Aylık Prim ve Hizmet Belgesine Meslek Kodlarının Eklenmesi Hakkında Duyuru

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü


AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNE MESLEK KODLARININ EKLENMESİ HAKKINDA DUYURU


Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılara ilişkin her ay düzenlenen aylık prim ve hizmet belgeleri; 1/9/201 2 tarihli ve 28398 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşverenler Uygulama Tebliğinde belirtilen hususlara göre verilmektedir.


Diğer taraftan e-bildirge sisteminde yapılan değişiklikle birlikte, aylık prim ve hizmet belgelerine meslek kodları ve meslek unvanları eklenmiştir. Bu itibarla Kasım/2012 dönemine ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak işverenler tarafından verilecek olan aylık prim ve hizmet belgelerinde, sigortalılara ilişkin meslek kodlarının girilmesi uygulaması başlatılacaktır. Söz konusu uygulamanın kapsamına ilişkin detaylar şu şekildedir:


-Uygulama özel sektör işyerlerinde 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesininn birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışan sigortalıları kapsamaktadır.
-Uygulama 7, 19, 222, 25, 42, 43 ve 44 belge türlerine ilişkin olan bildirimleri kapsamamaktadır.


Ayrıca uygulamanın teknik detaylarına aşağıda yer verilmiştir:


Meslek kodu bilgisini ekrandan manuel olarak ekleyecek olan işverenlerimiz, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Sigortalı Bilgileri Giriş ekranında yer alan veri giriş alanlarının en sağında “Meslek Kodu” alanını kullanabilirler. Bu alana 6 (altı) rakamdan oluşan kod girilmelidir. Meslek kodlarına ve bu kodlara karşılık gelen açıklamalara bakmak için giriş kutusunun yanında bulunan yeşil büyüteç resmine tıklanabilir.. Bu durumda açılacak pencerede, tüm meslek kodları listelenebilir veya meslek koduna ya da açıklamasına göre arama yapılabilir. Bu ekrandan ilgili meslek kodunun solunda yer alan seç bağlantısına tıklamanız halinde ilgili meslek kodu seçilerek Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Sigortalı Bilgileri Giriş ekranındaki Meslek Kodu giriş alanına atanacaktır.

Meslek Kodu bilgisini muhasebe programı kullanarak xml formatında verilerini gönderen işverenlerimiz, programı satın aldıkları firmalara başvurarak güncel yazılımı talep edebilirler. Bu güncel yazılımı hazırlayacak olan yazılım firmaları güncel xsd şemasını E-Bildirge kullanıcı giriş ekranından bilgisayarlarına indirebilirler. Xsd şemasında tanımlamalarda, SIGORTALI elementinde MESLEKOD attribute alanı görülebilmektedir.


Meslek Kodu bilgisini excel programı kullanarak xml formatında gönderen işverenlerimiz, MESLEKKOD alanını içeren yeni excel uygulamasını E-Bildirge kullanıcı giriş ekranından bilgisayarlarına indirebilirler.


Tüm meslek kodları ile meslek açıklamaları listesine https://app.iskur.gov.tr/Meslek/meslek.aspx internet adresinden ulaşılabilmektedir.


İşverenlerimize önemle duyurulur.
 
Son düzenleme:
Yakında asgari ücretten çalışan göstermek suç sayılacak!!!.Alt yapı oluşturuluyor yavaş yavaş.
 
henüz e-bildirge de sözkonusu tanımlama ekranını göremedim.daha uygulama sisteme yüklenmedi herhalde.
 
Zaten bilgisayarları mevcut uygulamaları kaldıramıyor (Dün ve önceki gün ödemelerde olduğu gibi) birde yeni ilaveler yaparak iyice hantallaşacak.
 
Bu ay eski düzende son bildirim yapılacak. Aralık ayında vereceğimiz 11/2012 ayına ait bildirimlerle birlikte iş kodlarıda devreye girecek.
Bunun ne faydası olduğuda meçhul. SGK istediği veriyi istediği şekilde kendi programını yaparak bilgisayarlarından oluşturabilirken neden buna ihtiyaç duyduğu anlaşılabilir değildir. Galiba amaç muhasebe programcılarına para kazandırmak. Zira işe giriş bildirimlerinde zaten kod girmek zorunlu.
 
SGK, geçtiğimiz yıldı yanlış hatırlamıyorsam, e-bildirge de meslek kodlarının girilmesini zorunlu tutmuştu, hatta girmeyen firmaların e-bildirgesini onaylamamıştı. benim anlayamadığım sigortalı işe giriş/çıkış işleminde meslek kodunu zaten zorunlu olarak giriyoruz, mevcut çalışanların meslek kodları sisteme zaten girili, aylık bildirgeye tekrar tekrar girmenin mantığını çözebilmiş değilim açıkçası.
 
Uzun Yolu Göze Alamayana Kelebek Olunmazmış.
kv.gif
 
SGK ne yapmaya çalışıyor anlayan varsa beri gelsin:)) Bu ayki rezalet nedir böyle. Zaten sistem zar zor çalışıyor. Bir de nace kodları girmek zorunda bırakıyorlar bizi. Biz geçen aylarda girmemişmiydik zaten.Bu sefer alt kodlarıyla beraber istiyorlar. Hepsini toptan bir seferde istese ya her ay uğraşıyoruz deli saçması işlerle.Bir de nace kodu değişiklik talep etmek istiyorsak tekrar şifreyle girmek zorundayız.Yahu sisteme şifreyle girmişiz zaten.Neden her yere tekrar tekrar şifre giriyoruz. Bir dahaki ay yapmamız gerekenler ayrı bir problem. Bizi bu şekilde uğraştıranların hiç işi gücü yok galiba her ay yeni birşey çıkarıyolar. Allah onlara uğraşacak daha önemli işler versin ki artık bizimle uğraşamasınlar.
 
Zaten işe girişlerde bu bilgiyi bizden istiyorlar..Kendileri bir sistem kurup direk APHB aktarsalar daha iyi olmazmıydı...Hadi onuda geçtim bu uygulamayı daha yapmışlardı tüm personelle ilgili meslek kodlarını girmiştik..Tekrardan bu neyin nesi anlamak güç.
 
Galiba kısa zaman içinde her meslek koduna ayrı minimum kazanç rakamı belirlenecek. Aylık bildirge kontrollerinde kod ile bildirilen kazanç uyuşmuyorsa uyaracak.
 
İGB'lerde evet artık zorunlu fakat eski işe dönemde girişi yapılmış çalışanlarda bu alan boş olabiliyor. Bu kısmın verisini toplayabilmek için de böyle bir yola başvuruluyor sanırım.
 
ISCO-88 (Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması) Kodlarının excel formatını nereden bulabiliriz.
 
merhaba,

benim 1000 tane çalışanım var, ben şimdi işe giriş ekranından girip teker teker güncelleme mi yapacağım bunun başka bir yönetemi var mı ?
 
meslek kodları : Paylaşmış olduğunuz dosyada virüs olduğu için silinmiştir. Lütfen dikkat edelim (ADMIN).
 
Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı
Bilgisayarlı Muhasebe Ve Vergi Uygulama Meslek Elemanı
Diğer Muhasebeciler
Medikal Muhasebe Elemanı
Muhasebe Görevlisi (Otel)
Muhasebe Meslek Elemanı
Muhasebe Müdürü
Muhasebe Şefi
Muhasebe Ve Finansman Öğretmeni-Ortaöğretim
Muhasebe Ve Vergi Uygulamaları Meslek Elemanı
Muhasebe Yardımcı Elemanı (Defter Tutan)
Muhasebeci
Murakıp (Muhasebe İşleri)
Ön Muhasebeci
Serbest Muhasebeci
Yönetim Muhasebecisi
sizce en yüksek maaşı kim alır :) müdür şef hariç.
 
Üst