Askerlik Tazminat Hesabı

Arkadaşlar Merhaba,
2010 Kasım ayından beri kurumsal bir firmada part time olarak çalışmaktayım. 2011 senesinde kısa bir süre ( 4 ay ) tam zamanlı çalıştım sonra tekrar yarı zamanlı çalışmaya döndüm.
Yarı zamanlı olduğum için, saat başı ücretten dolayı net bir aylık brüt tutarım yok.
Yine prim sistemi aylık olarak çalıştığım saate göre değişiklik gösterdiği için bununda net tutarı yok.
Şirket yine günlük bazda yemek parası verdiği için yemek parasıda net değil.

Sorularım şunlar;
1. Son brüt ücret üzerinden hesaplandığını biliyorum ama ortalama olarak son ay brüt ücretim 15 gün için 800 Lira yatsa bu tutar üzerinden mi hesap yapılacak, yoksa 30 güne tekabül edecek tutar üzerinden mi ?

2. Bazı fikir veren arkadaşlarıma göre, son 3 ay tam zamanlı çalışmaya dönüp tam zamanlı çalışarak askere gidersem tam zamanlı tutar üzerinden hesap yapılacağı yönündedir. ( Bu veri ilk sorumu direk eliyor zaten ama doğruluğunu bilmiyorum).

Detaylı bilgiler verirseniz sevinirim.

Teşekkürler.

A-Genel bilgi:
Öncelikle belirtelim ki,bu konu oldukca girift,tartışmalı konulardan birisidir.
Bu bağlamda bir çok karar ve makale bulmakda mümkündür.
Olayımız(diğer ifadeyle part-tıme yani kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar) yönünden esaslı noktanın,İş Kanunun 13 maddesinin 2 ci fıkrasında zikredilen"Kısmi süreli çalışan işcinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri ,tam süreli emsal işciye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir."ancak malumdur ki kıdem-ihbar-yıllık izin konularında "oranlama"hususunun, ne şekilde/nasıl uygulanacağı/düzenleneceğine dair İş Yasamızda açık hükümler bulunmamakta,yargı kararları ile çözüme gidilmektedir.

B.Cevaplar;(elbette illaki doğrusu budur demiyorum ama araştırma sonucu edindiğim özet bilgi budur)
1-Kısmi süreli çalışanlar yönünden, kıdem tazminatına esas 30 günlük ücretin,kısmi süreli çalışan işcinin 30 günlük süre içindeki çalışma süreleri karşılığı aldığı ücretin anlaşılması(yani kısmi süreli çalışan işcinin ,çalışma süresiyle orantılı olarak, 30 günlük süre zarfında aldığı ücretin hesaplamaya esas alınması gerektiği)böylelikle de tam süreli çalışan emsal işciye göre,çalışma süresiyle orantılı olarak,kısmi süreli olarak çalışanın K..tazminatını alabilmesi sağlanmış olacaktır.
Buna göre olayımızdaki çalışanın,k.tazminatı hesabında 800tl nin esas alınması uygun olacağı,
2-yanlış olduğu,
düşüncesindeyim.