fonradar

Araç Bakım için Yansıtma Faturası Kaydı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gamze_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
G

gamze_

Ziyaretçi
Merhabalar; aracımızın bakımı için ... otomotiv adlı şirket bize şu şekilde bir fatura kesiyor:
Toplam Tutar: 2.313,07 TL
İndirim Tutarı:281,79 tl
indirimli tutar: 2.031,28 tl
kdv tutarı:365,63 tl
Net tutar:2.396,91 tl

ve bizde sigorta şirketine aynı şekılde bir fatura kesıyoruz fakat 277,00 tl ödeme yapıyoruz otomotıv şirketıne ıkı fatura kaydını da nasıl yapmam gerekır?

Ynt: Araç Bakım için Yansıtma Faturası Kaydı

Bilen kimse yok mu arkadaşlar cevaplarsanız çok sevinirim (yeni öğrenıyorum bu tür şeyleri)

Merhaba;
Otomotiv şirketinin kestiği faturanın kaydını

659 2031.28
191 365.63
320/336 2396.91
---------------/---------------------

sizin sigortaya kestiğiniz faturanın kaydı

-------------/-----------------------
sigorta 2396,91
679 2031,28
391 365,63
-----------/--------------------------

şeklinde yapabilirsiniz ancak 277 tl yi otomotiv firmasına neden ödediniz onu anlamadım.

Çok teşekkür ederim Sercan Bey....

Sercan Bey Merhaba..
Araç bakımı için alınmış olan bir faturayı neden direkt 659 da muhasebeleştirdiniz?Açıklayabilirmisiniz biraz lütfen?

Sn.Muhasip Sorduğunuz sorunun cevabı ilk soruda var zaten
gamze_ ' Alıntı:
Merhabalar; aracımızın bakımı için ... otomotiv adlı şirket bize şu şekilde bir fatura kesiyor:
Toplam Tutar: 2.313,07 TL
İndirim Tutarı:281,79 tl
indirimli tutar: 2.031,28 tl
kdv tutarı:365,63 tl
Net tutar:2.396,91 tl

ve bizde sigorta şirketine aynı şekılde bir fatura kesıyoruz fakat 277,00 tl ödeme yapıyoruz otomotıv şirketıne ıkı fatura kaydını da nasıl yapmam gerekır?

Sn. Sercan benim kastettiğim şey neden giderleştirdiğiniz değil neden 659 nolu hesabı kullandığınızdı..659 yerine işletmede kullanılan ticari bir araç olduğunu düşünerek 770 yada 760 hesap kullanılamazmıydı diye fikrinizi almak istemiştim...

Sayın MUHASİP58,
Ortadaki işlem firmanın direkt olarak katlandığı bir gider olmayıp ilgili tutar sigorta şirketinden tahsil edileceği için kayıtların gelir tablosu hesaplarında takip edilmesi gerekir.
Ben 659/679 yerine 659/649 ya da 689/679 olarak kullanılması gerekir diye düşünüyorum o da ayrı konu.
Selamlar

649 faaliyetle ilgili karlar hesabı olduğu için 679 en uygunudur.

sayın sercan,
679 u en uygun olarak belirtiyorsanız (işlem faaliyet dışı olduğu için-ki ben de böyle düşünüyorum) o zaman otomotiv firmasının düzenlediği faturayı da 659 yerine 689 a almak gerekir.
selamlar

Taşıtın kaza yapması ve hasarın kaskodan tahsili olağan dışı bir işlemmidir yoksa diğer kapsamında bir işlemmidir? işin özünde her ikiside olur ama 659 olmalı diyorum ben.

Sayın sercan,
ben de her iki durumun da mantıklı açıklaması olacağından 649/659 ya da 679/689 dedim.
Ancak sizin 659/679 kullanma durumu pek olmuyor gibi,gider ayağı olarak 659 ise gelir ayağı 649,gider ayağı 689 ise gelir ayağı 679 olması daha mantıklı.İşlemin bir bacağını olağan bir bacağını olağandışı değerlendirmemek lazım.
selamlar

çok bişey değişmez poseidon aynı şey oda olur.

sercan ' Alıntı:
çok bişey değişmez poseidon aynı şey oda olur.

pek bir şey değişmez demesek daha iyi olur.Sonuçta TDHP uygunluk ve gelir tablosu ilkeleri söz konusu.Arkadaşın dediği gibi 649/659 ya da 679/689 olmalı 152 ile 621 ne kadar uygunsuz ise sizin işlemle o kadar uygunsuz görüşündeyim.

bu konu ile ilgili yukarıdaki yevmiye kaydında kafama takılan bir tek şey ;
otomotiv şirketinin kestiği faturanın kdv sini sigorta şirketi ödememektedir.Yani kdv hariç bölümü sigorta şirketi yatırıyor ben yansıtma faturasını otomotivin kestiği şekilde kesiyorum ama aradaki farkı hangi hesapta izliyeceğim

Sn.mursey
Sigorta firması ile anlaşmanız ne şekilde bilmiyorum ama yüzlerce sefer sigorta firmasına yansıtma faturası kestim ve hepsinide kdv dahil yatırdılar.Sigortacınız ile birkez daha görüşün bence.