Araç Satışında Kdv

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muoner
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
mükellefin işinde kullandığı kamyonete ait satılışında kdv oranı kaçtır

Ynt: Araç Satışında Kdv

Merhaba,

Şirketimize ait 2002 model bir kamyonet pert oldu. Araç satış sözleşmesi düzenlendi ve buradaki bilgiler;

Satış Kasko Bedeli : 10.300 ? TL

Satış Beyan Bedeli : Kdv Dahil 4.100 ? TL

M.T.V. : Araç trafikten çekilmiştir.

Bu bilgilere göre fatura düzenlenirken Satış Kdv Matrahı ve Kdv bedeli ne kadar olmalıdır? Kdv Bedelini Kasko bedelinin %18 olarak ayırıp 4.100-TL dan düşerek hesaplamak mı gerekiyor? Yani 2.246 Matrah + 1.854 Kdv= 4.100-TL

Cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler

satış sözleşmesinde kdv dahildir ibaresi geçiyorsa dahil olması gerek.

PEKİ YAPTIĞIM HESAPLAMALAR SİZLERCE DE UYGUNMU 2.246 MATRAH 1.854 KDV ( 10.300*%18 ) TOPLAM 4.100

Sercan Bey, hesapladığınız kdv nin matrahı nedir? benim için önemli olan faturanın matrahı ve kdv sinin ne kadardan alınması gerektiği bana kdv rakamı çok yüksek geldi. Yani ben kdv yi kasko bedeli üzerinden mi %18 hesaplayacağım yoksa 4.100 kdv dahil tutarın içinden mi düşeceğim bide araç pert araç olduğu için aklım karıştı biraz

Satış fiyatı üzerinden kdv hesaplayacaksınız tabiki.amortisman omrunu tamamlamış olduğunu düşünerekten 257 ve 254 kayıtlarını yaptım.679 daki rakam matrahtır yani tamamı gelir olmuş olur.

çok özür dilerim 679 ve 391 deki rakamların yerini değiştirmemiz gerekiyor.dalgınlıkla yanlış yazmışım.

sercan ' Alıntı:
100 4100
257 10.300 (araç kasko değeri değil.defterde görünen birikmiş amortisman değeri yazılmalıdır.)
254 10300 (araç kasko değeri değil.aktifte görünen araç değeri yazılmalıdır.)

391 625.42
679 3474.58
Sercan bey yukarıda anlatılanlardan anladığım kadarıyla araç kasko değerini yazmışsınız. Sanırım yanlış anladınız. 254 nolu hesaba araç giriş değeri yazılacaktır. Yoksa benmi yanlış anladım.

aracın yerine yeni araç alacaksanız. 679 yerine 549 nolu hesabı kullanabilirsiniz. Bu şekilde karı özel fona alacağınız için bu oluşan kar nedeniyle vergi ödemeniz çıkmaz.

Sn.Mohicans
dediğiniz gibi tabiki ben aracın aktifteki değerini bilmediğim için o şekilde kasko değerini baz aldım.aracın fatura ile çıkışının yapılmasındaki maksat zaten 254 ve 257 hesabın sıfırlanması içindir.Uyarınız için teşekkürler...

Arkadaşlar ben faturayı kesmedim daha benim sorduğum faturadaki matrah ve kdv nin ne olması gerektiğiydi. Zaten fatura bi kesilse doğru rakamlarla kapanış kayıtları da yapılır ben sözleşmedeki bilgileri verdim ayrıca araç pert olmuş diyorum.
Soru :
Şirketimize ait 2002 model bir kamyonet pert oldu. Araç satış sözleşmesi düzenlendi ve buradaki bilgiler;

Satış Kasko Bedeli : 10.300 ? TL

Satış Beyan Bedeli : Kdv Dahil 4.100 ? TL

M.T.V. : Araç trafikten çekilmiştir.

Bu bilgilere göre fatura düzenlenirken Satış Kdv Matrahı ve Kdv bedeli ne kadar olmalıdır? Kdv Bedelini Kasko bedelinin %18 olarak ayırıp 4.100-TL dan düşerek hesaplamak mı gerekiyor? Yani 2.246 Matrah + 1.854 Kdv= 4.100-TL

pert olan araç hurda niteliği taşıdığından KDV hesaplanmayacağını düşünüyorum..

Aracı 4100 tl ye sattıklarını söylüyorlar.Eğer kasko şirketi perte ayrılan araç için parayı ödeyip fatura isteseydi ozaman kdv istisnası olurdu.Ancak 4.100 e sattıkları için sanırım tamir edilip satılmak yada kullanılmak amacı ile bir başkasına satış yapılıyor.Bu şekilde ise şayet kdv olmalıdır diye düşünüyorum.

manasse ' Alıntı:
pert olan araç hurda niteliği taşıdığından KDV hesaplanmayacağını düşünüyorum..
Aracın tamirden sonra da kullanılması mümkün değil ise 17/4/g kapsamında düşünülebilir.

g) (5228 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle değişen bent. Yürürlük: 1.8.2004) Külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi, (9)

eğer satış sözleşmesinde kdv dahil 4100 TL ibaresi geçmiyorsa ben olsam 4100+kdv dan keserim arada 110 lire gibi bi fark çıkar 110 TL için riske girmeyin derim.