Ana Sözleşmeler Hakkında

canan_ieu

Katkı Sunan Üye
arkadaşlar bir konu hakkında bilgi almak istiyorum sizlerden;
mesela yeni mükellef geldi kuyumcu olsun. yeni bir şirket kurucaz. ana sözleşmeyi nerden hazırlıyoruz. mesela kuyumcu ana sözleşmesi ile otelinki farklıdır. her sektör için ayrı anasözleşme örnekleri mi oluyor ?
varsa da nerden cıktılarını alıyoruz bunların.
teşekkür ederim.

Sayın canan_ieu,

Anasözleşmelerin ana hatları aynıdır. Bu kıyafet diktirmeye benzer. Örneğin bir ceketin cebi, yakası, kolları standarttır ama bedeni kişiden kişiye değişiklik gösterir. Buda ona benzer. Örneğin her ana sözleşmenin 1. maddesinde KURUCULAR, 2. maddesinde ŞİRKET UNVANI, 3. maddesinde ŞİRKETİN AMAÇ VE KONUSU ... gibi gibi ifadeler yer alır. Size düşen ise buradaki kısımları yeni şirkete göre revize etmektir.

Ana sözleşme örneğini en kolay ve hazırda noterlerden bulabilirsiniz. Veya ticaret sicilden bildiğiniz bir firma varsa 2003'ten önce olmamak kaydıyla kuruluş gazetesini sorgulayabilirsiniz.

Dikkate alınız ki, 01.07.2012 den itibaren anasözleşmede bir kaç madde değişti. O nedenle benim tavsiyem internette bulamıyorsanız bir notere gidin ve 01.07.2012 den itibaren yeni kurulmuş bir firmanın anasözleşmesini isteyin. Bizde firma kuracağız deyin, yardımcı olurlar.

Saygılar,

Sayın tktvlkn;
cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim.amaç ve konu kısmını kendim değiştiriyorum o zaman doğru mudur ?
peki şirket unvanının eklerini kim belirliyor? mesela x san tic inş tur a.ş. gibi. onuda smmm mi yazıyor ana sözleşmeye ?

Seçtiğiniz şirket unvanını önce ticaret sicilden sorgulattırıyorsunuz ve Türkiye genelinde kullanılmıyorsa vede diğer bazı özel kriterler var, onlara uygun ise size kullanbileceğinize dair yazı veriyorlar. Onuda kuruluşta diğer evraklarla beraber iletiyorsunuz. Unvanı genelde şirket sahipleri belirler. Dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Amaç konuyu kendinize uyarlıyorsunuz. Ama kendiniz amaç konu oluşturacaksanız mutlaka tescilden önce ve notere onaylatmadan Ticaret Sicil'den onay alın. Sonra şurayı burayı değiştir deyip duruyorlar, boşa zaman ve maliyet kaybı. Ama ticaret sicilden geçmiş bir anasözleşme kullanırsanız genelde problem olmuyor.