fonradar

Askeri̇ Komutanlıklara Yapılan Tesli̇mlerde Kdv Beyannamesi̇

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
811
Konum
kocaeli
Mükellefim askeri komutanlıklara gemi makinası parçası satmakta. Bu durumda kdv kanunu 13f maddesine göre kdv den müstesna mı? Tutar gözetmeksizin kdvsiz fatura kesebiliyormuyuz ? kdv beyannamesinde bu satışı nasıl gösteriyoruz? teşekkürler
 
Sayın Merih

B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[2011-4-13-11]-550


Tarih:
18/07/2011



T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
Sayı
:​
B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[2011-4-13-11]-550
18/07/2011​
Konu
:​
KDV Kanunu 13-f maddesi istisna uygulaması.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz ile ... arasında, denizaltı periskoplarında kullanılmak üzere periskop ana çatısını oluşturan dış tüpleri teslim etmek üzere sözleşme imzalandığı ve söz konusu malın teslim edilmek üzere Halkalı Gümrük Müdürlüğünde bekletildiği belirtilmekte ve söz konusu malın ithalinde Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/f maddesi ile 112 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yapılan düzenlemeler kapsamında istisna uygulanıp uygulanamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
KDV Kanununun 13/f maddesine göre, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğüne milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, zırhlı personel taşıyıcı, roket, füze ve benzeri araçlar, silah mühimmat, silah malzeme, teçhizat ve sistemleri ile bunların araştırma-geliştirme, yazılım, üretim, montaj, yedek parça, bakım-onarım ve modernizasyonuna ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetler ve bu teslim ve hizmetleri gerçekleştirenlere bu kapsamda yapılacak olan, miktarı ve nitelikleri yukarıda sayılan kuruluşlarca onaylanan teslim ve hizmetler KDV den istisnadır.
İstisnanın uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 112 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 2.1.2. bölümünde, ulusal güvenlik kuruluşlarına yapılan,
- Uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, zırhlı personel taşıyıcı, roket, füze ve benzeri araç ve silahlar ile bunların oluşturduğu sistemlerin, bu araç, silah ve sistemlere ilişkin mühimmat, teçhizat, yedek parça ve eklentilerinin tesliminin,
- Belirtilen araç, silah ve sistemlerle ilgili ar-ge faaliyetleri için yapılan alımlar, yazılım, üretim, montaj, tadil-bakım-onarım ve modernizasyon işlemi şeklindeki mal teslimi ve hizmet ifalarının
istisna kapsamında olduğu belirtilmiştir.
Aynı Tebliğin
2.2.2. bölümünde yüklenici firmalara yapılacak teslim ve hizmetlerde istisnanın uygulaması açıklanmıştır.
Buna göre, yüklenici firmaların (yurt dışında yerleşik olanlar dahil) KDV Kanununun 13/f maddesi kapsamında gerçekleşecek alımlarında ulusal güvenlik kuruluşu ile imzalanan sözleşme esas alınarak istisna uygulanması mümkündür.
Yüklenicilerin sözleşmeye göre hazırladıkları ve ulusal güvenlik kuruluşunun inceleyerek onayladığı Tebliğ ekinde yer alan (EK:3) istisna kapsamında temin edilecek mal ve hizmetleri gösteren bu liste ile ulusal güvenlik kuruluşunun onayladığı listedeki mal ve hizmetlerin KDV den müstesna olarak temin edilebilmesi için örneği (Ek:4)'te yer alan, yetkili birim amirinin mühür ve imzasının tatbik edileceği belgeyi düzenleyerek yüklenicilere verilecektir.
Yüklenici kuruluşun onaylı listede yer alan malları ithalinde, istisna belgesi ile onaylı listenin (ilgili bölümünün firma kaşesi tatbik edilmiş ve yetkilileri tarafından imzalanmış) bir örneği gümrük idaresine verilerek söz konusu ithalatın KDV uygulanmadan gerçekleşmesi sağlanacaktır.
Bu çerçevede, 112 Seri No.lu KDV Genel Tebliğine göre ... tarafından düzenlenecek istisna belgesi ile onaylı listenin bir örneğinin ilgili gümrük idaresine verilmesi suretiyle denizaltı periskoplarında kullanılmak üzere periskop ana çatısını oluşturan dış tüplerin ithali KDV uygulanmaksızın gerçekleştirilebilecektir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Yukarıdaki özelge'ye göre ;

İşlemler Bakımından
İstisna kapsamına, ulusal güvenlik kuruluşlarına;
- Uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, zırhlı personel taşıyıcı, roket, füze ve benzeri araç ve silahlar ile bunların oluşturduğu sistemlerin, bu araç, silah ve sistemlere ilişkin mühimmat, teçhizat, yedek parça ve eklentilerinin teslimi,
- Yukarıda belirtilen araç, silah ve sistemlerle ilgili ar-ge faaliyetleri için yapılan alımlar, yazılım, üretim, montaj, tadil-bakım-onarım ve modernizasyon işlemi şeklindeki mal teslimi ve hizmet ifaları,
girmektedir.
Bu çerçevede söz konusu araç, silah ve sistemlerin temini kapsamında alınan eğitim hizmetlerinin de istisnadan yararlanacağı tabiidir. Aynı şekilde, idari ve hizmet araçları dışında kalan muharebe ve taktik harekâtla ilgili savunma gereksinmelerini karşılamak üzere, özel olarak muharebe için imal edilen zırhlı veya zırhsız, silahlı veya silahsız motorlu araçların teslimleri de istisna kapsamında mütalaa edilecektir.

İstisna Kapsamına Girmeyen Teslim ve Hizmetler

Ulusal güvenlik kuruluşlarına sadece yukarıda belirtilen teslim ve hizmetlerde istisna uygulanabilecek, bu kuruluşların diğer harcamaları genel hükümler çerçevesinde vergiye tabi olacaktır. Buna göre, ulusal güvenlikle ilgili kuruluşların yemek, giyecek, hizmet binası, her türlü büro malzemesi, mefruşat, kırtasiye, bentte sayılanlar dışındaki araç alımları, taşıma işleri, istisna kapsamına girmeyen iktisadi kıymetlerin, imal, inşa, tadil, bakım, onarım harcamaları ve benzeri alımlar ulusal güvenlik faaliyetleri ile dolaylı olarak ilgili olsa bile istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.İstisnanın Uygulanması Ulusal Güvenlik Kuruluşlarına Doğrudan Yapılan Teslim ve Hizmetlerde, Satıcıya Örneği Ek:2 de Yer Alan Onaylı Yazı Verilecektir
Ulusal güvenlik kuruluşlarına istisna kapsamında doğrudan teslim ve hizmet ifasında bulunan yükleniciler, düzenleyecekleri faturada istisna kapsamındaki açıklamalar çerçevesinde istisna uygulayarak işlem yapacaklardır. Faturada istisna kapsamına girmeyen işlemler de bulunuyorsa, istisna olan işlemler ayrıca gösterilecektir. Bu mal ve hizmetleri alan ulusal güvenlik kuruluşları faturayı düzenleyen yükleniciye istisna kapsamında yapılan işlemin belgelenmesi amacıyla örneği (Ek:2)'de yer alan yetkili birim amirinin mühür ve imzasının tatbik edileceği bir yazı vereceklerdir. Bu yazıda mükellefin kimlik bilgileri ile faturanın tarih ve numarasına yer verilerek, fatura muhteviyatı mal ve hizmetlerin 3065 sayılı KDV Kanun'nun 13/f maddesi gereğince KDV'den müstesna olduğu belirtilecektir. Bu yazının Vergi Usul Kanunu'un muhafaza ve ibraz hükümlerine uygun olarak yüklenici tarafından saklanacağı ve gerektiğinde yetkililere ibraz edileceği tabiidir.
İthalat işlemlerinde de yazı Gümrük İdaresine hitaben düzenlenecektir.
İstisna kapsamına giren malların ulusal güvenlik kuruluşu tarafından ithal edilmesi halinde söz konusu yazı ilgili gümrük idaresine hitaben düzenlenecektir.

Yüklenici Firmalara Yapılacak Teslim ve Hizmetlerde, Sözleşme Esas Alınarak Örneği Ek: 3 de Yer Alan Liste ve Örneği Ek: 4 de Yer Alan Belge Onaylanacaktır.

Yüklenicilere kapsam ve niteliği ilgili ulusal güvenlik kuruluşu tarafından onaylanacak mal teslimleri ile hizmet ifaları da KDV Kanunu'nun 13/f maddesine göre KDV'den müstesnadır.
Yüklenicilere yapılacak teslim ve hizmetlerde istisna uygulaması aşağıdaki şekilde yürütülecektir:
Yüklenici firmaların (yurt dışında yerleşik olanlar dahil) KDV Kanunu'nun 13/f maddesi kapsamında gerçekleşecek alımlarında ulusal güvenlik kuruluşu ile imzalanan sözleşme esas alınacaktır.
Yükleniciler, ulusal güvenlik kuruluşu ile imzaladıkları sözleşmeye dayanarak, yapacakları teslim ve hizmetlerin üretiminde kullanacakları mal ve hizmetleri cinsi ve ölçü birimi (adet, ton, kg, m², vb.) itibariyle bir listede toplayacaklar ve ulusal güvenlik kuruluşunun onayına sunacaklardır.
Ulusal güvenlik kuruluşu bu listeyi nihai mal veya hizmetin üretimine yönelik olarak sarf edilecek mal ve hizmetlerden oluşup oluşmadığı bakımından inceleyecek ve üzerinde gerek duyduğu değişiklikleri yaparak (Ek:3)'te yer alan biçimde onaylayacaktır. İstisna kapsamında temin edilecek mal ve hizmetleri gösteren bu liste, projenin yürütülmesinde ortaya çıkan gelişmeler/ihtiyaçlar (sözleşme değişikliği, yeni mallara ihtiyaç duyulması vb sebepler) çerçevesinde ve alıcı ulusal güvenlik kuruluşunun öngördüğü zaman dilimleri içinde değiştirilebilecektir. Değişiklik listeleri, önceki liste bilgilerini içerecek şekilde tanzim olunacaktır.
Ulusal güvenlik kuruluşu ayrıca onayladığı listedeki mal ve hizmetlerin KDV'den müstesna olarak temin edilebilmesi için örneği (Ek:4)'te yer alan, yetkili birim amirinin mühür ve imzasının tatbik edileceği belgeyi düzenleyerek yüklenicilere verecektir. Bu belge Vergi Usul Kanunu'nun muhafaza ve ibraz hükümlerine uygun olarak yüklenici mükellef tarafından saklanacak ve gerektiğinde yetkililere ibraz edilecektir.

- Yükleniciler 30 gün içinde Gelir İdaresi Başkanlığına Elektronik Ortamda Bilgi Vereceklerdir
Yükleniciler, ulusal güvenlik kuruluşunun onayladığı listeyi onay tarihinden itibaren 30 gün içinde ve her durumda bu liste kapsamında alım yapmadan önce elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı'na göndereceklerdir.

- Yükleniciler, Satıcılara İstisna Belgesi ve Onaylı Liste İbraz Edeceklerdir
Yüklenici kuruluş, mal ve hizmet alımları sırasında ulusal güvenlik kuruluşu tarafından kendisine verilen istisna belgesi ile onaylı listenin (ilgili bölümü firma kaşesi tatbik edilen ve yetkilileri tarafından imzalanan) bir örneğini satıcı mükellefe ibraz edecektir. Satıcı, yüklenici firma adına düzenleyeceği faturaya söz konusu belgenin tarih ve sayısını da yazmak suretiyle teslim ve hizmet bedeline KDV uygulamayacaktır.

- Yükleniciler, İthalat İşlemlerinde de İstisna Belgesi ve Onaylı Listeyi Gümrük İdaresine Vereceklerdir

Yüklenici kuruluşun onaylı listede yer alan malları ithal etmesi halinde ise istisna belgesi ile onaylı listenin (ilgili bölümünün firma kaşesi tatbik edilmiş ve yetkilileri tarafından imzalanmış) bir örneği gümrük idaresine verilerek söz konusu ithalatın KDV uygulanmadan gerçekleşmesi sağlanacaktır. Öte yandan, yüklenici kuruluşlar ithal ettikleri onaylı listede yer alan hizmetler için başkaca bir işleme gerek olmaksızın sorumlu sıfatıyla KDV hesaplamayacaklardır.

- İstisna Uygulamasında Alt Limit KDV Hariç 10.000.- TL'dir

Bu kapsamda istisna uygulanabilmesi için yükleniciye düzenlenen aynı faturada yer alan istisna kapsamındaki teslim ve hizmetlerin KDV hariç tutarları toplamının 10.000 TL ve daha fazla olması gerekmektedir. Bu tutarın altındaki alımlar listede yer alsa dahi KDV hesaplanacaktır. Bu sınır ithalat işlemleri bakımından geçerli değildir.

- İstisna Kapsamında Mal Satan Satıcılar, Ek 5 Formu ile Gelir İdaresi Başkanlığına Bildirimde Bulunacaklardır

Yüklenicilere istisna kapsamında mal teslimi ve hizmet ifasında bulunan satıcılar, bu satışlara ait bilgileri ilgili dönem beyannamesinin düzenlenmesi esnasında e-beyanname ortamında açılacak ve örneği (Ek:5)'te yer alan form ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na elektronik ortamda intikal ettireceklerdir. İstisna kapsamındaki işlemlerini bu form ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirmeyen mükelleflerin KDV iade talepleri kabul edilmeyecektir.
İade Uygulaması
Ulusal Güvenlik Kuruluşlarına Doğrudan Yapılan Teslim ve Hizmetlerde İade Dilekçe ile Yapılacaktır

Yükleniciler, istisna kapsamında yapmış oldukları teslim ve hizmetleri ait oldukları dönemler itibariyle KDV beyannamesinin Tam İstisna Kapsamındaki İşlemler Tablosu'nun 310 numaralı satırında beyan edeceklerdir. İstisna kapsamında yapılan teslim ve hizmetlere ait yüklenilen KDV'nin indirim yoluyla telafi edilemeyen kısmı ise 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğiâ'nin mal ihracından doğan KDV'nin iadesindeki esaslar çerçevesinde nakden veya mahsuben iade edilecektir.
İade talebi bir dilekçe ile yapılacak ve istisna kapsamındaki işlemlerin beyan edildiği dönem beyannamesi ile birlikte verilecektir. Dilekçeye;
a) Tebliğ ekinde yer alan (Ek:2) yazısının mükellef tarafından imza ve kaşe tatbik edilmek suretiyle onaylanmış bir örneği,
b) Yüklenilen KDV tablosu,
c) İade talep edilen döneme ait indirilecek KDV listesi ile
d) İstisna kapsamında düzenlenen satış faturalarının listesinin,
eklenmesi gerekmektedir.

Sonuç ;


--Mükellefim askeri komutanlıklara gemi makinası parçası satmakta. Bu durumda kdv kanunu 13f maddesine göre kdv den müstesna mı?

**Yukarıdaki şartlarda evet yani ;

Yüklenici kuruluşun onaylı listede yer alan malları ithal etmesi halinde ise istisna belgesi ile onaylı listenin (ilgili bölümünün firma kaşesi tatbik edilmiş ve yetkilileri tarafından imzalanmış) bir örneği gümrük idaresine verilerek söz konusu ithalatın KDV uygulanmadan gerçekleşmesi sağlanacaktır. Öte yandan, yüklenici kuruluşlar ithal ettikleri onaylı listede yer alan hizmetler için başkaca bir işleme gerek olmaksızın sorumlu sıfatıyla KDV hesaplamayacaklardır.

- İstisna Uygulamasında Alt Limit KDV Hariç 10.000.- TL'dir

Bu kapsamda istisna uygulanabilmesi için yükleniciye düzenlenen aynı faturada yer alan istisna kapsamındaki teslim ve hizmetlerin KDV hariç tutarları toplamının 10.000 TL ve daha fazla olması gerekmektedir. Bu tutarın altındaki alımlar listede yer alsa dahi KDV hesaplanacaktır. Bu sınır ithalat işlemleri bakımından geçerli değildir.


--Tutar gözetmeksizin kdvsiz fatura kesebiliyormuyuz ?

**evet


--kdv beyannamesinde bu satışı nasıl gösteriyoruz?


**
Yukarıdaki açıklamalara göre yüklenicilere istisna kapsamında mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler yapmış oldukları teslim ve hizmetleri ait oldukları dönemler itibariyle KDV beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamındaki İşlemler” Tablosu’nun 310 numaralı satırında beyan edeceklerdir.


ÖNEMLİ NOT : Yukarıda adı geçen tebliğiler KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMALARI GENEL TEBLİĞİNDE birleştirilmiştir.
 
Son düzenleme:
çok teşekkür ederim .Bunun üzerine bişeyler daha sormak istiyorum. Kdv beyannamesinde yüklencilere ait listeyi doldurmak zorundamıyım? Kdv devri olmadığı için mahsup ya da iade talebinde bulunamayacağız. Bu , durumu değiştirir mi? 10.000 tl alt limit sadece sattığımız malı ithal ettğimizde var öyle değil mi? ben mi yanlış anladım ? İyi çalışmalar
 
çok teşekkür ederim .Bunun üzerine bişeyler daha sormak istiyorum. Kdv beyannamesinde yüklencilere ait listeyi doldurmak zorundamıyım? Kdv devri olmadığı için mahsup ya da iade talebinde bulunamayacağız. Bu , durumu değiştirir mi? 10.000 tl alt limit sadece sattığımız malı ithal ettğimizde var öyle değil mi? ben mi yanlış anladım ? İyi çalışmalar

Geç cevap için özür

Kdv devri olmadığı için mahsup ya da iade talebinde bulunmayacaksanız Yüklenilen kdv kısmına ''0'' yazın O zaman Kdv beyannamesinde yüklencilere ait listeyi doldurmak zorunda değilsiniz. Bu , durumu değiştirir mi? 10.000 tl alt limit sadece sattığımız malı ithal ettğimizde var öyle değil mi? ben mi yanlış anladım ?

Yok doğru anlaşmışsınız
 
Üst