğu önemli.. Borçlu hesabın ne kadarının 100 Kasa, ne kadarının puandan kaynaklanan indirim olduğunu sizin verdiğiniz örneğe göre düşünelim. Eğer 100 YTL puan kullandırırsanız siz aslında müşteriye 100 YTL indirim yapmış oluyosunuz. 100 kasa hesabı 136 YTL borçlu, 760 Pazarlama Satış D.Gideri Hesabı 100 YTL borçlu. KDV'yi neden gidere yazmış olalım? Satış kaydı konusunda tereddüt yok. Tahsilat kaydında tereddüt ediyorsunuz. Alışverişin tamamının puanla ödendiğini varsayarsak ne olacaktı? 236 YTL Pazarlama Satış D.Gideri oluşmazmı? Marketin aktifine bir değer girmiyor ki. Kasa, Banka, K.K. tahsilatı gibi bir tahsilattan da söz edemeyeceğimize göre... Bu bir Pazarlama Gideri dir diye düşünüyorum.

120 236
600 200
391 36

normal satış kaydını yaptık

puan dan ödenen

100 100
120 100

120 de 136 ytl bakiye kaldı

müşteri nakit ödedi
100 136
120 136

müşterinin borcu kapandı

puandan ödenen kısmını direkt 760 a atalım diyorsunuz anladığım kadarıyla.

aşağıdaki kaydı

puan dan ödenen

100 100
120 100

760 100
120 100

olarak mı yapmamız gerekir.

kısmen ödemede belki fark edemediniz.

hepsini puandan öderse müşteri

120 236
600 200
391 36

normal satış kaydı

puandan ödeme ile kapatırsak

760 236
120 236

120 hesap kapandı, satış kaydı yapıldı, KDV beyan edildi, satış bedeli matrahı ve KDV gider yazıldı?

tıkandığım nokta kdv yi gider yazamayız gibi geliyor bana, kdv 50 veya 51 deki gibi promosyon eşantiyon diye düşünerek kdv siz düşünerek ters kayıtlamı kdv yi düzeltsem ???

bir de pazarlama dağıtım giderlerine yazdığım rakam 621 hesaba gidiyor. 600 hesabın maliyeti olarak giderleştireceğim için.

bu da finansal tabloları ve gelir tablosunu etkiler ???

biraz karışık durum , fikirleriniz bekliyorum

sayın auditer,

Puan karşılığı indirim yapan marketin, müşterisine yapmış olduğu bu indirimin malın maliyetini etkilemesi konusunda ve hatta bu indirim bedelinin KDV karşısındaki durumu ile ilgili tereddütleriniz var.

Bir benzer konu ile açıklamaya çalışsam yardımı dokunacaktır. Mesela, kredi kartı komisyonu olarak yazdığınız giderlere isabet eden hesaplanan kdv'yi de gider yazdığınızı düşünüyomusunuz? yada buna isabet eden kısmını beyannamenin 50. ve 51. satırlarına dahil ediyomusunuz? hala tereddüdünüzü anlamış değilim.

ÖRN:

Bu alışverişin müşteri tarafından kredi kartı ile ödenmesi halinde
(marketin bu tahsilatla ilgili bankaya 6,00 YTL komisyon verdiğini varsayalım) aşağıdaki kayıtları yaparız değil mi?

---------------------- ../.. --------------------------

(B) 102 Bankalar 236,00
(A) 600 Yurtiçi Satışlar 200,00
(A) 391 Hesaplanan Kdv 36,00
-Satış kaydı
-------------------- ../.. ---------------------------

(B) 760 P.S.D.G. 6,00
(A) 102 Bankalar 6,00
-Banka komisyonunun gider hesabına alınışı
-------------------- ../.. ---------------------------

sizin sorduğunuz sorunun bana göre bu örnekten hiç farkı yoktur.

not: bu arada 760 hesap neden 621'e gidiyor? benim bildiğim kadarıyla 631'e gider. 621'i hesaplama konusunda ise beni bağışlayınız lütfen. Fiili veya kaydi envanterden çıkan Dönemsonu Mal Mevcudu, 621 Satılan Malın Maliyeti'nin hesaplanmasında esas alınan veridir. Her bir satıştan sonra o satışla ilgili Satılan Malın Maliyetini hesaplayıp kayıtlara alabiliyorsanız (ki sorduğunuza göre bu şekilde çalışıyorsunuz) sizi tebrik ederim.

Umarım tereddütlerinizin aydınlanmasına yardımcı olabilmişimdir.

Saygılarımla,

Merhabalar

Alışverişte kazanılan puan karşılığı yapılan mal teslimini promosyon kapsamında değerlendirmek gerekir. Bilindiği gibi promosyonlar KDV’den müstesnadır. (KDVK. G.T:50)

İşlemin muhasebeleştirilmesine gelince; Alışverişte kazanılan puanın müşteri tarafından derhal değerlendirilmediği varsayıldığında, satıcının gerçekleşen puan bedelini ertelenmiş bir promosyon olarak değerlendirmesi ve buna göre işlem yapması gerekir.

Puan karşılığının nakit değil, yine mal olarak teslim edileceği kabul edilirse, gün sonunda tahakkuk eden toplam puan değerleri için önce şu yapılması gerekir.

Kod:
_______________________ /__________________________

157 Diğer Stoklar              100
(promosyon olarak 
verilecek mallar)   

336 Diğer çeşitli borçlar               100.-
_________________________ /_________________________

Müşterilerin puanlarını mala çevirdiklerinde de yine gün sonunda toplam teslimler dikkate alınarak şu kayıt düşülmelidir.

Kod:
__________________________ /_______________________

336 Diğer çeşitli borçlar      100.-

157 Diğer Stoklar                          100.-
 _________________________ /________________________
................................