Amortisman hk.

Üyelik
28 Nis 2010
Mesajlar
38
arkadaşlar günaydın
15.05.2010 bir demirbaş aldığımızda 2000 tl mutfak için
2.dönem de ayırmam gereken amortisman nedir
5 aylıkmı ayırırım
 
Ynt: amortisman hk.

%20 oranıyla yıllık 400 TL yıllık amortisman. 2. dönem sonu 200 TL amortisman ayrılacak (6 aylık)
 
Ynt: Amortisman hk.

Amortisman oranı %20 ise yıllık 400 yapar,4 döneme bölersen dönem başına 100 yapar.Belirttiğiniz tarih 2.döneme tekabül ettiğinden bu dönem 200 lira masrafa yazacaksınız,3.dönem 100,4.dönem 100 olarak 180 hesabına alacaksınız.
 
Ynt: Amortisman hk.

merak ettim, kalan amortisman tutarlarını 180 nolu hesaba almadan, direk geçici dönemlerinde amortisman kaydı yapsak olur mu?
yani 6 aylık amortisman kaydını yaptık sonra 9.ay sonunda 9 aylık amortisman kaydını yapsak, bu şekilde 180 ni çalıştırmadan..
 
Ynt: Amortisman hk.

Günaydın atladığım biryermi var mayısta alınan bir demirbaş için bu yıl amortisman ayrılabiliryormu
 
Ynt: Amortisman hk.

tabiki amortisman ayırılabilir..
 
Ynt: Amortisman hk.

Amortisma ayrılma koşulları arasında 1 yıl demirbasa kayıtlı olması gerektiği şartı var
 
Ynt: Amortisman hk.

sn.aylin bu soruyu hiç sormamış olun. Jüri de dikkate almasın
 
Ynt: Amortisman hk.

Syn Bülent bey bazı şeyleri görmemzlikten gelerek sahsım adına birşey öğrenebilecegimi sanmıyorum jüri kayde alabilir bende bu soruyu sordum gercekten bizim girdiğimiz seminerlerde biz amortisman ayırma koşullarında 1 yıl envanterde bulunması ve yıpranmaya maruz kalması gerektiği şeklinde öğrendim atladığım yer neresi acıklarsanz sevinirim Kolay Gelsin
 
Ynt: Amortisman hk.

aylin hanım 1 yıl bekleme şartı yoktur. amortismandan kasıt aldığınız demirbaşın aşınma payına göre giderleştirilmesidir.. siz o demirbaşı alır almaz yıpranmaya başlayacağı için 1 yıl beklemenize gerek yok.
 
Ynt: Amortisman hk.

takıldığınız 1 Yıl meselesinin açıklaması :
VUK'nun 313. maddesi amortismanı açıklamıştır. Bu maddeye gö­re, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle gayrimen­kul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin alet, edavat, mefruşat, demir­baş ve sinema filimlerinin değerleme esaslarına göre tesbit edilen değerlerinin, bunların kullanılabildikleri süre içinde yok edilme (itfa) payları amortisman olarak tanımlanmıştır.
 
Ynt: Amortisman hk.

Düzeltme ve hatırlatma yapalım. Aktifte 1 yıl bulunma şartı yeniden değerleme yapma aşamasında geçerlidir.Enflasyon muhasebesiyle bu uygulamada kaldırıldığından (kamu sektörleri hariç) 1 yıl aranma şartı yoktur.31 aralıkta bile alınan demirbaştan o yıl için 1 yıllık amortisman ayrılabilir.
 
Ynt: Amortisman hk.

ben biraz daha açayım konuyu.. iyice anlaşılabilmesi için

VUK' nun 313. maddesine göre bir iktisadi kıymetin amortismana tabi tutulabilmesi için şu 5 koşulun birlikte gerçekleşmesi gereklidir.

1- Duran varlığın işletmede 1 yıldan fazla kullanılması.

Kanun koyucu iktiadi kıymetlerin değerlerini dönemler itibariyle ayırarak yok etmeyi belirlediğinden bu iktisadi varlık bir yıl içinde kullanılıyor ve değerini tamamen ya da kısmen yitiriyorsa, bu varlık , için amortisman ayrılmalıdır. Buradaki şartta geçen 1 yıldan fazla kullanılması deyimi aslında birden fazla muhasebe döneminde kullanılması anlamı taşıyor. Yani envanterde 1 yıl bulunma şartı yok.

2- Duran varlığın yıpranma, aşınma ve kıymetten düşmesi.

işletmede 1 yıldan fazla bir süre ile kullanılacak nitelikte olmasına rağmen; aşınmaya, yıpranmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunmayan kıymetler için amortisman ayrılmıyor. Örnek olarak boş arazi ve arsalar

3- Duran varlığın işletmenin envanterine kayıtlı olması

İktisadi kıymetler, gerek bilanço gerekse işletme hesabı esasına göre defter tutan tüccarlar ile gerçek usulde vergiye tabi serbest meslek erbabı ve çiftçilerde; V.U.K.' nun 189. maddesi hükmü uyarınca ve bu madde de belirtilen esaslara göre envantere alınırlar. Eğer sabit kıymet envantere dahil değil ise, bu kıymet için amortisman ayrılamaz.

4- Duran varlığın kullanıma hazır durumda bulunması:

Varlıkların işletmede kullanılıp kullanılmadığının saptırılması güç bir iştir. Kullanılabilir durumda olan kıymet aktife alınmışsa fiilen kullanıldığı varsayımıyla amortisman uygulamasına başlanılmalıdır. Yani amortisman uygulamasında varlığın fiilen kullanımı koşulu aranmaz. Kıymetin işletme faaliyetinde kullanılabilir durumda olduğu saptandıktan sonra amortisman ayrılabilir. Ancak işletme faaliyetine tahsisi henüz mümkün olmayan varlıklar için amortisman uygulanamaz. Bu kıymetler işletmenin aktifinde kayıtlı olsa bile, kullanılabilir durumda olmadıklarından amortisman uygulamasına başlanılamayacaktır. Bu kıymetlerin işletmede kullanılması için montajı gerekli olanların montajının tamamlanması inşa veya imal edilenlerde ise inşa veya imal işleminin tamamlanması sonucunda artık bu varlıklar işletmede kullanabilir hale gelmiştir ve fiilen kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın amortismana tabi tutulabilir.

5- Duran Varlıkların değerinin belirli bir düzeyi aşması.

VUK ma.313.e göre amortisman ayırma sınırı 2010 yılı için 680.-TL'dir. Bu tutarın altındaki iktisadi kıymetlerin bedellerini bir defada gider yazabilirsiniz. Bu bedelleri istenirse amortisman yoluyla gidere atılmak suretiyle bir defada yok edileceği mükellefin seçimlik hakkına bırakılmıştır. Ancak bu hak varlığın işletme kayıtlarına girdiği yılda kullanılmalıdır..
 
Ynt: Amortisman hk.

Sayın manasse güzel özetlemişsiniz. Burada kafaları karıştıracak olan sanıyorum 1.maddedir.Çünkü okuyan kişi buradan şu anlamı da çıkarabilir. " Amoritsman ayırabilmek için 1 yılın dolması gerekir" halbuki anlatılmak istenen bu değildir.1 yıldan uzun süreli kullanılacak duran varlıklar amortismana tabi tutulur,şeklinde anlamamız gerekir. Sanıyorum soru sahibi burada çelişkiye düştü..Saygılar.
 
Ynt: Amortisman hk.

Evet ben orda çelişkiye düştüm İlgi gösterenn arkadaşlara tşk Kolay Gelsin
 
Ynt: Amortisman hk.

sn twolf.
arkadaşlar basit konularda bile hergün yeni şeyler öğreniyorum.amortisman kayıtlarının 180 hesaptan geçirirdiğini ilk defa duydum bu şekilde bir uygulama yapan firma varmı.bu birçok soruna neden olur gibi geliyor mesala biz hesapları aylık kapatıyoruz, yani amortisman kayıtlarıda aylık atılıyor,aynı şekilde 180 hs.bımı kullanaçağız.ve bu uygulama sadece yeni alınan demirbaşlar içinmi geçerli.bu karmaşaya neden olmazmı.
 
Ynt: Amortisman hk.

Sevgili forumdaşlar,
Amortisman kayıt etme usulleri tercihlere göre değişebilir.Kimileri dönem bazında ilgili dönem tutarını direk giderleştirirken,kimileri (örneğin ben) önce yıllık giderin tahakkukunu yapar,dönemleri geldikçe giderleştiririm.Böylece mizanı incelerken gelecek dönemlerde tahminen ne kadarlık bir giderle karşılaşılacağını önceden görerek firmayı buna göre yönlendiririm.Yıllık amortismanı maddesini tek kalemde yapmayıp sadece dönem sonlarında ilgili tutarı gidere atabilirsiniz ama bu amortisman ayırmayı unutmaya sebebiyette verebilir.Ben mart sonunda örneğin şöyle bir kayıt yaparım;

770
180.02
180 03
180.04
257/373

-------------//-----------
dönem sonlarında da 180 leri 770 e virman ederim.Bu şekilde yapmakla mayıs ayında mizanı okurken ileriki aylarda ne kadar daha amortisman gideri geleceğini direk görürüm ve ona göre önlemimi alırım veya aldırtırım..

Sayın Hakan11, neden karmaşaya sebep olsun,180'lerin alt hesabını düzgün açarsanız 2.inci dönem sigorta gideri veya 3.ncü dönem amortisman gideri gibi...Karışık olacağını hiç düşünmüyorum.. Kaldı ki dönem için de defteri bıraktınız diyelim başka bir meslektaşınız defteri devir aldığını düşünün, ee onada kolaylık sağlayacaksınız değil mi? Oturupta sizin ne yaptığınızı çözmeyi bekleyeceğinize ne kadar ayrıntılı bir mizan verirseniz o kadar daha iyi olmaz mı? Kayıtlarda ki amaç sizin ne yaptığınızı anlamanız olduğu kadar 3.şahıslarında ne yaptığınızı anlayabilmesi olmalıdır diye düşünüyorum..varsın mizan 2 sayfa daha uzasın,hiç önemi yok.Önemli olan okuyan kişi ne yaptığımı anlasın..

O nedenle sizler nasıl biliyorsanız öyle yapın.. :) Saygılar
 
Ynt: Amortisman hk.

sn.twolf samimi öneri ve düşüncelerin için sağol.tabiki en doğru herkesin bildiğidir ve muhasebede aynı noktaya ulaşmak için birçok yol var illaki bu doğrudur demek her zaman doğru olmayabiliyor.bununla birlikte amortisman kayıtlarında 180 hs. kullanmak bana yinede çok yararlı bir fikir gibi gelmedi. geleçek dönem amortismanlarını excelde veya amortisman proğramında tahmin etmek zor olmasa gerek bunlar için 180 e kayıt atmak bence gerekmiyor.ayrıca dönem içinde alınan, satılan, hurdaya çıkan vs. sabit kıymetlerin amortisman kayıtları için sürekli 180 hs.düzetlme yapmak gerekeçek.kısaca iş yükünü artırmakla beraber genel bir uygulama olarak düşünmek oldukça zor gözüküyor.
 
Üst