fonradar

Ayni Bağış ve Yardımlar

Demirkale

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Ağu 2005
Mesajlar
306
Selamlar,

Ayni olarak GVK 89'a göre yapılan bağışlar konusundaki görüşlerinizi bekliyorum. Örneğin Kanunda sayılan yerlere dışarıdan bilgisayar temin ederek verilmesi durumunda uygulama ve belgelendirme konusunda izlenecek yol nedir?
 
Sayın Demirkale,


KDV AÇISINDAN

KDV kanununun geçici 23 ncü maddesi kapsamanında Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifası 31.12.2010 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Bu konu ile ilgili açıklamalar 94 seri nolu KDV genel tebliğinde yapılmıştır.

GELİR VERGİSİ YADA KURUMLAR VERGİSİ AÇISINDAN

GVK’nun 89/5 ve KVK’nun mükerrer 14/c maddeleri gereğince, bağışlanan bilgisayarların bedelinin tamamının beyanname üzerinde hesaplanan gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılacaktır.

Saygılar.
 
Sayın Ergül

Hafif bir düzeltme.

- Yapılan bağışın GVK 89/5 kapsamında olduğu belirtilmemiş, bu nedenle bağışın tamamının indirime konu olması şüpheli,

- KVK mükellefleri indirimi beyannamede değil, defter kayıtlarında yapabilirler.
------------------
Selamlar
 
Sn. Ergül, Sn. Erol

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Konuyu gerek KDV gerekse Gelir Vergisi açısından ele almışsınız. Bu bağış her hangi bir okula değil, genel bütçeli kamu idaresine yapılmıştır. Bu teslimle ilgili fatura adımıza düzenlenmiştir(bilgisayar ft.). Ben bu faturayı hangi yolu izleyerek giderleştir meliyim? Bağışta bulunduğumuz yerden bir teslim tutanağı ile adımıza kesilen bu faturayı gidere alabilir miyim, yoksa fatura mı kesmeliyim?

Tekrar teşekkürler.
 
Sayın Demirkale,

Gelir yada Kurumlar vergisi mükellefi olduğunuzu belirtmemişsiniz. Sizin yapmış olduğunuz yardım, GVK'nun 89/4 ncü yada KVK'nun Geçici 14/b maddesine göre yapılmış olması gerek.

BELGE DÜZENİ AÇISINDAN

Malın Cinsini , miktarını ve defter kayıt değerini (amortismana tabi mallarda net aktif değerini) belirten bir fatura ile bu faturaya istinaden irsaliye düzenlemeniz gerekmektedir.

Bu yaptığınız ayni yardım için makbuz almalı yada makbuz verilmemesi durumunda bir tutanak düzenlmesi gerekmektedir. (siz böyle yapmışsınız)


KDV AÇISINDAN

Ayın olarak yaptığınız bağış KDV kanunun 17/2-b maddesine göre KDV'sinden istisnadır. Bu nedenle keseceğiniz faturada KDV hesaplanmayacaktır.

Ancak uyguladığınız istisna kısmi istisna olduğundan, bağış yaptığınız mallara ilişkin yüklendiğiniz KDV'sini indirim konusu yapamazsınız.

GV YADA KV AÇISINDAN

Yapacağınız ayni yardım, beyan edilecek gelirin % 5'ini (kalkınmada öncelikli yöreler için % 10'unu) aşmamak üzere gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılır.

MUHASEBE KAYITLARI

Bilgisayarları aldığınızda;

Kod:
255        1.000
191          180
            320/100    1.180

Makbuzu yada teslim tutanağını aldığınızda;
Kod:
770       1.180                  (Bağış ve Yardımlar)
            255        1.000
            391          180     (İlave Edilecek KDV)

950       1.180                   (KKEG  BORÇLU NAZIM HESABI)
        951          1.180        (KKEG  ALACAKLI NAZIM HESABI)

Geçici Vergi dönemlerinde yada kurumlar vergisi beyannamesinde kurum kazancından bağış ve yardımların % 5'i kadar (bağış ve yardımların toplamını aşmayacak şekilde) indirim konusu yapabilirsin. Yaptığın bağışları sadece o yılki kurum yada gelir vergisi kazancından indirebilirsin.

Saygılar.
 
Merhabalar

Sayın demirkale

Bağış yapılan yerin okul veya kamuya yararlı dernek olmadığı anlaşılıyor. Bu durumda yapacağınız bağışın vergiden müstesna olan kısmı kurum kazancınızın %5’i ile sınırlıdır. (67 No.lu KVK Genel tebliğini okuyunuz)

Yapılan bağışı, bağış yapılan kuruma imzalatacağınız makbuzunuz ile tevsik edebilirsiniz. Bu bağış KDVK’nun 17. maddesine göre KDV’den müstesnadır. Bu bağış için hiçbir şekilde KDV hesaplanmayacaktır.

Diğer taraftan eğer yaptığınız bağış kurum kazancınızın %5’ini aşıyorsa, aşan kısımı Kanunen kabul edilmeyen gider olarak muhasebeleştirmeniz gerekir.

Örnek verelim:
Genel bütçeli idareye yapılan yardın 1.00.000 YTL dir. Ancak kurumun kazancı
10.000.000 YTL olduğundan bunun %5’ i olan 500.000 YTL’sı vergiden müstesnadır. Bu durumda yapılacak muhasebe kaydı aşağıdaki gibi olmalıdır.


Kod:
______________________________../../199.. ____________________

  794 ÇEŞİTLİ GİDERLER                   1.000.000
      794.09 Yardım ve Teberrular
          100 KASA                                      1.000.000
  ______________________________     __________________________

  950 KANUNEN KABUL EDİLMEYEN  GİDERLER       500.000
      950.90 Kanunen Kabul Edilmeyen
             Diğer Giderler
        951 KANUNEN KABUL EDİLMEYEN
            GİDERLER ALACAKLI HESABI                 500.000
  ____________________________      _________________________

Not: İndirim olarak kaydedemediğiniz KDV'yi gider olarak kaydedebilirsiniz.

------------
Selamlar
 
Ynt: Ayni Bağış ve Yardımlar

Merhabalar.Stoklarımızda bulunan mallardan bir okula bağış yaptığımızda nasıl bir yol izleyeceğiz.Fatura kesilip kesilmeyeceği KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ve muhasebe kayıtlarının nasıl olması gerektiği konusunda ayrıntılı açıklama yapabilirmisiniz.Şimdiden cevaplar için çok teşekürler.Saygılar
 
Ynt: Ayni Bağış ve Yardımlar

ŞAYAN ' Alıntı:
Merhabalar.Stoklarımızda bulunan mallardan bir okula bağış yaptığımızda nasıl bir yol izleyeceğiz.Fatura kesilip kesilmeyeceği KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ve muhasebe kayıtlarının nasıl olması gerektiği konusunda ayrıntılı açıklama yapabilirmisiniz.Şimdiden cevaplar için çok teşekürler.Saygılar


Bu konudaki dağerli cevaplarınızı bekliyorum.İyi çalışmalar
 

Benzer konular

Üst