Arsa Satışlarında Kdv Oranı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan pala
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
10 Şub 2009
Mesajlar
26
koll.şti'yiz.şirketimize kayıtlı arsamızı satacağız.satış faturasında göstereceğim kdv oranını yazarmısınız?
- alıcı kdv mükellefi olursa? % kaç ?
-alıcı kdv mükellefi olmazsa? % kaç?
 
Ynt: Arsa Satışlarında Kdv Oranı

Her ikisinde de %18 ancak. KDV Kanununa göre iki tam yıl süreyle aktifinize kayıtlı ise KDV'yok.

KDV Kanunu
Madde 17
4. Diğer İstisnalar
(DEĞİŞİK BENT RGT: 04.04.2007 RGNO:26483 KANUN NO:5615/13)
r) Kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık gayrimenkul ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri.
İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır.

İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.
 
Ynt: Arsa Satışlarında Kdv Oranı

Kollektif şirketin gayrimenkul satışında KDV yok

Değerli okurlar bu yazımızda gayrimenkul satışları ile ilgili olarak Kurumlar Vergisi Kanunu'nda (KVK) ve Katma Değer Vergisi Kanunu'nda (KDVK) yer alan istisna uygulamasındaki bir tereddüde değineceğiz.
KVK'ya göre kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların yüzde 75'lik kısmı kurumlar vergisine tabi değil.

Bizim asıl konumuz bu satışların katma değer vergisi karşısındaki durumu.

Yeni KVK'da yer alan bu istisnanın paralelinde bir düzenleme KDVK'da da mevcut. Ancak iki kanun arasında herhangi bir atıf yoktur. Her iki kanun ayrı metin olarak istisnayı düzenlemiştir.

Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerinin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri, bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık gayrimenkul ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri üzerinden KDV hesaplanmıyor.

Gerek KVK gerekse KDVK istisnanın düzenlendiği cümleye "kurumların" şeklinde başlamaktadır. Yani her iki istisnadan ancak "kurumlar" faydalanacak.

Kurumlar vergisi mükellefleri kanundaki şartları taşımaları kaydı ile kazancın % 75'lik kısmı için vergi ödemeyecektir. Diğer taraftan bu satış hasılatı üzerinden ayrıca KDV hesaplamayacaklardır.

Kurumların mali yapılarını güçlendirme ve bankaların alacaklarının tahsilini hızlandırma amacını taşıyan bu istisnalardan faydalanmak için bazı şartlar var.

1- İştirak hissesi ve gayrimenkuller kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alacak.

2- Sadece satış yoluyla olan devirler bu istisnadan faydalanacak.

3- İştirak hissesi ve gayrimenkullerin ticaretini yapanlar, bu mevcutları ticaret amacıyla elde tutmamış olacak.

Asıl sorumuz Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen kolektif şirket, adi komandit şirketlerde böyle bir satış olduğunda KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı. Bu iki şirket türünün kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmuyor. Şirketlerin kazancını, ortaklar paylarına göre yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul satışlarındaki kazanç gelir vergisine tabidir.

Fakat bu şirketlerin gayrimenkul satışında elde ettikleri hasılat bizce KDV'ye tabi değil. En azından KDVK'nın 17'nci maddesinin (4-r) bendi bizi bu sonuca götürüyor. Nasıl mı?

KDVK'nın 17/4-r maddesine baktığımızda şunu görüyoruz. İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen KDV, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu madde "kurumların" şeklinde başlıyor. Ama kurumdan kastın ne olduğu tanımlı değil. Kurumlar vergisi mükellefleri de denmiyor. Kurumlar ibaresinin her halukarda kurumlar vergisi mükelleflerini kapsadığı konusunda tartışma yok.

Bendin sonunda ise istisna konusu işlem dolayısıyla yüklenen KDV'nin indirim konusu edilemeyen kısmının gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak indirileceği belirtilmiş.

Bu istisna sadece kurumlar vergisi mükelleflerini kapsasaydı indirilemeyen KDV'nin gelir vergisi için gider olmasından bahsedilmemesi gerekirdi.

Kurum tabiri, ortaklık, mülkiyet gibi köklü bir yapıyı içeren, genellikle devletle ilişkisi olan yapı veya birlik, müessese olarak tanımlanmaktadır.

Sonuç olarak Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen kollektif şirket, adi komandit şirket gibi ortaklıkların da kurum tabiri içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. KDV istisnasından sadece kurumlar vergisi mükelleflerinin faydalanacağı iddia edildiğinde ise indirim konusu edilemeyen KDV'nin gelir vergisi açısından gider kaydının yapılması mümkün değil. Kanun koyucunun bu ifadeyi kurum niteliğinde olan kollektif şirket, adi komandit şirket gibi ortaklıklarında bu istisnadan faydalanacağı gerekçesi ile kullandığı kanaatindeyiz. Aksi halde maddede geçen "gelir veya" ibaresi bir anlam ifade etmeyecektir.



Mustafa Tan / Gelirler Kontrolörü

[email protected]

Dünya Online / 28.09.2007
 
Ynt: Arsa Satışlarında Kdv Oranı

verdiğin cevap için çok teşekkür ederim.arsamız,aktifimizde 2 yıldan fazla duruyor.cevabınızdan kdv hesaplanmayacak anladım.satış faturasını kdv'siz keseceğim.
doğru mu anlamışım?
 
Ynt: Arsa Satışlarında Kdv Oranı

doğru anladınız. Ancak siz yinede Maliye Bakanlığından bir özelge isteyiniz.
Bu konu yoruma açık bir konu
 
Ynt: Arsa Satışlarında Kdv Oranı

Peki 3 ortaklı bir adi ortaklık firmasının aktifinde 2 yıldan fazla duran bir arsa için arsa satıldığında kdv oranı % kaç olmalıdır ? ( Arsa üzerinde konut varken alındı , konut yıkıldı ve 2 yıldan fazla süredir o şekilde durmaktadır. Ve tapu ortaklardan ikisinin üzerine %50 %50 olarak kayıtlı )
 
Üst