sayın auditer,
Puan karşılığı indirim yapan marketin, müşterisine yapmış olduğu bu indirimin malın maliyetini etkilemesi konusunda ve hatta bu indirim bedelinin KDV karşısındaki durumu ile ilgili tereddütleriniz var.
Bir benzer konu ile açıklamaya çalışsam yardımı dokunacaktır. Mesela, kredi kartı komisyonu olarak yazdığınız giderlere isabet eden hesaplanan kdv'yi de gider yazdığınızı düşünüyomusunuz? yada buna isabet eden kısmını beyannamenin 50. ve 51. satırlarına dahil ediyomusunuz? hala tereddüdünüzü anlamış değilim.
ÖRN:
Bu alışverişin müşteri tarafından kredi kartı ile ödenmesi halinde
(marketin bu tahsilatla ilgili bankaya 6,00 YTL komisyon verdiğini varsayalım) aşağıdaki kayıtları yaparız değil mi?
---------------------- ../.. --------------------------
(B) 102 Bankalar 236,00
(A) 600 Yurtiçi Satışlar 200,00
(A) 391 Hesaplanan Kdv 36,00
-Satış kaydı
-------------------- ../.. ---------------------------
(B) 760 P.S.D.G. 6,00
(A) 102 Bankalar 6,00
-Banka komisyonunun gider hesabına alınışı
-------------------- ../.. ---------------------------
sizin sorduğunuz sorunun bana göre bu örnekten hiç farkı yoktur.
not: bu arada 760 hesap neden 621'e gidiyor? benim bildiğim kadarıyla 631'e gider. 621'i hesaplama konusunda ise beni bağışlayınız lütfen. Fiili veya kaydi envanterden çıkan Dönemsonu Mal Mevcudu, 621 Satılan Malın Maliyeti'nin hesaplanmasında esas alınan veridir. Her bir satıştan sonra o satışla ilgili Satılan Malın Maliyetini hesaplayıp kayıtlara alabiliyorsanız (ki sorduğunuza göre bu şekilde çalışıyorsunuz) sizi tebrik ederim.
Umarım tereddütlerinizin aydınlanmasına yardımcı olabilmişimdir.
Saygılarımla,