fonradar

Amortisman ile ilgili

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ant Z
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ant Z

Tanınmış Üye
Üyelik
30 May 2009
Mesajlar
1,907
Merhaba

Kurumlar vergisi mükellefi olmayan bir Kooperatif amortisman ayırabilir mi ?

Teşekkür ederim
 
Ynt: Amortisman ile ilgili

Merhaba,

Bir şirketin işyerini boyatması için aldığı boyalar amortisman mevzuna girer mi? işyerinin normal bakımına girdiğini düşünüyorum o yüzden özel maliyet olarak dikkate alınmaması gerektiğini düşünüyorum ancak sizinde değerli görüşlerinizi almak istiyorum zira emin değilim yaptığım işlemden ve yanlış bişey yapmak istemiyorum.Boya faturası işyerini boyamak için alınıyor fatura içerisinde 3 farklı boya var ve tek tek amortisman sınırını aşmıyor.Ama fatura toplamını dikkate alacak olursam sınırı geçiyor.Bu faturayı bir seferde gider yazabilirmiyim??? Teşekkürler ....
 
Ynt: Amortisman ile ilgili

sayın Ant Z VUK.nundaki amortisman mevzuu tamemen GVK.ve KVK.nunu kapsamında K/Z ile ilgili ve bunun doğru çıkarılması ile ilgili bir mevzudur ağırlıklı olarak,şimdi KVK.mükellefi olmayan bir kooperatif için amortisman mevzuu olmaz ama eğer direk gider yazılırsa ve dönem içindede KVK.müafiyetini kaybederse her hangi bir sebepten dolayı o zaman bu amortisman ayrılmadan direk gider yazılan kısımın düzeltilmesi gerekir bunada dikkat etmek lazım,kolay gelsin.
 
Ynt: Amortisman ile ilgili

sayın muhasip58
ben ofis bakım onarıma yazardım ki öyle de yaptım. çünkü özel maliyet ofis değerini artıran eklenti şeklindeki giderler için kullanılar.
syg..
 
Ynt: Amortisman ile ilgili

Sayın Üstad

Aslında sıkıntı şu

Kooperatif kurumlar vergisi mükellefi değilken aldığı demirbaşlara amortisman ayırmıyor ve faydalı ömürleri bitiyor. Sonra inşaatlar bitiyor ortak dışı işlemler başliyor ve kurumlar vergisi açılıyor, fiilende olmayan demirbaşlar aktifte gözüküyor aktiften düşmek istesek kkeg olacak

bende düşünüyorum ki acaba kurumlar vergisi açılmadan ben amortismana başlasam bu sıkıntı yaşamaktan kurtulur muyum ?

Saygılarımla
 
Ynt: Amortisman ile ilgili

sayın Ant Z yukardada değindiğim gibi bu işin başka boyutuna o duruma dikkat etmek lazım ve gene bu en son yazınıdaki durumda olmaz eğer 25 li gruptaki bu iktisadi kıymetlerin faydalı ömrü bitmemiş olsaydı kalan kısmını amortisman ayırabilirdiniz ama faydalı ömrü bittiği için amortismanı ister KV.mükellefiyeti başlamadan geriye çekerek işlem yapmak veya KV.mükellefiyetinden sonra olsa bile amortisman ayırmak doğru olmaz ve zaten sizin değindiğiniz öncesi duruma ben ilk yazımda değindim ve kesinlikle olmamalı ve buna dikkat etmek lazım,kolay gelsin.
 
Üst