fonradar

Askerlik Borçlanmasını Kıdem Tazminatında Kim Ödeyecek

Üyelik
6 Eki 2005
Mesajlar
64
yeni emekli olacak bir arkadaşımız var. bu arkadaşımız daha önce 1987 yılında başka bir kurumda çalışırken aşkerlik borçlanması yapmış ve ödemiş. ayrılışında tazminatını öderlerken askerlik borçlanması hesaplanmamış. bu askerlik borçlanmasını emekli olduğu son kurum olan bizmi ödemeliyiz yoksa daha önce ayrıldığı kurummu ödemeli.
teşekkürler
 
Sayın burhancavus

Soruyu biraz daha açmanız gerek
1- Emekli olacak şahıs askere gitmeden önce ve geldikten sonra aynı işverende mi çalışmış?(Kıdem tazminatı açısından )

Askerlik borçlanması diye birşey sadece sigortalı kişinin emekli olurken gün eksiği varsa askerlikde geçen süre içersinde başka bir işyerinde çalışamayacağı için sigortanın sigortalıya tanıdığı bir hakdır. Bununla ilgili ödemeyi de sigortalı kendisi yapar. İşvereni ilgilendirmez.

Askerlik öncesi çalışılan işyerine askerlik sonrasında yine çalışılmaya başlanmışsa kıdem tazminatı askerlik gününden başlar.
 
Kod:
Askerlik ve kanundan doğan çalışma
MADDE 31. - Muvazzaf askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılır
Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.



Kod:
Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller
MADDE 55. - Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:
.....
c-İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.).
.....

Kod:
Kıdem  tazminatı:[1] 

Madde 14 - (Değişik birinci fıkra: 29/7/1983-2869/3 md.) Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:

....
3. Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,
....

Yukardaki maddelerdende anlaşılacağı üzere, muvazzaf askerlik dışında silah altına alınan kişi 2 aydan fazla herhangi bir sebeple silah altına alınan kişi için, ancak 2 ay bekledikten sonra iş akdi fesih edilebiliyor.
Yine 55. maddede çalışılmış gibi sayılan hallerdede muvazzaf askerlik dışı diye bahsediyor. Dolayısıyla askerlikte geçen süre çalışılmış gibi addedilmiyor.
Kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddede ise, askerlik dolayısıyla işten ayrılacak kişiye işten ayrılma hakkı ve kıdem tazminatı öngörüyor. Bu bilgiler ışığında siz, askere gitmek için işten ayrılan personelinize kıdem tazminatı ödemek durumundasınız. Emekliye ayrılacak kişi arkerlikte geçen süresi için kıdem tazminatı hakkı kazanmaz. Ancak askere gitmeden önce sizin işyerinizde çalışıyor olsaydı, askere gittiği zaman kıdem tazminatını ödeyecektiniz. Kıdem tazminatı başlangıç tarihini askere gitmeden önce, ilk işe giriş tarihi olarak kabul etmek işverenin insiyatifinde ama hesaplama yapma zorunluluğu yok.
 
Re: askerlik borçlanmasını kıdem tazminatında kim ödeyecek

burhancavus' Alıntı:
yeni emekli olacak bir arkadaşımız var. bu arkadaşımız daha önce 1987 yılında başka bir kurumda çalışırken aşkerlik borçlanması yapmış ve ödemiş. ayrılışında tazminatını öderlerken askerlik borçlanması hesaplanmamış. bu askerlik borçlanmasını emekli olduğu son kurum olan bizmi ödemeliyiz yoksa daha önce ayrıldığı kurummu ödemeli.
teşekkürler

Merhaba,
Sayın Burhan Çavuş, soruyu pek açık sormadığınız için arkadaşlarımız değişik anlamış ve konuyu değişik yönlere çekmişler.

Anladığım kadarıyla bir kamu kuruluşusunuz. Eğer kamu kuruluşşu değilseniz askerlik süresi ile ilgili olarak "Kıdem Tazminatı" yönünden herhangi bir ödeme yapmayacaksınız.

Eğer kamu kuruluşu iseniz bence daha önce çalıştığı kamu kuruluşu tarafından ödenmesi gerekiyordu. Bence kendi kurumunuzun hukukçuları ile bir görüşüp yazılı görüş alın. Aksi takdirde eğer öderseniz bir denetimde, ödemezseniz çalışanın mahkemeye başvurması halinde başınız ağrıyacaktır.
 
teşekkürler

teşekkürler arkadaşlar verdiğiniz bilgiler bayağı yardımcı oldu. kolay gelsin
 
Askerlik borçlanması yapan şahısın kamuda çalışması durumunda borçlandığı süre ile orantılı olarak Kıdem Tazminatı hakkı doğar.Bu hakkı en son çalıştığı Kamu kurumu öder.
 
Merhabalar

1475 sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatı ile ilgili hükümleri düzenleyen 14'üncü maddesinde, borçlanılan askerlik süresinin kıdem tazminatı hesabında nazara alınıp alınmayacağına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Ancak, borçlanılan askerlik süresinin kıdem tazminatı hesabında nazara alınabilmesi, son çalışılan yerin kamu kuruluşu olması kaydıyla, yasanın yorumlanması sonucu Yargıtay İçtihatları ile kabul edilmiş bir olgudur.

Nitekim, Yargıtay 9'uncu hukuk Dairesi, 18.2.1998 tarihli, E: 1997/21478, K: 1998/1883 sayılı kararında, "Dairemizin Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun denetiminden de geçen kararlılık kazanmış uygulamasına göre, muvazzaf askerlik hizmetinin hizmet akdinin kurulmasından önce ya da sonra gerçekleşmiş olmasının, borçlanılan bu hizmetin kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmasının bir etkisi olmaz. Yeter ki son işverenin, kamu kurumu niteliğinde bulunduğu anlaşılsın...." denmek suretiyle hükme bağlanmıştır.

Yani önceki işveren değil en son işveren (kamu kuruluşu) ödemeyi yapmakla sorumludur. Halen uygulama bu yöndedir
--------------------------------
 
Üst