Amortisman olayı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mozkanz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
selam
Yeni mükellef oldum(muhasebe bürosu) 08.10.2008 de bazı sorularım olacak

1-2003 model arabam var,noterde kasko değeri alıp envantere aldım,masraflarını gider göstermek için,amortismana tutma imkanım varmı.
2-2007 yılında aldığım bilgisayarı envantere aldım.bir yıl kullanmışım bunun amortismanı nasıl olacak.
3-ağustos-2008 de monitor aldım.onu da envantere aldım.
a-bu yıl alınmış bir demirbaş kdv si indirilebilir mi,mükellef olmadan önce almışım
b-monitörü demirbaşa alıp amortisman ayırmak istiyorum.gider yazabilirmiyim.2008 yılı ama eski tarihli giderleri yazabilirmiyim.

SİTEDE VE MESLEKTE YENİYİM
selamlar

Ynt: Amortisman olayı

Merhaba,

Siteyede mesleğede hoş geldiniz.

1. Aracınızı gider pusulasıyla giriş yapın. Stopaj ayırmayacaksınız. Amortismana Tabi tutabilirsiniz. Ancak bu yıl kıst amortisman uygulayacaksınız.

2. Bilgisayarınızıda emsal bedel üzerinden gider pusulasıyla giriş yapacaksınız. Amortismanı kıst uygulamayacaksınız. Gider pusulasıyla girdiğiniz tarihten itibaren 5 yıl amortisman uygulayacaksınız.(listede %20 diye hatırlıyorum ama kontrol edersiniz)

3. Sanırım 2007 yılında aldığınız bilgisayarın monitörünü değiştirdiniz. Faturayı ileyip KDV sini kullanabilirsiniz. Ancak değeri 600 YTL nin altında olduğunu tahmin ediyorum. Direkt gider yazın isterseniz.

KDV kanununa göre fatura mali dönem içinde olmak kaydıyla deftere işlendiği dönemde ihtiva ettiği KDV indirim konusu yapılabilir. BU yüzden 2008 yılı içerisinde aldığınız faturaları işleyebilirsiniz. KDV leri indirim konusu yapabilirsiniz. (KDV 29. ve 40. Madde)

Saygılarımla,