Aralık Ücreti

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kamalı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kamalı

Katkı Sunan Üye
merhabalar

arkadaşlar biz ücretleri elden takip eden ayın (örneğin ekimin ücretini kasımın 10 gibi) 1-20 si arası ödeyen bir firmayız.01.01.2009 dan itibaren ödemelerin bankadan yapılacağı için aralık ücretlerini 31.12.2008 de ödemeyi düşünüyoruz.ocak ayına sarkmasın diye.bunun herhangi bir sakıncası var mı?

Ynt: Aralık Ücreti

zaten normal olan o. ücret ilgili ayın son gününde hak edilir ve tahakkuku ilgili ayın son gününde yapılır.

turkasia ' Alıntı:
zaten normal olan o. ücret ilgili ayın son gününde hak edilir ve tahakkuku ilgili ayın son gününde yapılır.
Normal olan 30 günlük süre için ücretin ödenmesidir.
30 günün her ayın birinden başlaması gibi bir zorunluluk yok.
Ücret ödeme günü olarak her ayın 26sını da belirleyebilirsiniz.

Bu konu ile ilgili benimde bir sorum olacak. Ben aralık ayı maaşını 05/01/2009 da ödüyorum. Bu durumda ben aralık ayı maaşını mutlaka bankadan mı ödemek zorundayım. Teşekkür ederim.

sn.stajer66

evet bizde öyle düşündüğümüz için aralık ayının ücretini 31.12.2008 de ödeyeceğiz.çünkü ocak ayından itibaren ödemeler bankadan geçeceği için.belki mantıken ocak maaşıyla başlamamız gerekir ama bir sorun olmasın diye.

ama 10işciden fazla olan işyerleri bankadan yatırma zorunluluğu var.10kişiden azı için mecburiyet yok.şimdilik...

stajer66 ' Alıntı:
Bu konu ile ilgili benimde bir sorum olacak. Ben aralık ayı maaşını 05/01/2009 da ödüyorum. Bu durumda ben aralık ayı maaşını mutlaka bankadan mı ödemek zorundayım. Teşekkür ederim.

Bahsi geçen yönetmeliğin 10. maddesinde o ay içerisinde yapacakları her türlü ödeme ibaresi geçmektedir. Dolayısı ile, Aralık ya da Kasım 2008 maaşlarını dahi verseniz bankalar aracılığı yapılması gerekmektedir.

MADDE 10 ? (1) İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

İyi çalışmalar...

merhabalar, 10 işçi ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri için durumu maaş bordrosunu dikkate alarak inceleyiniz. aralık ayı maaş bordrosu ne zaman hazır olur. 01.01.2009 tarihinde, maaş ödemeside 2-3-4-5 ocak 2009 gibi olur. buda 2008/aralık döneminin maaş ödemesi olur ve bankadan yatırma zorunluluğu doğurmaz. ta ki 2009/ocak ayı maaş bordrosu hazır olup o aya ilişkin ödemeyi yapana kadar o da 2009/ şubat 2-3-4-5. gününe denk gelir bu dönemde maaşlar banka kanalıyla yatmak zorundadır.
saygılarımla,

O ay için yapacakları ücret ödemeleri denmiyor sn.hakan,"o ay içinde yapacakları"deniyor.
Yani 2008 yılı için topluca yapılacak bir prim- ikramiye ödemesi bile olsa 01.01.2009 dan sonra yapılacaksa banka kanalıyla yapılmalı.

merhabalar,sayın keremcan aynı dilden farklı şekilde konuşuyoruz:) bende aynı şeyi söylüyorum zaten. maalesef 2009/ocak ayı ve daha sonrasında işçiye avans dahi verme hakkı tanınmamış bütün ücret ödemeleri banka kanalı ile yapılacak deniliyor:) (ikramiye-prim vs..) sonuç ta bizler resmi rakamları dikkate alcaz yani maaş bordrolarını onun için aralık ayındaki maaş bordrosundki ödemeleri elden yapabiliriz ocak ayı maaş bordrolarını mutlaka banka kanalı ili yapacağız. aralık ayının topluca prim ikramiye vs. ödemeleri dahi olsa bunu elden yapabillriz. ancak ocak ayını yapamıyoruz.

Aynı dilde birbirine zıt şeyler söylüyoruz aslında.
Siz aralık ayı ücret ödemelerini aralık ayı içinde yaparsanız elden yapabilirsiniz.
Aralık ayı ücret ödemelerini 31.12.2008 den sonraki bir tarihte yaparsanız,hangi aya ait olduğuna bakmaksızın banka kanalıyla yapmak zorundasınız.

maaşların yatma süresi iş sözleşmesine bağlı diyorlar bunun sınırı ne. bu süre içerisinde yatmayan firmaları hangi kurum denetleyecek cezaları hangi kurum verecek. ben bunu sgk ya bölge çalışmaya ankara sordum bize böyle bir sorumluluğa dair bir yazı gelmedi diyorlar.