fonradar

AŞ.Araç kiralamada gider pusulası

Üyelik
1 Ağu 2005
Mesajlar
36
Konum
İSTANBUL
bir menkul değerler anonim şirketim var.

Vergi mükellefiyeti olmayan bir kişiden araç kiralanıyor.Kiranan araçın mazot faturalarını işlemek için ve de araç sahibine ödenen bir miktar olduğu için miltarın üzerinden gider pusulasıyla %10 G.Stpj kesintisi yapılıyor.

2. bi olayda yeminlimiz kiralanan araç için kdv2 beyannamesiyle matrah üzerinden kdvsini ödettiriyor.

ŞİMDİDEN TEŞEKÜR EDERİM
 
Sayın DERYA ZENGİN
Yapılan işlem doğrudur.
Araç kiralama olduğu için % 22 stopaj kesintisi yapılması ve ayrıca 2nolu KDV ile % 18 kdv beyan edilip ödenmesi gerekir.
 
sayın derya zengin

eger uygulamanın dogru olup olmadıgını soruyorsanız bu işlem dogrudur
fakat başka birşey sormak isterseniz soruyu açarsanız yardımcı olmaya calışayım 2 numaralı sorumlu sıfatıyla ödemiş oldugunuz kdv yi 1 numaralı kdv beyannamesinde 191 indirilecek kdv olarak indirim konusu yapabilirsiniz

saygılarımla
taner ozturk
 
YALNIZ GİDER PUSULASINDA GELİR STOPAJ KESİNTİSİ %10 OLACAK %22 OLACAK ?

MENKUL KIYMET OLDUĞU İÇİN YANİ KDV MÜKELLEFİ DEĞİL.ONUN İÇİN ANLADIĞIM KADARIYLA ÖDENEN KVD GİDER YAZABİLİRMİYİZ?
 
sayın derya zengiz

kiraladıgınız araç ile söföründen hizmet alıyorsanız stopaj %10 fakat sadece araç kiralama ise stopaj %22 dir kdv mükellefiyetiniz yok ise gider kayıtedebilirsiniz

saygılarımla
taner ozturk
 
sayın öztürk

görüşünüzün yasal dayanağı nedir.?neden kesinti %10 dur.?

açıklarmısınız.?


celal elibüyük
smmm-ist
 
sayın öztürük

verdiğiniz likte gvk 94 maddesi var.bu madde böyle bir ayrıma rastlamadım.ve böyle bir ayrımın mümkün olmadığını düşünüyorum.

celal elibüyük
smmm-ist
 
sayın celal elibüyük

d) Diğer hizmet alımları ((a), (b) ve (c) alt bentleri hariç olmak üzere mal ve hizmet bedelinin ayrılamaması hali de bu kapsamdadır) için % 10,


saygılarımla
taner ozturk
 
sayın öztürk

bu madde vergiden muaf esnaftan alınan mal ve hizmet alımlarına ilişkindir.(Esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden)
gvk 9 mad.göre araç sahibinin gelir vergisinden muaf esnaf sayılması mümkün değildir.

konunun bu yönde değerlendirilmesi gereklidir.

celal elibüyük
smmm-ist
 
Sayın öztürk
Celal Elibüyük`ün belirttiği gibi bu madde vergiden muaf esnaftan alınan mal ve hizmet alımlarına ilişkindir.
Ve esnaf muaflığından yararlanmak için Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı vardır.
Dolayısıyla % 10 yapılmaması gerekir.
 
Merhaba,
Sayın Zengin, Sayın Elibüyük ve Sayın Kum'un belirttiği gibi %22 stopaj yapacaksınız, 2 no'lu KDV beyannamesi ile beyan ederek KDV ödeyeceksiniz, KDV mükellefi olmadığınız için ödediğiniz KDV sizin için maliyet unsuru olacak ve 191 hesap yerine gider hesaplarına yazacaksınız.
 
Merhabalar

Sayın Derya Zengin’in ifadesine göre aracı kiralanan kişi vergiden muafmış. Yani bu kişi aracını kullanarak esnaflık yapmıyor. Dolayısıyla motorlu taşıt kullandığı için esnaf muafiyeti kapsamına giremez düşüncesi yanlış. Her şeyden önce bu kişi esnaf değil.

GVK 94/1. fıkra 13. bent 4108 sayılı kanunla değiştirilmiş ve “diğer kişiler” olarak tabir edilenlerden, yapılan mal ve hizmet alımlarından stopaj zorunluluğu kaldırılmıştır. Yazı konusu kişi bu “diğer kişiler” kapsamındadır. Dolayısıyla bu kişiye yapılan ödemelerden Gelir Vergisi stopajı yapılmayacaktır.(Stopaj kesintisi değil Allah aşkına)

Konunun KDV yönünden değerlendirmesine gelince, yapılan işin arızi veya devamlı oluşu vergi mükellefiyeti yönünden önem taşımaktadır. Eğer arabası kiralanan kişi bu işi meslek edinmemişse (ki edinmemiş görünüyor) aracını kiralaması arızi mahiyette bir muameledir. Dolayısıyla KDV konusuna girmemektedir.

Sonuç olarak bu kişiden ne GV, ne de KDV stopajı yapılmayacaktır.
______________________
Selamlar
Osman Erol
 
OSMAN EROL' Alıntı:
Merhabalar

Sayın Derya Zengin'in ifadesine göre aracı kiralanan kişi vergiden muafmış.

GVK 94/1. fıkra 13. bent 4108 sayılı kanunla değiştirilmiş ve "diğer kişiler" olarak tabir edilenlerden, yapılan mal ve hizmet alımlarından stopaj zorunluluğu kaldırılmıştır.


Sonuç olarak bu kişiden ne GV, ne de KDV stopajı yapılmayacaktır.
______________________
Selamlar
Osman Erol

Merhaba,
Sayın Osman Erol, konuyu GVK 94/13. maddeye bağlamışsınız ama, kiralanan taşıtların kira bedellerinden yapılması gereken stopajın yapılmasının sebebi GVK 94/5-a maddesidir. İlave olarak Sayın Zengin vergiden muaf olduğunu değil, vergi mükellefi olmadığını belirtmiş.

Kod:
             Vergi tevkifatı: (2)
             Madde 94 - Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, ........
........ tevkifat yapmaya mecburdurlar. 

             5. a) 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden,

Kod:
             Gayrimenkul sermaye iradının tarifi:
             Madde 70 - Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır:
             1. Arazi, bina ........
             2. ......
             ..........
             8.  Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.
             ...................

İşin KDV yönünü incelersek, istisnalar içinde vergi mükellefi olmayanlardan yapılan taşıt kiralamaları veya bu anlama gelebilecek bir hüküm olmadığına göre KDV kapsamına girmektedir. Eğer söz konusu olan Taşıt kiralaması yerine Gayrimenkul Kiralaması olsaydı 3065 sayılı kanunun 17/4-d maddesi gereğince kiralayanın gelir vergisi mükellefi olmaması nedeniyle KDV istisnası olacaktı, ama taşıtlar için böyle bir istisna hükmü yok. Eğer esnaf muaflığı söz konusu olsaydı haklı olacaktın. Ama soruya göre Gelir Vergisi mükellefi olmayan bir şahıs söz konusu.
 
gelir vergisi açısından:

vergiden muafmış ifadesi yanlıştır. vergiden muafiyet kanun mad.belirtilen şartların sağlanması halinde mümkündür.(gvk 9.mad.)
bu maddenin dışında vergiden muafiyet sözkonusu değildir.ancak verginin konusuna girmeme sözkonusudurki bu durumda vergi mükellefiyetinden bahis edilemez.araçını kiraya veren kişi gelir vergisi kanuna göre mükelleftir.(fakat herne hikmetse sadece ticari zirai yada serbest meslek kazancı elde edenler mükellef sayılmaktadır.)çünkü gvk 2.maddesine Gelire giren kazanç ve iratlar arasında Gayrimenkul sermaye iratlarda bulunmaktadır. yine gelir vergisi kanunda mükellefin tanımı yapılmıştır.
Türkiye'de yerleşmiş gerçek kişiler Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirler.



gelir vergisi kanuna göre kanun belirtiği işlerden kazanç ve iratlar sağlayanlar vergi mükellefidir.fakat zaman zaman idare kanunlarda belirtilen koşulların sağlanması halinde vergi mükellefi kişiyi yada verginin konusunu vergi dışında bırakmıştır.eğer verginin konusuna giren olay vergi dışı bırakılmışsa bu istisnadır.eğer vergi mükellefi olması gereken kişi vergi dışında bırakılmışs bu muafiyettir.

araç kiralama işlemi kiralayan kişi için gayri menkul sermaye iradıdır. gvk.86/c göre beyan edilmesi gereklidir.(103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşma koşuluyla)

gvk 94.md göre
5. a) 70’inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerdengelir vergisi kesintisi yapmak zorundasınız.

yine kdv kanunu 1mad.3/f bendine göre gvk.70.mdbelirtilen mal ve hakların kiralanması kdvye tabidir.

yine kdvgenel tebliği seri no: 30 göre

Bu kiralama işlemleri ile ilgili katma değer vergisi;

a) Kiraya verenin başka faaliyetleri nedeniyle gerçek usulde katma değer vergisi mükellefiyetinin bulunmaması,

b) Kiralayanın gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olması,

Şartlarının birlikte varolması halinde, kiralayan tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir. Bu kapsamdaki kiralamalarda, kiraya verenler tarafından beyanname verilmeyeceği tabiidir.

Kiraya verenlerin başka faaliyetleri dolayısıyla gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmaları halinde, sorumluluk uygulaması söz konusu olmayacak, kiraya verenler, kiralama faaliyetleri ile ilgili katma değer vergisini diğer faaliyetleri ile birlikte genel esaslara göre beyan edeceklerdir

2.)araç sahipleri açısından inçelersek yaptığı taşıma işinden dolayı hernekadar üçret almıyor gibi görünse dahi araçı kiralama karşılığında aldığı bedelin içerisinde kendi yaptığı işin karşılığı vardır.yani aracı kiralayan kişi kendi emeğinin karşılığınıda aldığı taşıma bedeline eklemişse eklen bu kısmın üçret olarak varsayılması bu durumda ssk'ya tabi olması gerekir diye düşünüyorum
yaptığınız sözleşmede araçla birlikte araç sahibinin aracı kullanmasın koşul olarak öne sürüyorsanız araç sahibiyle bir iş aktine giriyorsunuz.

yada araç sahibinin taşıma işini sürekli ve bir organize içinde yaptığını gözönüne alırsak araç sahibinin gelir vergisi mükellefiyeti tesis ettiripp gkv37.mad.cercevesinde elde ettiği kazancı beyan etmesi dolaysıyal bağkur kaydı yaptırması gerekir.

celal elibüyük
smmm-ist
 
Sayın Başkan

Eğer kiralama işlemi 70. maddedeki mal ve haklar kapsamında mütalaa edilirse yapılan ödemelerden GV stopjı yapılmalıdır.

Ancak bu ödemelerden KDV stopajı yapılmaz. Dikkate edesen olayı arızilik devamlılık açısından iredeledim. Arızi ticari işlemeler KDV'den müstesnadır. Bahse konu kişi GV mükellefi değilmiş, yani bu işi arızi olarak yapıyor. Dolayısıyla ona yapılan ödemeler istisna kapsamındadır.

Kaldı ki, vergiden muaf esnaf dahi olsa, son düzenlemeye göre (17/4) yine istisna kapsamında olacaktır.
---------------------------------
Selamlar
Osman Erol
 
bu durumda arizilik yada devamlılık belirleyici unsur değildir.öyle olsaydı kiralama işlerinde kdv stopajı söz konusu olmazdı.

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri kdvk 1./f mad.göre kdvye tabidir.dolaysıyla işlemin ariz olup olmaması önemli değilir.diğer yanada kdvk 17 maddesindeki istisna sadece gayrimenkullere yönelik olup idare burada geçen g.menkulun ne olduğu yöndeki iradesini açıklamıştır.

madde hükmünde İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri kdv istisnadır.fakat burad adı geçen gayrimenkul kapsamı kdvgenel tebliğinde belirtilmiştir.

kdv kanunun 1.maddesi kdv konusunu teşkil edilen işlemleri açıkca tadadi olarak sayılmıştır.maddenin3/ f) Gelir Vergisi Kanunun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri kdvye tabi olduğu belirtilmiştir.kdvkanunu 17.md /4 d) İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri kdvden istisna olduğu açıkca ifade edilmiştir.yine kdv kanunu 9.mad. göre gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir şeklinde ifade edilmiştir.

öte yandan gelir vergisinin 70.md.Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır.

kdvkanun 1.nolu tebliğinde'' iktisad istisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin (Arazi, bina ve bunlarla birlikte kiralanan mütemmim cüzü ve teferruatı, voli mahalleri ve dalyanlar ile gayrimenkul olarak tapu sicilinde tescil edilen haklar) kiralanması işlemleri katma değer vergisine tabi olmayacak; sadece iktisadi işletmeye dahil gayrimenkullerin kiralanması işlemi vergiye tabi tutulacaktır.''şeklinde ifadeye yer verilmiştir.
y
ukardaki hükümlerden anlaşıldığı kadarıyla kdv 17/4-d mad.yer alan gayrimenkul kavramı gvk 70.md.de ifade edilen mal ve haklarını kiralaması işlemi birebir örtüşmemekte.kdv 17 mad.gayrimenkul kavramı 70.md.tümünü kapsamamakta 1nolu kdvtebliğinde ifade edilen Arazi, bina ve bunlarla birlikte kiralanan mütemmim cüzü ve teferruatı, voli mahalleri ve dalyanlar ile gayrimenkul olarak tapu sicilinde tescil edilen haklar kapsamaktadır.Gvk70 inci maddesinde sayılan diğer mal ve hakların (Arama, işletme imtiyaz hakları ve ruhsatları ve diğer haklar) kiralanması işlemleri iktisadi işletmeye dahil olsun veya olmasın katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

örneğin araç kiralaması işlemi kdv 17./4-d mad.belirtilen gayrimenkul kavramına girmediğinden kdvye tabidir.araç iktisadi işletmenin aktifine kayıtlı değilse kdvk9 maf.göre sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekir.




celal elibüyük
smmm-ist
 
madem ki 2 nolu beyanname ile beyan edilen KDV aynı zamanda 1 nolu KDV ile indirilebiliyor o zaman 2 nolu beyanname hiç verilmese olmaz mı?

Eğer mecburi ise KDV nin matrahı nasıl bulunacak?
 
Ogrenci' Alıntı:
madem ki 2 nolu beyanname ile beyan edilen KDV aynı zamanda 1 nolu KDV ile indirilebiliyor o zaman 2 nolu beyanname hiç verilmese olmaz mı?

Eğer mecburi ise KDV nin matrahı nasıl bulunacak?

Merhaba,
Eğer ödenecek KDV çıkıyorsa, bir vergi kaybı olmayacaktır. Ama usul yönünden 2 no'lu KDV Beyannamesi verilmesi lazım. Aksi takdirde usul yönünden ceza ile muhatap olabiirsiniz.

KDV matrahı brüt kira bedeli (net ücret+stopaj) olacaktır.
 

Benzer konular

Üst