Askerlik Dönüşü İşe Alım

S.a 2014 yılında 10 yıl calistim is yerinden askerlik sebebi ile ayrıldım. . asker dönüşü geldiğim hafta is başvurusu yaptım. . utanmadan beni mülakata çağırdılar... sonra artık abi kardes calistirmadiklari sebebi ile beni ise almadılar abimde orada çalışıyor sendika sen merak etme biz hallederiz dedi 1.5 yıl oldu hala ses yok ben ne yapmalıyım. .. sadece 3 ay brüt maaş mi alacağım mahkemeye versem.. lütfen yardım. ...

Askere giderken tazminatlarınızı aldı iseniz yapacağınız bir şey yok, almadı iseniz daha önce çalıştığınız işte boş yer yok ise boşalana kadar bekleyeceksiniz veya o pozisyonda yeni bir alım olacak ise sizi işe almaları gerekir.

Merhaba

tazminatını aldım mecburi almak ... beni ise abimi bahane ederek ise almadılar kardes calistirmadiklari dediler 150 kişi aldılar beni almadılar. . mahkemeye versem sadece 3 brüt mu alacağım...

Tazminat almak mecburi değildir. Tazminat aldığınız için o işyerinin bir daha sizi işe almak gibi bir zorunluluğu bulunmadığından hiç bir hakkınız yok. Mahkemeye verseniz de kaybetmeniz çok yüksek olasılık.

a-asker dönüşü geldiğim hafta is başvurusu yaptım.
b-. utanmadan beni mülakata çağırdılar...
c-sonra artık abi kardes calistirmadiklari sebebi ile beni ise almadılar abimde orada çalışıyor
d-sendika sen merak etme biz hallederiz dedi 1.5 yıl oldu hala ses yok
e-ben ne yapmalıyım. ..
f-sadece 3 ay brüt maaş mi alacağım mahkemeye versem.. lütfen yardım. ...
a-uygun
b-çok uygun değil
c-bu gerekçe olamaz
d-sendika ve sendikal faaliyet önemli ama bu söz önemsiz
e-şikayetçi olabilirsiniz,inceleme yapılır diyeceğim ama abinize sıkıntı çıkabilir mi,bilmiyorum,çünkü GENELDE kurumsal olmayan işletmeler ve bu işletmelerin İ.kaynakları çok yetersiz
f-şikayet sonucunda işverenin koşullar oluştuğu halde gereğini yapmamış olduğu tespit olunursa ve dava konusu etmez ise evet,dava konusu ederse dava sonucunda bu alacağa hükmedilir ise evet alabilirsiniz.

Sn.merkur,
Elbette tazminati almak mecburi degil, ama askerlik gorevi nedeniyle isten ayrilana isverenin tazminatini odemesi bir mecburiyettir, bu mecburiyeti yerine getirmeyeni de mahkeme kararlari ile cebren odemek zorunda birakiyor yasalar.

Askerlik gorevi nedeniyle fesihte tazminati odemek is kanununun isverene getirdigi mecburiyettir.
Ayni sekilde askerlik donusu tekrar calismak isteyen eski calisanini mumkunse ayni gorevde degilse calisan ihtiyaci duydugu baska bir gorevde oncelikli olarak degerlendirme zorunlulugu da yasada acikca belirtilmis bir mecburiyettir.
Ha bu mecburiyete uymamasinin karsiligi 3 maas tazminat ongorulmustur , calismak istemedigi kisiyle calismaya devam etmeye zorlanmamistir sadece.

Sn.ismail,
Evet askerlik donusu is basvurusunda bulunan kisiyi imkan oldugu halde ise almamanin karsiliginda isverenden alinabilecek olan sadece 3 maas tazminat olabilir, ama aradan 1,5 yil gectikten sonra o tazminat icin dava actiginizda kazanabilirmisiniz, bence coookkk zor.

Sn.ismail,
Evet askerlik donusu is basvurusunda bulunan kisiyi imkan oldugu halde ise almamanin karsiliginda isverenden alinabilecek olan sadece 3 maas tazminat olabilir, ama aradan 1,5 yil gectikten sonra o tazminat icin dava actiginizda kazanabilirmisiniz, bence coookkk zor.
(bu noktayı atlamışım)
evet çok zor,hatta hiç mümkün olmasa gerek!..

Merhaba

mahkemeye vermedim cunki bana bekle seni ise alacağız kesin dediler o yüzden bekledim ve hala bekle dio sendika ne yapacağımı şaşırdım. .daha ne kadar beklicem.. Ayrıca bu tur mahkemelerde yüzde yüz işçi kazanıyor dediler. . . sonucda ben hakliyim keyfimde çıkmadm ki..

Isten cikisinizda haksiz oldugunuz bir durum yok elbette ama 1,5 yil sonra askerlik donusu ise alinmadim sebebiyle dava actiginizda 100% hakli oldugunuzu soylemek te o kadar kolay degil.

Terhis tarihi itibari ile işverene ne kadar süre sonra (ispatlayabileceğiniz şekilde) başvurdunuz?