fonradar

Aynı Faturanın Tekrar İşlenmesi

Üyelik
25 Ağu 2006
Mesajlar
12
31.03.2006 tarihinde sattığımız ürünün faturasında iskontonun hatalı olarak hesaplandığı için karşı taraf bu faturayı kayıtlarına girmeyerek düzeltilmesi için Temmuz 2006 döneminde tekrar bize geri göndermiştir. Fakat fatura bizim kayıtlarımızda mevcuttur.

Karşı taraf kayıtlarına girmediği için biz 31.07.2006 tarihinde aynı faturayı tekrar kestik (Düzeltilmiş haliyle). Bu durumda ben kayıtlarıma tekrar satış olarak işleyemiyorum mükerrer kayıt gibi oluyor. İskontodan dolayı oluşan farkı nasıl işlemeliyim? Veya ne yapmam gerekiyor. Bunun kanundaki maddesiyle beraber cevap verebilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla.
 
Sayın Stajer_Fatih;


İlk öncelikle sizin 3.ayda kestiğiniz faturaya karşı taraf size iade etmek yerine kayıtlarına girip tekrar size iskonto ft. kesseydi bu sorunları yaşamazdınız.Ayrıca sizin düzeltilmiş olarak kestik dediğiniz ft.yı kayıtlarınıza almamanız diye bişey olmaz.Kestiyseniz kayıt edeceksiniz.

Benim fikrimce yapmanız gereken;
3. ayda kestiğiniz ft.yı firmaya gönderin onlar 8.aylarına işlesinler o ft.yı ve istedikleri iskonto tutarını size fiyat farkı ft.sı olarak kessinler.Sizde 7 ayda kayıtlara geçmediğiniz ft.yı iptal edin.Olay çözümlenmiş olur sanırım.
 
Karşı tarafın özel yada resmi kurum olmasının herhangi bir ayrıcalık yada değişikliği gerektirdiğini sanmıyorum.
 
sn fatih,
bazen bizlerde bu duruma düşüyoruz. sn zindan haklı ancak, bunu karşı tarafa anlatamıyoruz ve kabul ettirmemiz de mümkün olmuyor. zaten sizi dinlemiyorlar bile.

sizin durumunuzda yapılabilecek en uygun şeyin detaylı bir dilekçe ekinde faturanın da fotokopisini ekleyerek düzeltme beyannamesi vermek. ancak bu durumda tüm geçici vergi ve kdv lerinizin elden geçmesi gerekecek.tabi olay şeklen gerçekliğini de yitirecek. çünkü bu satış gerçekten de 3.ayda gerçekleşti.

saygılar
 
Sayın Stajyer Fatih

1. Yöntem
Mart Ayı Satış Kaydınız
------------/----------------
120 100,00
600 100,00
------------/-----------------
KDV'yi İhmal ettim

31.07.2006 da Ft.Resmi Kurumdan İade Geldi
(Ft.nın bir yazı ekinde gelmesi gerekir, gelmese bile bu durumu içeren bi yazı alınabilir) Buna istinaden Muhasebe Kaydınız aşağıdaki şekilde yapılabilir.
-----------/-----------------
610 100,00
120 100,00
-----------/------------------

ve yeni Kesilen Faturanız da
------------/-------------------
120 90,00
600 90,00
---------------/----------------
kayıtlara alınabilir.

2.Yöntem

Resmi Kurumdan durumu izah eden bir yazı alınarak Mart Dönemi KDV Beyannameniz Düzeltilebilir. Konu Matrah azaltımı olsa bile inceleme sonucu konunun izahı mevcuttur.

Kestiğiniz Fatura Tevkifatlı ise Tevkifat işlemi kapsamındaki bir düzeltme talebinde aşağıdaki tebliğ hükümlerine dikkat etmek gerekir.

93 seri nolu KDV Genel Tebliğinin;

5. FAZLA VE YERSİZ TEVKİF EDİLEN VERGİNİN İADESİ

Bakanlığımıza yansıyan olaylardan 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğine göre tevkifata tabi olmayan işlemlerde tevkifat yapıldığı, tevkifat oranının hatalı uygulandığı, tevkifata tabi olmasına ve tevkifat uygulanmasına rağmen hesaplanan katma değer vergisinin tamamının mükellef tarafından beyan edildiği hallerde gerekli düzeltmenin nasıl yapılacağı konusunda duraksamaya düşüldüğü anlaşılmıştır.

Vergi Usul Kanununun düzeltme işlemlerine ilişkin hükümleri ve Katma Değer Vergisi Kanununun 8 inci maddesi hükmü uyarınca düzeltme işlemlerine yönelik açıklamalar 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (I) bölümünde ayrıntılı olarak açıklanmış bulunmaktadır.

Bu hükümler uyarınca; 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ kapsamındaki işlemler üzerinden yersiz ve hatalı olarak yapılan tevkifat uygulamalarının düzeltilmesi aşağıdaki açıklamalar dikkate alınarak sonuçlandırılacaktır.

5.1. Tevkifata Tabi Olmadığı Halde Tevkifat Uygulanan ve Mükellefi Tarafından Verginin Tamamının Beyan Edildiği İşlemler

Yersiz tevkifat uygulanan mükellef, sorumludan tevkifatın mahiyetini ve miktarını gösteren bir belge alarak sorumlunun bağlı olduğu vergi dairesine dilekçe ile başvuracak ve verginin tamamını beyan ettiği halde yersiz uygulanan tevkifat nedeniyle verginin tamamını tahsil edemediğini belirterek bu verginin iadesini isteyecektir.

Tevkifatın yersiz olduğunun anlaşılması halinde vergi dairesi, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinden tevkifata konu işlem bedelinin tamamen beyan edilip edilmediğini yazı ile soracak, gelen cevaptan işlemin tevkifatsız olarak beyan edildiğinin anlaşılması üzerine yersiz olarak tevkif edilen ve ödenen vergi, mükellefe red ve iade edilecektir.

5.2. Tevkifata Tabi Olan ve Tevkifata Tabi Tutulan, Ancak Mükellefi Tarafından Verginin Tamamının Beyan Edildiği İşlemler

Tevkifata tabi olan ve tevkifata tabi tutulan, ancak verginin tamamı beyan edilen işlemlerde düzeltme talebi tevsik edici belgelerle mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine yapılacaktır. Vergi dairesi düzeltme talebini yerine getirmek için sorumlunun vergi dairesinden de bilgi alarak işlemi sonuçlandıracaktır.

5.3. Tevkifata Tabi Olmadığı Halde Tevkifata Tabi Tutulan ya da Yüksek Tevkifat Oranı Uygulanan ve Mükellefi Tarafından Verginin Tamamı Beyan Edilmeyen İşlemler

Tevkifata tabi olmadığı halde tevkifata tabi tutulan ya da yüksek tevkifat oranı uygulanan ve mükellefi tarafından tamamı beyan edilmeyen işlemlerde Tebliğin (5.1) bölümüne göre işlem yapılacaktır.

Yapılan düzeltme işlemi sonucunda iade edilen katma değer vergisi tutarı mükellef tarafından iadenin gerçekleştiği döneme ait KDV beyannamesinin “İlave edilecek KDV” satırında beyan edilecektir. Bu düzeltme işlemi sonucunda vergi ziyaı söz konusu olmadığından ceza ve gecikme faizi uygulanmayacaktır.

5.4. Genel Bütçeli Kuruluş Saymanlıkları Tarafından Yapılan Tevkifatlarda Düzeltme

Genel bütçeli kuruluş saymanlıkları tarafından yapılan hatalı tevkifatlar yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde ödemeyi yapan saymanlıklarca düzeltilecek ve gereken durumlarda iade edilecektir. Bu şekilde yapılacak red ve iade işlemlerinde Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin eki 29 örnek numaralı “Düzeltme ve İade Belgesi”nin ödeme belgesine bağlanması gerekmektedir.
 
Üst