Arızi Kazanç Gelir Vergisi Vs.

Üyelik
10 Mar 2016
Mesajlar
6
Konum
istanbul
Gelir vergisine tabi ticari işletme sahibi mükellef arada bir ücret karşılığı sahne almaktadır.
Sahne aldığı yer, ödemelerini gider pusulası karşılığında müzik icra bedeli altında yapmış.

Bu durumda gelir vergisi beyannamesi düzenlerken, bu geliri arızi kazanç kapsamında mı değerlendirmem gerekir? Yoksa beyannameye hiç dahil etmemek mi gerekir?
Yorumlarınızı merak ediyorum.

selamlar.
 
mecellede şöyle der; Sıfat-ı arızada aslolan ademdir(asıl olan bir şeyin (onun) niteliğidir, arıza niteliğin ise yokluğudur.)

Sıfat onun veya insanın niteliğidir. O herneyse (bilgisayar, televizyon, ücret, sağlık, araba gibi)
Onun niteliği aslidir. Bilgisayarın niteliği (teknik özellikleri gözardı ederek) çalışıyor olmasıdır. İnsanın niteliği sağlıklı olmasıdır.
Bilgisayarın çalışmıyor olması onun asli niteliği değildir çünkü çalışmayan bir bilgisayarın bize bir faydası yoktur ve ona bilgisayar demeninde bir anlamı yoktur...
Arıza(arızi) sonradan olan, bozulan bozan, gelip geçici olarak birşeyin aslına ilişkin olmayandır.
Bilgisayarın çalışır halde olması onun asli niteliğidir
çalışmaması ise arazi niteliğidir.

Onun asli niteliği kaideyi, arıza hali ise istisnayı oluşturur. Asli niteliği ispata gerek yoktur zira bilgisayarın asli niteliği çalışıyor olmasıdır, çalışmaması ise arıza yani istisnadır ve çalışmadığının ispatlanması gerekir.
İstisna ispat edilemez ise yok kabul edilir ve kaide kabul görür.

yine mecellede şöyle yazar; Beyyine, hilafı zahiri ispat için
ispat yükümlülüğü asılın aksini söyleyene aittir.
Kişi bilgisayarının çalışmadığını ispat edemez ise o bilgisayarın çalışıyor olduğu kabul edilir.

Burada arıza nitelik gelip geçici olacak, çünkü arıza onun asıl niteliğini bozan bir durumdur. Çalışmayan bir buzdolabı, içerisindeki gıdaları muhafaza edemez ya tamir edilmeli yada yeni bir buzdolabı alınmalı,
yanı buzdolabının arıza hali mümkün olan en kısa sürede giderilmeli ve asli niteliğine kavuşmalıdır.

Yukarıda yazdıklarımın Gelir Vergisi kanunu ile bir ilgisi yok tabiki sadece arıza (arizî) ifadesini açıklamak istedim. Bende böyle bir yorumla katkı yapayım dedim.
KOlay gelsin...
 
Arıza başka bir kavram Arizi ise bambaşka. Nasıl birleştirdiniz

"arıza Ar. ¤¥riøa a. (a:rıza) 1. Aksama, aksaklık, bozulma. 2. coğ. Engebe. 3. müz. Bir notanın sesini yarım ton yükseltmek, alçaltmak veya eski durumuna getirmek için notanın soluna konulan diyez, bemol ve bekar işaretlerinin ortak adı."

arızi Ar. ¤¥riø³

sf. (a:rızi:) esk. 1. Sonradan olan, dıştan gelen. 2. Geçici, eğreti: “Yoksa, arızi bir şeydir ihtiyarlık ve sonu gençliktir.” -N. Hikmet.
Güncel Türkçe Sözlük
 
Nizam bey,
"Abdullah Yeğin, Yeni Lügat" Burada şöyle yazıyor.
Arıza arız'dan gelip bozulma , sonradan olan şey anlamı taşır. Arız ise birşeyin kendine ait olmayan, o şeye sonradan takılan, yapışan şey anlamını taşır.
Arız'ın sıfatı Arızi olup gelip geçici olan, birşeyin sonundan ortaya çıkan, birşeyin esasına ait olmayan anlamına gelir.

dayanağım burasıydı.
 
Nizam bey tabiki Türk Dil Kurumu sözlüğünü referans alacağız. Ben yukarıda yazdığım mesajımla hiç oynamayayım ve düzeltme konusunusu

"Arızî nitelik; gelip geçici olacak, bir şeyin esasına ilişkin ilişkin olmayıp sonradan ortaya çıkan şey olacak"

şeklinde yapmış olayım.
 
Arızi vergilemede Maliye sık yapılan işlemlere dikkat etmekte. Yani işlem hacmi ve sıklığının göz önünde bulundurulması gerekir. Yapılan iş arızi nitelikte ise arızi kazanç -arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyeti- olarak beyan edilmesi gerekir (23.000 TL üzerinde ise). Arızi değilse ticari kazanç olarak mükellefiyeti olsa bile serbest meslek kazancı dolayısıyla da ayrıca mükellefiyet açtırılarak defter ve serbest meslek makbuzu düzenlemek zorunda.
 
Doğru ben arızi kazanç olarak beyan ediyorum ama daha önce hiç karşılaşmadığım için buradaki arkadaşlara bir danışayım istedim.

Fakat o da ne bazılarımız dilbilime fena merak salmışlar.
Arızi'nin anlamını sormamıştım halbuki.
 

Benzer konular

Üst