fonradar

Anonim Şirket Ortaklarına Ücret Ödenmesi

Üyelik
29 Eyl 2012
Mesajlar
5
Konum
istanbul
Merhaba Arkadaşlar,

YK üyesi olmayan A.ş. ortağı şirkette devamlı fiilen çalışıyorsa aylık ücret almasında bir sakınca var mıdır ? Ortağın ayreten YK üyesi olması da gerekir mi ?
 
MADDE 394- (1) Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir
- Yeni Türk Ticaret Kanununa göre huzur hakkı ödemelerinin yapılabilmesi için huzur hakkı ödenmesi ve tutarlarının esas sözleşmeye yazılması ya da genel kurul kararı alınması gereklidir.
- Huzur Hakkı ödemesi; Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketler için müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklara yapılabilmekte olup diğer tüzel kişileri kapsamamaktadır.


Vergi Kanunları Açısından Değerlendirilmesi
- Huzur Hakkı ; Gelir Vergisi Kanunun 61 maddesinde tanımlamış olup ödenen bu ücretler üzerinden Gelir Vergisi Kanunun 94/1 maddesine göre stopaj kesintisi yapılması gerekmektedir.


Yapılan Huzur Hakkı ödemeleri Kurum kazancıdan indirim konusu yapılabilmekte olup yapılan bu ödemler şirketin mali yapısına uygun ve makul olmalıdır. Bu ölçütlere uymayan huzur hakkı ödemeleri, Kurum kazancıdan indirim konusu yapılsa bile Vergi incelemelerinde kabul edilmemekte ve 5520 sayılı Kurumlar vergisi Kanunun 13.maddesine istinaden örtülü kazanç sayılmakta ve vergisel açıdan cezai müeyyide uygulanmaktadır.


Yapılan Huzur Hakkı ödemeleri için Vergi Usul Kanun 238. Maddesine istinaden Huzur Hakkı Bordrosu düzenlenmelidir.


Sosyal Güvenlik Kanunu Açısından Değerlendirilmesi
- Huzur hakkı ödemesi yapılan kişilerin şirketteki konumu ve şirketin türüne göre prime tabi olup olmadığı tespit edilmektedir.
· Anonim şirketlerde; yönetim kurulu üyeleri, 5510 sayılı Kanunun 4-1/a maddesi kapsamında yani iş akdine bağlı olarak, yönetim kurulu üyesi olduğu şirkette çalışıyorlarsa, bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemeleri sigorta primine tabi tutulması gerekir,
· Anonim şirketlerde; yönetim kurulu üyeleri, 5510 sayılı Kanunun 4-1/b maddesi kapsamında yani bağ kurlu ise bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemeleri sigorta primine tabi tutulmasına gerek bulunmamaktadır.




Şirket ortaklarının, ortağı oldukları kendi şirketlerinden SSK’lı olarak bildirilmeleri 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 53. maddesi ile; “… kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” tanımlaması ile yasaklanmıştır


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca; şirket sahibi ve ya ortağını kendi şirketinde SSK’lı olarak göstermek mümkün değil. Ancak, bu tarihten önce kendi şirketinde SSK’lı olarak gösterilenler için kazanılmış haklar korunuyor. Yani, 1 Ekim 2008 öncesinde kendi şirketinde SSK’lı olarak çalışan kişiler, bu tarihten sonra da SSK’lı olarak gösterilmeye devam edebiliyor. Buradaki tek şart; prim ödemenin hiçbir şekilde kesintiye uğramaması. Eğer bir ay prim ödenmezse, kişi kendi şirketinde SSK’lı olarak gösterilme hakkını kaybetmiş oluyor ve bir daha SSK’lı olarak gösterilemiyor. Ancak prim ödemesinde herhangi bir kesinti olmaz ise, kendi şirketinde SSK’lı olarak gösterilmeye devam edebiliyor.



Anonim Şirket Ortaklarının 4/1-A Kapsamında Sigortalı( Ssk’lı) Olmasının Şartları


Anonim şirket ortaklığının 01.10.2008 tarihinden önce başlamasına ve ortaklığın kesintisiz devam etmiş olmasına,
Anonim şirket yönetim kurulu üyeliğinin de 01.10.2008 tarihinden önce başlamasına ve 01.10.2008 tarihinden sonra da kesintisiz devam etmiş olmasına,
Anonim şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesinin 4/1-a kapsamından sigortalı bildirildiği işyerinden 01.10.2008 tarihinden önce başlamış 4/1-a kapsamında sigortalığının var olmasına,
Anonim şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesinin 01.10.2008 tarihinden önce başlayan 4/1-a kapsamındaki sigortalılığı, 01.10.2008 tarihinden önce başlayan iş yeri dosyası üzerinden kesintisiz devam etmiş olmasına, tabiri caizse; yine aynı kişinin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu bir başka şirketten bildirilmeye geçilip, şirket değişikliği yapmamış olmasına bağlı bulunmaktadır.
Buradan da anlaşılacağı üzere; bu koşulların hepsi de “Gerek şart” olup, sağlanmamaları halinde SGK’ca 4/1-a sigortalılığının yok sayılacağı açık bulunmaktadır.
Bahse konu istisnai hak 01.10.2008 tarihinden sonraki sürede (limitet olsun, anonim olsun), ortağı olduğu bir şirketten yine ortağı olduğu diğer bir şirkete geçip, oradan SSK sigortalısı olarak bildirilmeye başlayanlar için özelliğini kaybetmiş addedilmekte ve ortağı olduğu şirketten artık SSK’lı olarak bildirilme imkanı kalmamaktadır.
 
Kanun bu şekilde söylüyor. Huzur Hakkı ödemesi anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketler için müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklara yapılabilir.


Anonim şirket ortağı 01.10.2008 tarihinden sonra ki sürede ortağı olduğu bir şirkette ücretli olarak çalışamaz.
 

Benzer konular

Üst