merhabalar
Örneğin, ABC Ldt. Şti.'nin 2006/5. dönem ihracat teslimlerinden 15.000 YTL KDV iade alacağı, 2006/7. dönem İndirimli orana tabi teslimlerinden de 11.000 YTL iade alacağı bulunmaktadır. Bu ödevlinin Muaccel hale gelmiş 17.000 YTL vergi borcu bulunmuş olsun. Mükellef, ödemesi 28.11.2006 tarihinde olan 8.000 YTL elektrik borcunu mahsup ettirmek istiyor. Hazırlayacağı mahsup dilekçesinde aşağıdaki tablo kullanılabilir.
Diğer İşlemlere ait İade Alacağı
15.000
İndirimli orana Tabi İşlemlere ait iade alacağı
11.000
Kendi Vergi Borcuna Mahsup Edilecek İade Alacakları
Diğer İşlemlere ait İade Alacağı
15.000
İndirimli Orana Tabi işlemlere ait iade alacağı
2.000
A- Mahsuptan Sonra Kalan İndirimli Orana Tabi İade Alacağı
9.000
B-Geçmiş Dönemlerde Mahsup Edilemeyen İndirimli Orana Tabi İade Alacağı
0
Elektrik ve Doğalgaza Mahsup İstenebilecek Toplam İade Alacağı
9.000
Mahsup Talep Edilen Elektrik Borcu
8.000
Mahsup Talep Edilen Doğalgaz Borcu
0
Bu Dönemde Mahsup Edilemeyip Gelecek Döneme Aktarılan İndirimli Orana Tabi İade Alacağı
1.000
İhracattan doğan iade alacağına da mahsup talep edildiğine göre buna ilişkin dilekçe ve mahsup için gerekli evrakların vergi dairesine verilmiş olması gerekmektedir.
İndirimli Orana tabi işlemlerden dolayı iade alacağının, elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsup yaptırabilmek için yukarıda belirtilen şekilde hazırlanmış dilekçeyle birlikte aşağıdaki belgelerinde de eklenmesi gerekmektedir. Buna göre mahsup sırasında verilecek belgeler;
1. Dilekçe
2. İndirilecek KDV Listesi (Ocak ayından mahsubun talep edildiği döneme kadar)
3. Yüklenilen KDV Listesi
4. Düşük oranlı satışların listesi
5. Hesaplama Tablosu (ocak ayından mahsubun talep edildiği döneme kadar)
İlk iade tutarının 10.000 YTL’yi aştığı döneme kadar iade alacakları kümülatif olarak toplanacak, 10.000 YTL’yi aştığı dönemde aşan kısım için, mahsup talebi yapılabilecektir. Bu mahsup için yukarıda belirtilen belgeler dilekçe ekinde verilecektir.
Daha sonraki dönemler için iade tutarının tamamına mahsup talep edilebilecek olup, bu dönem mahsupları için istenen belgeler ise aşağıdaki gibidir:
1. Dilekçe
2. İndirim Listesi (Mahsup istenen dönem için)
3. Yüklenim Listesi
4. Düşük oranlı satışların listesi ( Mahsup istenen dönem için)
99 sıra no'lu tebliğe göre indirimli orana tabi iade tutarı 4.000 YTL'yi geçerse mahsup yapılabilmesi için YMM raporu istenmektedir.
Elektrik ve doğalgaz mahsuplarında yukarıdaki belgelerden başka;
-Satıcı kuruluşlar alınmış, %51 ve daha fazla hisselerinin kamuya ait olduklarını da belirtmek suretiyle fatura bedellerinin yatırılacağı banka hesap numarasını gösteren bir yazıyı,
- ve elektrik ve doğalgaz faturasının onaylanmış bir örneği dilekçeye eklenecektir.
Doğalgaz/elektrik faturasının iadeyi talep eden firma yetkililerince aslına uygunluğu kaşe ve imza tatbik edilmek suretiyle onaylanacaktır. Bu faturada yer alacak ceza, faiz vb. unsurlar da mahsuba esas tutara dahil olacaktır.
IV- Mahsupla İlgili Diğer Hususlar:
İndirimli orana tabi işlemler dışındaki diğer iade hakkı doğuran işlemlerden doğan KDV alacaklarının doğalgaz/elektrik borçlarına mahsubu mümkün bulunmamaktadır.
Mahsubun yapılabilmesi için mahsup dilekçesi ve eklerinin en geç fatura son ödeme (vade) tarihinden 10 gün önce vergi dairesi kayıtlarına intikal etmesi gerekir. Dilekçe, fatura örneği ve diğer eklerin bu tarihten sonra verilmesi halinde mahsup talebi yerine getirilmeyecektir.
Mahsup talebi için fatura örneğinin ibrazı zorunludur. Satıcı kuruluş yetkililerince onaylanmış da olsa, borcun miktarını gösteren fatura dışındaki belge veya yazılara dayanılarak mahsup yapılmayacaktır. Mahsup dilekçesinde doğalgaz/elektrik dağıtıcısı kuruluşun banka hesap numarası da belirtilecektir.
Mahsup talebinin usulüne uygun olarak yapılmasından sonra mahsup tutarı, vergi dairesi tarafından faturayı düzenleyen kuruluşun banka hesap numarasına vade tarihine kadar aktarılacaktır. Herhangi bir nedenle faturadaki tutardan fazla bir aktarma yapılmışsa fark, faturayı düzenleyen kuruluş tarafından gecikmeden vergi dairesine iade edilecektir. Bu farkın faturayı düzenleyen kuruluş tarafından, borçluya nakden veya daha sonraki fatura bedellerinden mahsup suretiyle iadesi mümkün değildir.
Mahsup talebinin usulüne uygun olarak yerine getirilmemesi, belgelerin eksik ya da hatalı olması gibi nedenlerle mahsup işleminin faturanın vadesine kadar yapılamaması halinde, faturayı düzenleyen kuruluşun fatura borcunu, adına fatura düzenlenen alıcıdan talep edeceği hususunun mükelleflerce göz önünde bulundurulması gerekir. Ayrıca, mahsup tutarının fatura bedelini karşılamaması halinde, mahsup sonrasında kalan fatura borcunun faturayı düzenleyen kuruluş tarafından adına fatura düzenlenen mükelleften aranacaktır.
84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "II. Özel Esaslar" başlıklı bölümünün girişinde, özel esaslar kapsamına giren mükelleflerden iade alacağını kendi vergi veya SSK prim borçlarına mahsubunu isteyenlerin iade taleplerinin genel esaslara göre yerine getirileceği açıklanmıştır. Bu uygulamanın, indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağını, doğalgaz/elektrik borçlarına mahsubunu talep eden mükellefler için de geçerli olduğu belirtilmiştir.