Amortismanda 251 ve 252 hs'lar

Üyelik
27 Eyl 2005
Mesajlar
13
Değerli Üstadlarım,

Yeraltı ve yerüstü düzenleri ve binalarda amortisman ayırılması enflasyon düzeltmesi uygulamasına geçişten sonra nasıl oluyor.
Düzeltilmiş rakamdan mı yoksa düzeltme öncesi rakamdan mı amortisman ayrılacaktır. yeniden değerleme ile farkı var mı?
Teşekkür ederim.
 
Merhaba,
Tüm maddi duran varlıklarda amortismanlar düzeltilmiş değer üzerinden hesaplanacaktır. Yeniden Değerleme ile arasında hangi açıdan benzerlik veya farklılık var öğrenmek istiyorsun? Belirtirsen karşılığını alabilirsin. Çok genel sorulan bir soruya istenilen yanıtı almak çok zor. Konu çok değişik yönlere gidebilir. Bence artık tarihin tozlu sayfalarına gömüldüğü için Yeniden Değerlemeyi unutalım.
 
SAYIN TAMER BAŞKAN
BANA GÖRE ASLINDA BU KONU ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU AMA BUGÜNE KADAR BUNUNLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPILAMAMASI DÜŞÜNDÜREN BİR OLAY..
BUNUNLA İLGİLİ KAFAMFDA OLUŞAN OLUŞAN BİR ÇOK SORU İŞARETİ VAR BUNLARLA İLGİLİ BANADA YARDIMCI OLABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.
1- BİLİNDİĞİ ÜZERE DAHA ÖNCE BİNALAR DA İKTİSAP BEDELİ ÜZERİNDEN KER YIL SABİT AMORTİSMAN AYRILIYORDU. NEZAMANA KADAR YENİDEN DEĞERLEME KALTI ENFLASYON DÜZELTMESİ ORTAYA ÇIKTI BİNALARIDA DÜZELTİLMİŞ DEĞERLERİ ÜZERİNDEN AMORTİSMAN AYRILACAĞI SÖYLENDİ..BUNA GÖRE BİNALARDA AZALAN BAKİYELERE GÖRE AMORTİSMAN AYRILABİLİRMİ. (DAHA ÖNCEDENDE AZALAN UYGULAYANLAR İÇİN)
2- ORTADA BÜYÜK BİR RAKAM VAR GİDER OLARAK YAZILMASI GEREKEN AMA YAZILAMAYAN ŞÖYLEKİ; BUNU BİZDEKİ AMORTİSMANA TABİ OLAN BİNALARDA DENEDİM. NORMAL AMORTİSMAN AYRILDIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ BİR BİNA VARSAYALIM. TAKİ 2003 YILINA KADAR İKTİSAP BEDELİNDEN AMORTİSMAN AYIRDIK. 2004 YILINDA ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPTIK. AMORTİSMANIDA DEMİRBAŞIN ARTIŞ BEDELİ ÜZERİNDEN DEĞERLEDİK. VE BUNDAN SONRA Kİ AMORTİSMANLARI DA DEĞERLENMİŞ DEMİRBAŞ ÜZERİNDEN AYIRDIK. FAKAT GÖRÜLEN OKİ BU BİNALARIN AMORTİSMAN SÜRESİ OLAN 50 YIL İÇİNDE AMORTİSMANLARININ BİTMEDİĞİ. BU DURUMDA ORTADA KALAN BAKİYE NE YAPILMALIDIR. BU RAKAMLAR ŞU AN BİZE YÜKSEK BİR RAKAM TEŞKİL ETMEKTEDİR. SAYGILARIMLA
 
Sayın O.B.

5024 sayılı kanundan önce Amortisman oranları %20 oranını geçmemek üzere serbestçe belirlenebiliyordu.Bunun tek istisnası Arazi ve Binalar ile %20 den daha fazla oranda amortisman ayrılması gereken ATİK lerin Amortisman oranları Maliye Baknlığınca belirlenip bir tebliğle açıklanıyordu (örn.153, 180 s.n.VUK Teb.)

5024 sayılı kanunla yapılan değişiklikle artık 01.01.2004 tarihinden itibaren aktife giren tüm ATİK ler için Maliye Bakanlığınca belirlenecek Faydalı ömürlerine göre hesaplanacak amortisman oranlarına göre amortisman ayrılabilecektir.

Ancak amortisman ayırma yöntemlerinde yani Normal ve Azalan Bakiyeler usulünde ve uygulamasında herhangi bir değişiklik yoktur.

Yeniden değerlemenin kaldırılması ve Enflasyon düzeltmesi uygulamasının getirilmesi amortisman uygulamalarında bir farklılığa neden olmamıştır tek fark üzerinden amortisman ayrılacak değerin güncellenme şeklidir ve Yeniden Değerlemede oluşan güncelleme farkları Fon hesaplarına alınarak atik elden çıkarılana kadar yada sermayeye ilave edilerek tamamen kar ve matrah dışında tutulurken artık Enflasyon Düzeltmesi ile oluşan müspet farklar Enflasyon Düzeltmesi Karları hesabına alınarak dönem kar/zararı ve Matrahına yansıtılmaktadır.

Yani 5024 sayılı kanun öncesi Azalan Bakiyeler usulüyle amortisman ayrılan bir bina için yine azalan bakiler usulüyle amortisman ayrılmasına devam edilebilecek yada eskiden olduğu gibi (VUK Mük.320.Md.) normal usule dönülebilecektir.Ayrıca 01.01.2004 tarihinden önce aktife giren ATİK ler için eski amortisman nispetlerinin uygulanmasına devam edileceği malumdur.(VUK Geç.Md.-26)

Sayın O.B.
Amortisman ayırma süresi 50 yıl olan bir bina için Enflasyon düzeltmesi sonrası amortisman ayrılmaya devam edildiğinde Enf.Düz.den dolayı bir bakiye kalmaz.Eski sistemdede olduğu gibi Azalan bakiyeler usulüne göre amortisman ayrılmasında son yılın amortismanı olarak itfa edilecek güncellenmiş "bakiye" hariç.

Fakat elbette düzelme sonrası ayrılan amortisman düzeltme öncesine göre yüksek meblağlarda olur,güncel olur.O nedenle düzeltme rakamlarını ve ayrılan amortisman rakamlarını kontrol ediniz gerekirse rakamları verirseniz burada çözümünüde yapmaya çalışırız.

Not: Muhasebe İlkelerine aykırı olarak halen Vergi mevzuatımıza göre Amortisman ayrılması ZORUNLU değil İHTİYARİDİR.
 
sayın m.kemal
bunu ufak bir örnekle inceleyecek olursak 50 yılın sonunda bakiye kaldığını göreceksiniz şöyleji basit bir örnek olsun
10 milyara aktife giren demirbaşın 2003 yılı sonunda iktisap bedeli üzerinden ayrılmış ve yeniden değerlenmiş birikmiş amortismanı 19.592.049.689 gibi bir rakam yapar
2004 yılında enflasyona göre düzeltilmiş rakamlar ise
bina: 465 milyar
birikmiş amortismanı ise 22.131.179.328 yapar
50 yılın sonundada birikmiş amortismanın bina değerine eşit olmadığını göreceksiniz..(amortismanlar normal amortisman yöntemine göre ayrılmıştır)
saygılarımla..
 
O.B.' Alıntı:
sayın m.kemal
bunu ufak bir örnekle inceleyecek olursak 50 yılın sonunda bakiye kaldığını göreceksiniz şöyleji basit bir örnek olsun
10 milyara aktife giren demirbaşın 2003 yılı sonunda iktisap bedeli üzerinden ayrılmış ve yeniden değerlenmiş birikmiş amortismanı 19.592.049.689 gibi bir rakam yapar
2004 yılında enflasyona göre düzeltilmiş rakamlar ise
bina: 465 milyar
birikmiş amortismanı ise 22.131.179.328 yapar
50 yılın sonundada birikmiş amortismanın bina değerine eşit olmadığını göreceksiniz..(amortismanlar normal amortisman yöntemine göre ayrılmıştır)
saygılarımla..

Sayın O.B. öncelikle merhaba,

Yukarda vermiş olduğunuz örnekte Aralık 2003 olarak iktisap eden Demirbaşın 10 milyar, düzeltilmiş rakamın 19.592.049.689, 2004 sonu Bina 465 milyar, ayrılmış amortisman 22.131.178.328 gibi rakamlar yazmışsınız. Sorunuz çok açık değil, sadece bir örnek üzerine gitsek daha açıklayıcı olur. Birde Siz Binayı hangi yıl iktisap ettiyseniz o tarihin düzeltme katsayılarıyla yine birikmiş amortismanlarıda düzeltilmiş rakamlara getirmeniz gerekmekte. Sorunuzu daha net sorarsanız, düzeltilmiş rakamlar ve kalan değerleri daha net söyleyebiliriz.

Kolay gelsin,
 
SAYIN SONER TECİM BENİM BURDA VERDİĞİM UFAK BİR ÖRNEKTİ SADECE SİZDE ELİNZDE BULUNAN BİNALARA AİT AMORTİSMAN HESAPLARI İLE İLGİLİ 50 YILI DOLDURAN BİR ÇALIŞMA YAPARSANIZ
50 YLIN SONUNDA AMORTİSMANIN BİNA BEDELİNE EŞİT OLMADIĞINI GÖRECEKSİNİZ AMA BUNUNLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPIP BURAYA AKTARACAĞIM SAYGILARIMLA...
 
@O.B.,


2003 yılından önce alınan ve yeniden değerlemeye tabi tutulmuş binalarda amortisman süresi tamamlandığında sabit kıymet tutarı ile o sabit kıymet için ayrılmış amortisman hesabı hiç bir zaman eşit olmaz.

2003 yılından sonra alınan binalarda amortisman süresi tamamlandığında sabit kıymet tutarı ile o sabit kıymet için ayrılmış amortisman hesabı, her yıl amortismanı doğru ayırmak şartıyla her zaman eşit olur.



NOT : Forum kuralları gereği, yazışmanın tamamında büyük harf kullanmayalım. Gerçekten okunması zor oluyor.
 
Değerli meslektaşlarım,
Konuya ilişkin olarak detaylı bilgilendirme yapılmış yanlız sonuca ilişkin bir ibare göremedim. Şöyle ki 2003 yılında önce aktife girişler için amortisman hesabı nasıl kapatılacak yani hesap tutmuyor acaba işlemlerimde yanlışlık mı var diye düşünüyorum emin olamadım. kısaca son noktayı bunun üzerinden koyabilirsek yani diyelim ki farkı şu şekilde şu hesapla kapatabiliriz gibi.
saygılarımla,
 
bununla ilgili olarak yapmış lduğum çalışmayı binalarda 50 yılda amortisman bitmiyor adlı forumda bulabilirsiniz
saygılarımla...
 
Üst