Amortisman Yöntem Değiştirme..

aodabası

Katkı Sunan Üye
Merhaba,
2006 yılı içinde alınan sabit kıymetler için(geçmiş yıllardakileri değiştiremiyoruz bildiğim kadarıyla) ilk 3 dönem geçici vergi döneminde azalan bakiyeler uygulandı. Sene sonunda 12 aylık normal amortismana göre hesaplayıp ona göre düzeltme kayıtları yapabilir miyim?

Ayrıca, bazı duran varlıklara azalan bazılarına normal amortisman uygulanmasında herhangi bir mahsur var mı?

İyi çalışmalar,

merhaba 2005den itibaren azalan bak.yolu kaldırıldı.vuk 339sıra nolu tebliğe göre yayınlanan amortisman oranları geçerli.ancak önceki yıllarda mevcut olan amortismanlar aynen uygulanmaya devam.kolay gelsin

saliha' Alıntı:
... 2005den itibaren azalan bak.yolu kaldırıldı....
:?:
vuk mük.md 315 halen yürürlükte.

sy aodabası; vuk mük md 320/3 göre istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

eskiden alınmış olan demirbaşlar için değiştirebilir ama yeni alınan demirbaşlara listeden amrt.oranı belirleyecek.

vuk mük.320.1 der ki;
İktisadi ve teknik bakımdan bir bütün teşkil eden değerler için normal veya azalan bakiyeler usulü ile amortisman usullerinden yalnız birisi uygulanabilir.

Benim 10 tane matbaa makinem olduğunu düşünelim. Birbirinden farklı ama aynı nitelikte. Bunların 5ine normal 5ine azalan uygulayamayacağımı anlıyorum ben.. Lütfen yanlışsam düzeltin.

Saygılar

Sayın aodabaşı,

2006 yılında almış olduğunuz sabit kıymetler için dönem sonunda, geçici vergi dönemlerinde uyguladığınız amortisman usulünden farklı bir amortisman usulü uygulayabilirsiniz.

Burada esas olan yıl sonlarında uygulamış olduğunuz amortisman usulü, seçiminiz oluyor ve VUK mükerrer 320 bundan sonra dikkate alınıyor.

İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arzeden sabit kıymetler hariç olmak üzere istediğiniz sabit kıymete istediğiniz amortisman usulünü uygulayabilirsiniz.

sayın ABG çok teşekkür ederim, ancak benim takıldığım nokta zaten " İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arzeden sabit kıymetler hariç " kavramı. Verdiğim örnekten yola çıkarsak aynı türden sabit kıymetler için ne yapmalı?

5 adet bilgisayarım var bunların 3 üne azalan 2 sine normal uygulamak istiyorum mümkün mü?

Saygılar

Sayın aodabaşı,

Ona siz karar vereceksiniz.

Eğer söz konusu 5 bilgisayar bir sistemin parçası ise bunlar teknik bakımdan bir bütündür.

Örnek olarak, bir muhasebe bürosunda server a bağlı 5 bilgisayar teknik bakımdan bir bütündür.

Firmada örneğin pazarlama kısmındaki bilgisayar ile satın alma kısmındaki bilgisayar teknik bakımdan bütünlük arzetmez.

Sorduğunuz 5 bilgisayarın iktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arzedip etmediğine siz karar vereceksiniz.

Eğer bütünlük arzediyorsa tüm bilgisayarlara aynı amortisman yönetimini uygulamak zorundasınız. Değilse farklı farklı yönetmler uygulayabilirsiniz.

sayın nane yazdığımı okuyunca yanlış anlattığımı farkettim benim demek istediğim vuk 339 a göre belirlenen listeden amort.oranı belirlenip eğer isteniyorsa tabiki azalan bakiyeler usulüne göre amortisman veya normal amrt.yolu seçilecektir.ama eskisi gibi %20veya %40amrt.oranı seçilmeyecektir.yani liste esas.

Ynt: Amortisman Yöntem Değiştirme..

2006 yılında alınan 10 adet matbaa makinesinin faydalı ömür oranının % 10 olması halinde
5 adet makineye hızlandıırlmış olarak % 20,
diğer 5 ine % 10 oranında amortisman ayırmam halinde
mevzuat açısından bir problem olmayacağını düşünüyorum.

Geçici vergi dönemlerinde ayrılmış amortisman oranını da yıl sonunda değiştirmem halinde de amortisman ayırma yöntemi seçiminde takvim yılı dikkate alınacağından ;

2006 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde dikkate aldığım amortisman oranı baz alınarak amortisman yöntemi seçimim kesinlik kazanmış olacaktır.

Ynt: Amortisman Yöntem Değiştirme..

Sayın aodabaşı;

Mükellefler amortisman usulünü seçme bakımından serbesttirler. Yalnız birisini uygulamak şartı ile normal veya azalan bakiyeler usulünden birisini seçebilirler.

Bir iktisadi değer üzerinden normal amortisman usulüne göre amortisman ayrılmasına başlandıktan sonra bu usulden dönülemez.

Bir iktisadi değer üzerinden azalan bakiyeler usulüne göre amortisman ayrılmaya başlandıktan sonra normal amortisman usulüne geçilebilir.Bir bütünlük arz etmeyen sabit kıymetler için istenen yöntem secile bilinir.Aynı üründen 10 adetin 5 i normal, diğer 5 i için azalan bakiye seçme serbestisi vardır..Ondan sonra bunu değiştirme durumunda azalan bakiyeden normal bakiyeye geçilebilinir,Ama normal bakiyeden azalan bakiyeye geçilmez..

Kolay gele