fonradar

Araba Kiralama Şirketlerinin Amortisman Ayırması

Burak Tanyeri

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Nis 2013
Mesajlar
123
Konum
Antalya
sevgili arkadaşlarım,

araç kiralayan şirketler, kiraladıkları araçlar için amortisman ayırabilir mi ?

cevabınız hayır ise kısaca açıklama getirir misiniz ?

saygılar.
 
@aşkınbulduk aynı fikirdeyim.

bu durumda iş makinası ve bilumum makine, ekipman, cihazları satın alan ve bunları kiraya veren firmalar bu bedeller üzerinden hiç bir şekilde gider yazamadıkları gibi kiralama başladığı andan itibaren sürekli gelir yazacaklar.

bu kadar güçlü finansman kaynağı olan bir işletme neden kiralama işlerine girer diye düşünüyorum.
 
doğru olmasına doğru fakat, kiralayan mülkiyeti elinde bulundurmuyor yani envanterinde kayıtlı değil bu sebeple sabit kıymeti itfa edemez.

yalnız, sabit kıymet her ne kadar kiraya verenin envanterinde olsa da kullanan ve anlık olarak envanterinde bulunduran kişi de kiraya veren değil,

bu durumda her ikisi de amorti edemez gibi bir sonuca çıkarız.
 
doğru olmasına doğru fakat, kiralayan mülkiyeti elinde bulundurmuyor yani envanterinde kayıtlı değil bu sebeple sabit kıymeti itfa edemez.

yalnız, sabit kıymet her ne kadar kiraya verenin envanterinde olsa da kullanan ve anlık olarak envanterinde bulunduran kişi de kiraya veren değil,

bu durumda her ikisi de amorti edemez gibi bir sonuca çıkarız.

Sayın Yaklaşım,

Konuya çok değişik bir bakış açısı ama kullanım hakkıda firmada aslında.

Bu konuda esas faaliyet konusuna bakmanız gerekir. Firmanın faaliyet konusu araç kiralama. Aldığı aracı aktifine kaydeder ve kiralar yani faaliyet işleminde kullanmış olur.
 
sayın Uğur,

mülkiyet hakkı aracı kiralayan firmada ama zilyetlik ve kullanım aracı kiralayan firmada.

Rusya'da bir şantiyemiz var, buraya iş makineleri gönderiyoruz, sizce bu makine, ekipman için sabit kıymetteki aşınmadan dolayı amortisman gideri ayırabilir miyim ?

ayıramayacağımızı düşünüyorum.

konuya araç kiralama olarak bakmayalım, özelinde konulmuş bir şerh mevcut olabilir,
tümevarım yapalım kiralayan firmanın satın aldığı ve kiraladığı bir kıymetin <kiracısı> konumundaki bir müşteri bu kıymet için yıpranma ve aşınma karşısında bir gider itfa edemez.

bunun yanında <kiralayan> kendi tüketmediği bir yıpranma için nasıl gider ayırabilir.

bu durumda bir paradoks doğuyor, kiralayan ve kiracı amortisman ayıramaz.

yine biliyoruz ki kiralanan sabit kıymet için bir taraftan gider karşılığı ayırmalıyız aksi takdirde amortisman ayıramadığımız dönemler için gider olarak itfa edilecek paydan vazgeçmiş oluyoruz.

bir açıklaması var mı bu durumun, tebliğ, sirküler bakıyorum bulamadım.
 
Sayın Yaklaşım,

Amortisman ve tükenme payı kelimesi, Ekonomik ömür anlamını taşımaktadır.

Bina Satın aldınız ve Kiraya verdiniz içinde oturan kullanma hakkı başkasına ait. Ama yıllık bildirim verirken Gerçek usulde Yıpranma payı düşümü yapabiliyorsunuz. Yine benzeri bir örnek olarak Şirket işlerinde kullanmak amacı ile Araç aldınız 1 sene boyunca hiç kullanmadınız 0 Km hala Amortisman ayırmayacakmısınız. Araç 0 Km olsa bile model yılı eskidiğinden dolayı değer düşüklüğü gerçekleşti.

Şimdi gelelim sizin konuya 1 Adet vinç aldınız. Bunu bir firmaya kiraladınız. Bundan bir kira geliriniz var. Peki bu kira geliri net geliriniz mi? Tabiki de değil kiraladığını firma bu vinci kullanıyor ve eskitiyor. Bu eskime oranı sizin bu gelirinizin gideridir.

Tebliğ istemişsiniz. Tebliğ çıkmasını gerektirecek bir durum yok.
Vuk313 maddede amortismanın tanımına bakmanız yeterlidir;
İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269'uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

Diyeceksiniz ki ben kullanmıyorum. Bende size şunu söyleyecem Kullanmadığınız bir şeyden gelir elde edemezsiniz.
 
Eger finansal kiralama sartlarini sagliyor ise kiralayan firma ilgili araci aktifine alir, sonra da amortisman ayirir. Eger operasyonel kiralama ise ( ki genellikle bu kategoriye girer ) kiralayan firma amortisman ayiramaz. Size zaten aracin eskime ve kullanimi ile ilgili her gider kiraya veren tarafindan hizmet adi altinda fatura edilmektedir.

Finansal kiralama ise kiraya veren araci satis olarak gosterir, dolayisi ile amortisman ayiramaz. Operasyonel kiralama ise kiraya veren arac icin amortisman ayirmaya devam eder.
 
Son düzenleme:
Amortisman ayrılması için aktife almak yeterlidir. Kullanma şartı bulunmamaktadır. İş makinası aktifinde kayıtlı olan şirket, bir yandan kira geliri elde ederken, diğer yandan sigorta, kasko vs.ödemelerini gider yazabilir ve amortisman ayırabilir.
 

Benzer konular

Üst