fonradar

Askerlik Sebebiyle Kıdem tazminatı

Üyelik
3 Ara 2013
Mesajlar
4
Konum
sakarya
Merhabalar,
Ben 4 yıl özel bir firmada çalışmaktaydım.Son 3 ay maaşım ödenmedi bende 31 ağustos 2013 tarihinde askerlik sebebiyle işimden ayrıldım aralıkta askere gidiyorum, kıdem tazminatım ve alacağım maaşlar hesaplandı,maaşım ödendi işverenle kıdem tazminatımın ne zaman ödeneceğini sorduğumda hep geçiştirdi ödemedi.
noterden ihtarname yolladım yine ödenmedi alo 170 hattına şikayet ettim tebligat ulaşacak elinize dediler henüz ulaşmadı.Ben 4 yıl güvenlik görevlisi olarak çalıştım 8 saat anlaşmayla girdim her gün 10 saat çalıştım vardiya teslim tutanağında yönetim kurulu başkanının ıslak imzası var ve çalıştığım saatler yazıyor bu durumda kıdem tazminatımla beraber fazla mesai alacaklarımı da alabilirmiyim? ne gibi yol izlemeliyim yardımcı olursanız minnettarım sizlere,Teşekkürler.
 
Açacağınız davada talep , fazla çalışmalarınızı ıspatlayabilirseniz;
elbette alabilirsiniz.
 
Çektiğiniz ihtara itiraz gelmediyse bu ihtara istinaden dava açabilirsiniz. Fazla mesai de belgelemek çok önemli, şahitleriniz de varsa elbette onları da alabilirsiniz. Bir avukattan bilgi alırsanız hem çok daha sağlıklı ilerler hemde daha hızlı çözüm bulabilirsiniz.
 
Ben 4 yıl güvenlik görevlisi olarak çalıştım 8 saat anlaşmayla girdim her gün 10 saat çalıştım vardiya teslim tutanağında yönetim kurulu başkanının ıslak imzası var ve çalıştığım saatler yazıyor bu durumda kıdem tazminatımla beraber fazla mesai alacaklarımı da alabilirmiyim? ne gibi yol izlemeliyim yardımcı olursanız minnettarım sizlere,Teşekkürler.
Fazla çalışmanın tespiti açısından;
-hafta da(yani 7 gün içinde) kaç işgünü(yani 6 işgünü mü) çalışıyorsunuz
-işgünlerindeki vardiya başlangıç ve bitiş saatlerini vede ara dinlenme sürelerini yazabilirmisiniz
 
haftada 6 gün çalışıp bir gün izin kullandım,verdiyalarım 07:00-15:00 bir hafta 15:00/23:00 bir hafta diğer vardiya arkadaşım işten ayrıldı.09:00 giriş saati ,çıkış saati belli değil bazen 23:00 bazen 21:00,vardiya teslim tutanağı tutuyordum saat ve tarihler yazıyordu işveren kontrol edip imzasını atıyordu bir müddet sonra bu uygulamayı kaldırdı güvenlik giriş-çıkış programı hazırlandı bilgisayarda işçi giriş çıkış kayıtları tutuluyordu şimdiki işyerleri kanununa göre yasalmış onlarıda güvenlik görevlisi olduğum için ben tutuyordum.İşyerinden çıkarken güvenlik vardiya tutanakları bende ama sistem değiştiğinde bilgisayarda tutulan saatler yok burada belki değişiklik yapabilirler.Elimde ispat edici belgeler varken şahide gerek var mı?
 
Haftada 6 gün çalışıp 1 gün izin(h.tatili)kullandınız.

-07/15 vardiyasında,iş süresi 8 saat-ara dinlenme 30dk=fiili çalışma süresi günlük 7.5 saat olduğunda
7.5x6=45 saat(f.çalışma doğmaz)
-15/23 vardiyasının sonucuda böyle( haftalık çalışma süresi 45 saat yani f.çalışma doğmaz)
-09/23 vardiyası bazen 09/21 de oluyor,buna göre ortalama çalışma süresi 09/22 dersek,
günlük iş süresi 13 saat-ara dinlenme 1.5 saat-günlük(vardiya)çalışma süresi 10.5 saat
10.5x6gün=63 saat
63-45=haftalık fazla çalışma süresi 18 saat
Not.
a-haftalık fazla çalışma sürelerini bu durumlara göre hesaplayabilirsiniz
b-fazla çalışmanın iddiasının kanıtlanmasında;
-tanık beyanları
-ücret bordroları
-işin ve işcinin niteliği
-ücret bordroları,işcinin bu bordro/pusulalarda imzası
-mevsim gereği/şartları vs.
 
Üst