uyumsoft

Araba Alım Satımlarında Vergi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan emrefba
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar.
Ben sık sık araba alımında satımında bulunuyorum, aldığımdan daha pahalıya satıyorum yani bir nevi para kazanmış oluyorum. Yarın birgün vergi cezası yemek istemiyorum bu sebepten satın aldığım bireysel aracımı sattıktan sonra vergi dairesine bakın ben bu aracı şu kadara alıp şu kadara sattım kârım şudur bana bunun vergisi neyse çıkartın ödeyeyim deme şansım var mı ? Herhangi bir işletmem yok, mükellef değilim, bireysel anlamda yapıyorum. Böyle birşey mümkün mü ?
Öte yandan yarın birgün ceza gelse ve ben zevk için böyle alım satım yaptığımı söylesem, dava açsam kazanabilir miyim, hiç dava açan olmuş mudur ?

işyeri açmanız gerekirdi...
Yani bireysel olarak bildiri sağlasam olmaz mı şu şu tarihte araç aldım sattım vergisi neyse çıkarın ödeyeyim gibi ?

Veyahut şahıs şirketi açsam alım satım yapsam şirket üzerinden olur mu ?

Bir soru daha : Vekaletle başkasının üzerine yapılan alım satımlarda sürekli vekaletle işlem yapan kişi yine ticaret yapmış sayılır mı yoksa vekalet olduğu için sorun olmaz mı ?

Merhabalar.

Öte yandan yarın birgün ceza gelse ve ben zevk için böyle alım satım yaptığımı söylesem, dava açsam kazanabilir miyim, hiç dava açan olmuş mudur ?

Mali idare size zevkten öyle bir vergi tarhı çıkarırki neye uğradığınızı şaşırırsınız.

Mali idare size zevkten öyle bir vergi tarhı çıkarırki neye uğradığınızı şaşırırsınız.
Dava açarak kazanabilirim diye düşünüyorum en kötü sattıgım her araba için tamirciden arıza tutanagı gibi bir yazı alır bu yazıyı da satış sebebim olarak sunabilirim.
Ben vergi vermek istiyorum ama bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum, şirket açmadan ödeyemem mi ?

Devamlı suretle yapılması mükellefiyet açtırmanızı gerektirir. Bundan başka çözüm yolu yoktur. Dediğiniz gibi dilekçe verirseniz kendi elinizle kendinizi ihbar etmiş olursunuz. VD geçmişe dönük mükellefiyetinizi açar ardından mük bildirmeme, defter, fatura kesmeme, beyan, bildirim vermediğinizden yüklüce bir ceza keser.

Devamlı suretle yapılması mükellefiyet açtırmanızı gerektirir. Bundan başka çözüm yolu yoktur. Dediğiniz gibi dilekçe verirseniz kendi elinizle kendinizi ihbar etmiş olursunuz. VD geçmişe dönük mükellefiyetinizi açar ardından mük bildirmeme, defter, fatura kesmeme, beyan, bildirim vermediğinizden yüklüce bir ceza keser.

Hocam çok teşekkür ederim cevabınız için peki aldığım fiyat 10 lira diyelim satarken de bunu noterden 10 gösterirsem yine başım ağrır mı sonuçta kâr marjım yok.
Son sorum da; birinin vekaletiyle alım satım yaptığımda sözleşmede benim kendi adım da geçiyor mu yani sonuçta bir başkasının adına alım satım yapacağım bu bana sıkıntı yaratır mı yine vergi konusunda ?

Kar veya zarar etmeniz fark etmez aynı yıl içinde birkaç kez kendi üzerinize alıp/sattığınızda ticari faaliyet olarak vergi mükellefi olmalısınız.

Hocam çok teşekkür ederim cevabınız için peki aldığım fiyat 10 lira diyelim satarken de bunu noterden 10 gösterirsem yine başım ağrır mı sonuçta kâr marjım yok.
Son sorum da; birinin vekaletiyle alım satım yaptığımda sözleşmede benim kendi adım da geçiyor mu yani sonuçta bir başkasının adına alım satım yapacağım bu bana sıkıntı yaratır mı yine vergi konusunda ?

Merhabalar.
Ben sık sık araba alımında satımında bulunuyorum, aldığımdan daha pahalıya satıyorum yani bir nevi para kazanmış oluyorum. Yarın birgün vergi cezası yemek istemiyorum bu sebepten satın aldığım bireysel aracımı sattıktan sonra vergi dairesine bakın ben bu aracı şu kadara alıp şu kadara sattım kârım şudur bana bunun vergisi neyse çıkartın ödeyeyim deme şansım var mı ? Herhangi bir işletmem yok, mükellef değilim, bireysel anlamda yapıyorum. Böyle birşey mümkün mü ?

İlk olarak alım satımının sizin açınızdan değerlendirsek; Gelir Vergisi Kanunun 37. maddesi hükmü gereğince bir takvim yılı içerisinde birden çok araç alım satımının yapılması ticari faaliyet olarak değerlendirilmektedir. Bu işi sürekli yapanların gelir vergisi kaydı vergi dairesi tarafından resen açılabilmektedir.

Bu şekilde, vergi kaydı açılan mükellef KDV yönünden de mükellefiyetleri idare tarafınca açılır.

Şöyle bir örnek vereyim;Büyük ihtimalle binek araç alım sattığınız varsayarak hareket ediyorum, bir aracı 15.000 TL ye alıp 20.000 TL'ye satarsanız. aradaki 5000 TL' lik kar için %15 gelir vergisi hesaplanır ve 750 TL gelir vergisi hesaplanır. KDV açısından ise kişilerden aldığınızdan yola çıkarak binek araçlarda alımlarda KDV hesaplanmaz. Satılırken ise %1 KDV hesaplanır. Yani 20.000 TL'den sattığınız bir araba için 200 TL KDV ödemek zorunda kalırsınız. Sonuç olarak 750+200 TL vergi çıkmaktadır.

Komisyonculuk açısından değerlendirecek olursak; Gelir idaresinin 10.01.2008 tarihli ikinci el binek oto satımında uygulanacak KDV oranı başlıklı özelgesinde
'' Satışa aracılık nedeniyele komisyon vb. adı altında sağlanan gelirler % 18 KDV'ye tabi olacaktır. '' şeklinde beyan edilmiştir.

Siz açıkçası bunları çoktan geçmişsiniz şuan idarenin her an yapabileceği cezalı tarhiyatla karşı karşıyasınız. Buradan en az hasarla kurtulmanın yolu ise pişmanlık dilekçesi vermek olacaktır.

Size nacizane tavsiyem. Seyyar olarak veya home ofis olarak işe başlamanızı vergi dairesine şimdi başlıyormuş gibi bildirin. Önceki satışlarınızdan hiç bahsetmeyin. Olaki vergi dairesi bulursa yapacak birşey yok. Ama şikayet olmadıkça ben bulacağını düşünmüyorum. Fakat yaptığınız iş süreklilik arz eden bir iş. Vergi mükellefiyeti açtırmanız icap eder. Daha detaylı olarak teknik konular hakkında bilgi almak için ise tanıdığınız veya çevrenizde araştıracağınız bir mali müşavir ile görüşüp danışmanlık hizmeti almanız olası riskinizi daha da azaltacaktır...