Araç Satış KDV'si Hakkında

Mobilya İmalat Şirketimize 2006 yılında 13.000 TL'ye (% 18 KDV Dahil) 2004 model Doblo araç alınmış. Bugün itibariyle araç vergi mükellefi olmayan bir şahsa 15.700 TL'ye satılmış, ancak noterde satış yapılırken fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği sorulmuş şirket yetkiliside fatura düzenlemeyeceklerini belirtmiş, noter satış sözleşmesinde de 17.180 TL kasko bedeliyle satılmıştır ibaresi yer almış.Araç şirketin bilançosunda 11.016,95 TL ile yer almaktadır. KDV'si araç alımında kullanılmış. Bugüne kadar hiç amortisman ayrılmamış.Şimdi sorum şu; biz bu araca fatura düzenlemelimiyiz? Düzenlersek hangi tutar üzerinden düzenlemeliyiz ve KDV oranı kaç olmalı? % 1 KDV uygulayabilirmiyiz?

Fatura düzenlemeniz gerekmektedir.
Fatura tutarı gerçek satış bedeli üzerinden olmalıdır ancak Noterler harcı Kasko bedelinden almaktadırlar.

Normal şartlarda doblo türü araçlar binek otomobil sınıfında sayılmakta ve 2nci el satışlarında KDV oranı %1 uygulanmaktadır. Ancak alış kayıtlarınızla tutarlı olması için;
Satın aldığınızda KDV nin indirim konusu yapılmadığını ve amortisman ın kıst ayrıldığını kontrol ediniz.

Saygılarımla,
faruk

Fatura düzenlemeniz gerekmektedir.
Fatura tutarı gerçek satış bedeli üzerinden olmalıdır ancak Noterler harcı Kasko bedelinden almaktadırlar.

Normal şartlarda doblo türü araçlar binek otomobil sınıfında sayılmakta ve 2nci el satışlarında KDV oranı %1 uygulanmaktadır. Ancak alış kayıtlarınızla tutarlı olması için;
Satın aldığınızda KDV nin indirim konusu yapılmadığını ve amortisman ın kıst ayrıldığını kontrol ediniz.

Saygılarımla,
faruk

Cevap için teşekkür ederim.

Bende mutlaka fatura düzenlenmesi gerektiğini biliyorum ancak, şirket yetkilisi biryerden 5 yılı doldurduğu için fatura düzenlemenize gerek yok gibi birşey duymuş banada fatura düzenlemeyeceğiz diye diretiyor. Dolayısıyla bende şüpheye düşmüştüm. Şirketin muhasebesi 2 yıldır bizde, daha önceki muhasebesiyle sorunlar olmuş eski kayıtlara ulaşamıyorum. Bana söylenen KDV indiriminin yapıldığı. Ayrıca şirket son 2 yıla kadar hep zarar beyan etmiş bilançoda da amoritsman görünmüyor, bende 2 yılda hiç amortisman ayırmadım.

Buna göre, KDV dahil 15.700 TL fatura düzenlemem gerekiyor. Ancak burada önemli olan şu; faturayı % 1 KDV'li kesmem çok büyük sıkıntı yaratırmı? Şirketin KDV alacağı yok, % 18 den kesmem demek direk 2.400 TL gibi KDV ödemesi demek oluyor. Şirkette bu KDV'yi ödemek istemiyor hatta fatura düzenlemek bile istemiyor.