fonradar

ALMANYA'DAN VE TÜRKİYE'DEN EMEKLİ OLUNABİLİRMİ?

Üyelik
20 Eki 2008
Mesajlar
9
Türkiyede , Emekli Sandığında 1500 gün, SSK da 450 gün ve Yedek Subaylık da ise 120 gün Toplam 2070 gün hizmetim bulunmaktadır. Türkiyede belirttiğim çalışmalarımı tamamladıktan sonra Almanyada çalışmaya başladım. ve şu an yaştan dolayı Almanya'da emekli olmayı beklemekteyim.Almanya daki Emekliliğimi beklerken Türkiyedeki hizmetlerime ilave olarak bir işyerinden primlerimi ödemeye devam etsem emekli olabilirmiyim ve ne kadar süre prim ödemem gerelmektedir. Türkiyeden Emekli olmam almanya dan emekli olmama Engel Teşkil edermi? Her iki ülkeden de emekli maaşı alabilirmiyim? Konu ile ilgili araştırmalarımda net bir sonuca ulaşamadım konu hakkında yardım ve bilgilerinizi bekliyorum. Saygılarımla, [email protected]
 
Ynt: ALMANYA'DAN VE TÜRKİYE'DEN EMEKLİ OLUNABİLİRMİ?

YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASI



Yurt dışında geçen hizmet sürelerinin değerlendirilmesi, 3201 Sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun (1) ile belirlenmiştir.



3201 sayılı kanunun 1. maddesinde;



?Madde 1 ? 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarının yurt dışında geçen ve belgelendirilen çalışma süreleri, bu çalışma süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ve yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, 2. maddede belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına (2) prim, kesenek ve karşılık ödenmemiş olması ve istekleri halinde bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilir.? denilmiştir

Sosyal Güvenlik Yasasına göre Borçlanma;



yeni genel sağlık sigortası yasası yürürlüğe girdikten sonra (01.10.2008), yurt dışında geçen hizmet süresini borçlanma talebinde bulunanlar, asgari ücretin (01.07.2009 den yılsonuna kadar aylık 693,00 YTL) günlük tutarı olan 23,10 YTL ?nin %32 si oranında yani borçlanılan her gün için7,3920 TL ödeme yapacaktır.

Açıklamalar
(1) 22.05.1985 tarih ve 18761 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanmıştır

(2) T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu?nun geçici 20. maddesine tabi Sandıklar.

(3) 3201 Sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun?un 5.md. ?Yurt dışındaki çalışılan sürelerinin tespitinde, bunu belirten ve istek sahibinin ibraz edeceği ispatlayıcı belgelerin, ev kadınlarının ise, pasaportundaki kayıtlı bulunan tarihler arasındaki son tarihten geriye doğru olmak üzere gün sayıları esas alınır, bu tespitte 1 yıl 360 gün, 1 ay 30 gün hesaplanır.?
 
Üst