fonradar

Amortismana Tabi İktisadi Kıymet KDV'nin İndiriminde Özel Durum

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,592
Konum
İSTANBUL
Amortismana tabi iktisadi kıymet KDV'nin indiriminde özel durum


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29'uncu maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereği olarak "Bir vergilendirme döneminde indirilecek Katma Değer Vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez."
Aynı yasa maddesi uyarınca "Bu madde kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulu'nca tespit edilen sınırı aşan vergi mükellefinin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan özelleştirme kapsamında olan işletmeler ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir."
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında"ki 5766 sayılı yasanın 12/c maddesi ile söz konusu fıkranın son cümlesinde yapılan değişiklik uyarınca da "Bakanlar Kurulu vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibariyle amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen Katma Değer Vergisi'nin iade hakkını kaldırmaya, Maliye Bakanlığı bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetlilidir."
Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/2'nci maddesi uyarınca indirimli orana tabi tutulması öngörülen işlemlerden doğan Katma Değer Vergisi iade istemlerinde, bu işlemler yoluyla giderilemeyen Katma Değer Vergisi'nin 2008 yılında 11.600 YTL'yi aşması halinde söz konusu miktar mahsuben veya nakden iade edilebilmektedir.
İade konusu yapılacak Katma Değer Vergisi'nin hesaplanmasında herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Bir başka anlatımla indirimli oran uygulamasında yüklenilen tüm Katma Değer Vergisi indirim konusu yapılabilmektedir. Dolayısıyla amortismana tabi iktisadi kıymetler için ödenen Katma Değer Vergisi de bu bağlamda indirim konusu yapılmaktadır.
Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/2 maddesinde yapılan söz konusu değişiklik 6 Haziran 2006 tarihinden itibaren geçerli olup, buna göre Bakanlar Kurulu indirimli oranlı teslimlerde amortismana tabi iktisadi kıymetler nedeniyle üstlenilen Katma Değer Vergisi'ne sınırlama getirmeye yetkili bulunmaktadır.
Söz konusu değişikliğin yapılmasına kadar ve halen iade hakkı doğuran teslim veya hizmetlerin meydana gelmesinde kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymetler için ödenmiş bulunan Katma Değer Vergisi de iade konusudur. Ancak buna karşılık amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen Katma Değer Vergisi'nin beyannameye yazılacak kısmının hesabında 24 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (E) bölümünde yer alan açıklamalar geçerlidir.
Söz konusu tebliğde yapılan açıklamalar çerçevesinde Katma Değer Vergisi beyannamesinin düzenlenmesi sırasında, iade hakkı doğuran işlemin bulunduğu dönemde, bu işlemle ilgili amortismana tabi iktisadi kıymet için yüklenilmiş Katma Değer Vergisi'nde bulunması halinde, iade edilebilecek kısım işlem bedelinin genel oranı (%18) kadar kısmı ile sınırlı olmaktadır. (Oktar, Kemal KDV İstisnalar ve İadeler, Maliye ve Hukuk Yayınları 8. Baskı, Ocak 2008)
Bir başka anlatımla "Amortismana tabi iktisadi kıymetler için ödenen vergilerin, bir vergilendirme döneminde iade edilecek kısmının, o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin genel vergi oranı ile çarpılması suretiyle bulunan miktardan fazla olamayacağı şeklindeki açıklama; sadece iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymetlere ödenen Katma Değer Vergisi'nin iade konusu yapılacak kısmının hesaplanması ile ilgilidir.
Mükellefin faaliyeti münhasıran iade hakkı tanınan işlemlerden oluştuğu takdirde;
* Önce işlemin bünyesine giren Amortismana Tabi İktisadi Kıymet dışı vergiler belirlenecektir.
* İşlem bedeli genel vergi oranı ile çarpılacaktır.
Bu durumda işlem bedeline genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak miktardan amortismana tabi iktisadi kıymetler dışı vergi indirilecek, böylece işlemin bünyesine amortismana tabi iktisadi kıymetler için giren vergi hesaplanmış olacaktır.
Bu tutarın iade hesabına alınabilmesi için o dönemdeki devreden vergiler içinde amortismana tabi iktisadi kıymetlerle ilgili bir kısmın bulunması gerekmektedir. (Vural, Mahmut "Katma Değer Vergisi İade Rehberi, HUD Yayınları, 2008, Sf:597)
Yapılan yasal değişiklik uyarınca bundan böyle Bakanlar Kurulu'nda vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibariyle amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen Katma Değer Vergisi'nin iade hakkını kaldırabilecektir. Bu bağlamda Bakanlar Kurulu'nun 2008/13903 sayılı kararı ile 20 Temmuz 2008 tarihinden itibaren konaklama tesisi işleten mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklendikleri Katma Değer Vergisi dahil edilmeyecekter. (19.07.2008 gün ve 26941 sayılı Resmi Gazete)


Veysi Seviğ
 
Üst