fonradar

Atik Taşıt Satışının Kdv Beyanında Gösterileceği Satır Hak.

Üyelik
19 Ağu 2005
Mesajlar
28
herkese iyi çalışmalar arkadaşlar
benim sorum şu,
ilgili ayda sadece atik taşıt satışı yapılan firmanın kdv beyanında matrah belirtelim mi yada matrah sıfır ve sadece ilave olunacak kdv yi mi kullanalım
herkese teşekkür ve iyi çalışmalar :arrow:
 
sayın hcsm,

atik taşıt satışı derken tam olarak neyi kasdettiğinizi anlayamadım. Eğer normal araç satışından bahsediyorsanız, KDV nin matrah kısmında satış matrahını göstermeniz lazım. Ama diğer oranların içine dahil etmeden ayrı bir satırda yanına araç satışı diye not düşerek gösterin. Vergi dairesi matrahta gösterilmeyince beyannameyi kabul etmiyor.. Bu durumda tabiki Geçici vergiyle KDV ler arasında uyumsuzluk oluyor ama ayrı bir satırda gösterdiğiniz için incelemede sorun çıkmıyor. İyi çalışmalar...

Tuğba Çağlayan
S.M.
 
Sayın HCSM,
Araç Satışı ile ilgili KDV beyanı,KDV Beyannamesinde matrah kısmında beyan edilir.ilave Edilecek KDV sütununa;fazla ve yersiz vergiler,işlemin kısmi istisna kapsamına girmesi nedeniyle indirim hesaplardan çıkarılması gereken vergiler ve çeşitli nedenlerle düzeltme amacıyla Toplam KDV içine alınması gereken vergiler beyan edilir.
 
Arkadaşlar
Araç satışı matrah arttırıcı bir olay olmadığından ve matrahada ilave edilmediğinden matrah kısmında gösterilmemesi gerekir kdv sininde ilave edilecek kdv (30 nolu) sütününda gösterilmesi gerekir.Aksi takdirde beyan ve kayıtlar arasında matrah yönünden farklılıklar olşur.
 
Sayın enginkandemir, evet haklısınız aslında kdv dediğiniz gibi beyan edilmeli ancak, vergi dairesi bu şekildeki beyanları kabul etmiyor. (olayın farkında olursa tabi) Yoruma açık bir durum ama Defterdarlık matraha dahil edilmesi gerektiğini söylüyor. Bilgilerinize...

Tuğba Çağlayan
S.M.
 
enginkandemir' Alıntı:
Arkadaşlar
Araç satışı matrah arttırıcı bir olay olmadığından ve matrahada ilave edilmediğinden matrah kısmında gösterilmemesi gerekir kdv sininde ilave edilecek kdv (30 nolu) sütününda gösterilmesi gerekir.Aksi takdirde beyan ve kayıtlar arasında matrah yönünden farklılıklar olşur.

Merhaba,
Sayın Kandemir araç veya herhangi bir sabit kıymet satışı neden matrah arttırıcı bir işlem değil, neden beyan ile kayıtlar arasında fark oluşur anlayamadım. 10.000,00 YTL bedelle bir kıymeti sattığınız zaman 10.000,00 YTL bir hasılat elde edilmiş olacaktır. Buda doğal olarak matrahınızı arttıracaktır.

Sayın Davut Genç'in mesajında belirttiği gibi İlave Edilecek KDV kısmına sadece düzeltme türü vergileri yazmak gerekir.
 
Sn.Hcm,
Merhaba.
Bu konuyu başka boyutu ile "Pert olan taşıtınsigorta tazminatı ve satış kaydı" başlıklı konuda yeteri kadar tartıştık.
Sonuç olarak Değerli Üstadım Sn.Nusret kurdoğlu'nun sonuç yazısını tekraren hatırlatıyorum.
"Bu kayıtlardan sonra, alınan hasar tazminatı bütünüyle (brüt değeriyle) 690 hesabın alacağına, yapılan onarım gideri de yine bütünüyle (brüt değeriyle) 690 hesabın borcuna gönderilmiştir. Bu yolla bu gelir ve gider kalemlerinin birbiri ile kısmen veya tamamen karşılaştırılıp mahsup edilerek, bir bölümünün gelir tablosu kapsamından çıkarılması önlenmiş, dolayısıyla Gelir Tablosunun "Brüt Değer" esasına oturması sağlanmıştır.
Bu konuyu KDV beyannamesine uyarlamaktan başka sıkıntı görülmemektedir.Bu arada Beyannamede not falan olamaz.
Sakarya dan selam ve saygılar.
 
Sayın Tamer Bey
Araç satışını ben kayıtlarımda 254 den çıkarıp aradaki farkı kar zarar hs aktarıyorum tabii amortismanları düştükten sonra burda matrah hesabına herhangi birşey yazmıyorum,yanlış mı yapıyorum acaba?
 
Merhaba,
Sayın Kandemir, yaptığınız işlem VUK 329. maddeye göre hatalı değilse bile, bence Gelir Tablosu düzenleme ilkelerine uygun olarak satış bedelini 649 hesaba, Amortisman bedelini düştükten sonra kalan kıymet net değerinide 659 hesaba borç yazarak muhasebeleştirebilirsiniz. Bu şekilde beyanname matrahınada koyabilirsiniz.

Kimileri 679 ve 689 no'lu hesapları hesabı kullanıyor. Bence hasar v.s. durumları dışında SABİT kıymet satışlarında 649 ve 659 hesapları kullanmak daha uygun olacaktır.
 
Peki Arkadaşlar Matraha dahil ediyorsanız Gelir Tablosunda araç alış hesabını nasıl gösteriyorsunuz.Matrah Yükseldi araç alış nerde kar yükseldi
Bende Sn.Kandemire katılıyorum KDV ilave edilecek KDV ye atılır
254 hesap kapatılır aradaki fark olağan K/Z hsabına atlır.
Mesala işletme defterinde adam Nakliyecilik yapıyor Kamyonu Sattı
50,000 YTL hasılat 15,000 ytl toplam 65,000 ytl bunu matraha dahil edersek Bilanço esasına geçmezmi? SAYGILAR
 
SAYIN TAMER BAŞKAN,
Sabit Kıymet satışlarında 649 ve 659 hesapları kullanamazsınız.649-659 hesaplar diğer olağan gelir ve giderleri kapsar.Ama sabit kıymet satışı olağan faaliyetlerden bağımsız olan ve bu nedenle sık sık ve düzenli olarak ortaya çıkması beklenmeyen işlemlerdir.Bu nedenle 679-689 hesapların kullanılması gerekir.
 
Merhaba,
Sayın Genç, haklısın başka bir konuyu düşünürken mesaj yazınca böyle oluyor. Hesap planı açıklamasını okurken yanlış hesabı okumuşum sanırım. Düzelttiğin için teşekkür ederim.
 
Sayın yıldırayikizlerin sorusunu dikkate almak gerekir diye düsünüyorum

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
Sayın İkizler,

Araç ya da bir başka ATİK satışı işletme için bir hasılattır. Ayrıca da KDV matrahı oluşturur.

Gelir tablosu kurallarına göre, tüm hasılat ve maliyet brüt değerleri ile gelir tablosunda yer almak durumundadır.

Hasılatınız 679 hesapta yer almalı ve KDV matrahına eklenmelidir.

Varsa kalan maliyetiniz de, 689 hesaba alınmalıdır.

Maliyet varsa, hasılat ile maliyet arasındaki fark elbette kar oluşturacaktır. Her satış işlemi için bu kural geçerlidir.(Önceki dönemlerde maliyet artış fonu uygulaması vardı, ama şimdi kaldırıldı.)

Kalan maliyet yoksa, zaten hasılatın tümü kar oluşturur.
 
satyın forum üyeleri bir stajyer olarak ve haddime düşmeden siz sm ve smmm büyüklerimin yanında bana fikir beyan etmek düşmez

fakat biz araç alışlarımızda ve araç satışlarımızda bilgi yazısı eklerinde fatura fot. ve araç ruhs.fot. ile birlikte vergi dairesine bildiriyoruz dairede bu yazımıza istinaden tutanak tutuyor ve kdv beyannamelerimizde ise normak satış ve hesaplanan kdv sutunlarında gösteriyoruz bu güne kadar onca incelemelerle karşılaşıldı ve sıkıntı yaşanmadı normal şekilde işlem yapıyoruz bu araçlardan da amortisman ayırıyoeuz.

dikkat ettiğimiz konu ise araçlar genellikle değiştirilerek alınıyor araç alış dönemiyle satış dönemini aynı döneme isabet ettirmeye çalışıyoruz (ftr.Tarh. açısından) yoksa mükellef yüklü miktarlarda kdv ödeyebiliyor

sayın sm ve smmm büyüklerim biz bu şekilde yapıyoruz tabiki bizim yaptığımız işlem size göre hatalı ise düzeltmelerinizi yazmanızı isterim eleştirilerinizi bekliyorum saygılarımla
 
Değerli Meslektaşlarım,

Duran varlık satışlarıda KDV matrahına (I sayılı tabloya) dahil edilecek ve Hesaplanan KDV leri yine bu tabloda yer alacaktır.Hesaplanan KDV'leri İlave edilecek KDV satırına alınmayacaktır tabi fazla ve yersiz hesaplanan kısmı yoksa.

Bunun dayanağıda KDV kanunun 42.maddesindeki yetkisine istinaden Maliye Bakanlığının yaptığı düzenlemelerdir.(Bir önceki düzenleme 72 s.n.KDV tebliği en son düzenleme ise 14 s.n.KDV sirküsü iledir)

Sayın Kurdoğlu,

ATİK satışlarındaki brüt yöntem konusunda 679 ve 689 hesapların tanımları itibariyle tereddütüm olmakla birlikte,

hatırlarsanız evvelcede bahsetmiştik KDV Matrahları ile Gelir Tablosunda yer alan hasılat toplamlarının birbirini teyit etmesi herzaman mümkün değildir diye ancak malesef vergi dairelerince hala, bu durum bir araştırma inceleme sebebi olarak görülebilmektedir.

Buradada ATİK satışları sizin açıkladığınız biçimde KDV matrahına paralel olarak Yurtiçi Satışlara yansımayacak ancak 679 hesap vasıtası ile yine Gelir tablosunda görülebilecektir.Ancak İşletme Hesabı Özetinde aynı sorun yine oluşacaktır.

Sonuç itibariyle KDV beyanları ile Gelir ve Kurumlar vergisi beyanları arasında herzaman paralellik aranması yersizdir.

Diğer yandan KDV matrahını "Teslim Ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel" oluşturduğundan Duran varlık satışlarının matraha yansıtılması gereklidir ve Maliye Bakanlığınca yapılan düzenlemede bu yöndedir.
 
Ynt: Atik Taşıt Satışının Kdv Beyanında Gösterileceği Satır Hak.

İlave Edilecek Kdv de göstersek sıkıntı olur mu ? tereddütte kaldım . Serbest Meslek Defteri tutan bir avukat binek aracını satıyor. Matrahını göstereyim mi göstermeyimmi tereddütte kaldım.
 
Ynt: Atik Taşıt Satışının Kdv Beyanında Gösterileceği Satır Hak.

satış tutarı matraha ilave dilmeyecek. Sadece satış KDV si ilave edilecek KDV sütununa dahil edilecek.
 
Ynt: Atik Taşıt Satışının Kdv Beyanında Gösterileceği Satır Hak.

bende öle düşünüyordum ama araştırayım dedim. muhasebe alimleri ikiye bölünmüş bu mevzuda.
 
Ynt: Atik Taşıt Satışının Kdv Beyanında Gösterileceği Satır Hak.

Sn. İlgililer;

Araç satış kaydının 679-649 gibi hesaplarda gösterilmesi TDHP'na ters düşeceğinden özel usulsüzlük gerektirir.

Matrah tutturmak için ve KDV beyannamesinin doğru vermesi için yapılan bu türlü kayıtlar yanlış olacaktır. Hepimizin bildiği ve M.S.U.G.T. uyarınca istenilen kayıt ile satış yapılmalı ve KDV 30 no'lu satırda gösterilmelidir.
 

Benzer konular

Üst