Aynı Ortak Farklı Limited Şirkette İşçi Transferinde Çıkış Nedeni Ne Olmalıdır ?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,479
Konum
istanbul
ABC Ltd. şirket ortağı Ali bey
XYZ Ltd. şirket ortağı Ali bey
ABC Ltd. firmasında çalışan Selim bey 5 yıldır çalışmakta aynı ortağa ait XYZ Ltd. firmasına geçiş yapılıyor ancak tazminat ödenmiyor hakları devrolunuyor
Bu durumda işçi Selim beyin işten çıkış kodu ne olmalıdır?
"16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli " olabilir mi? Yoksa bu 16 kodu sadece aynı şirketin farklı SSK dosya numaraları arası geçişler için mi kullanılabilinir?
Saygılar
 
Olayımız piyasa tabiriyle,işci taransferi olarak tabir edilmektedir.
Olayımızda farklı tüzel kişilikler var.
Olayın değerlemesini,4857/M.6 ve 120 nci maddesi ile halen yürürlükdeki 1475/14 ve 6098/M.429 çerçevesinde değerlendirmek mümkün.Bu çereçevede olayımızda "işyeri devi"ve "geçici(ödünç iş ilişkisi"bulunmayıp,"iş akdinin devri"sözkonusudur.Bu noktada 4857/M.6 da açık düzenleme bulunmamaktadır,
İş akdinin devri 3 lü mutabakat(devreden/devralan işverenler ve devrolunan işci)ile yapılmalı,bu noktada tarafların iradeleri birleşmeli,işcinin rızası mutlak aranmalı.(ilersi açısından bu işlemin noter kanalı kullanılarak yapılması ve ekine mevcut iş sözleşmesinin eklenmesi daha uygun)
Mutabakat metnine,işverenler yönünden k.tazminatı ile ilgili hükümler konulabilir.

Ayrıca,sgk-iş den çıkış nedeni;
-Kod.16 olmamalı(olayımızda diğer işverenlik aynı işverene ait olsa da(olay da aynı işverene bağlı işyerleri olgusu değil)harici bağımsız bir tüzel kişilik/işverenlik var)
-Kod 34 de tam uymuyor (zira bu olayda fesih durumu yok)
-Belki kod 22 daha uygun olabilir
düşüncesindeyim.
 
Son düzenleme:
Merhaba Google da aradım sizin formunuz çıktı karşıma bir çalışan olarak benzer bir durumla karşılaştım. Şirketimiz kendi şirketleri arasında eleman transferi yapıp duruyor. Tüm haklarım saklı kalmak koşuluyla A şirketinden B şirketine naklen atanmanıza karar verilmiştir. Okudum kabul ediyorum diye imza artırıyorlar. Ancak doğan ihbar tazminatını ve kıdem tazminatını bankaya yatırıyorlar. Sonrada elden geri istiyorlar. Bunu sorguladığımızda da patron anlaşmayı öyle yapmış diyorlar. Zaten tüm haklarımla geçiyorum diye imzalıyorsun. Merak etmeyin tüm haklarınızı geri alacaksınız diyorlar. Burada bir usulsüzlük var gibi geliyor bana çünkü dediginiz gibi ortada ne noter var nede parayı geri verirken aldığına dair bir kağıt imzalanıyor. Böyle bir durumla ben karşılaşmadım ama sanırsam bir yılı dolmaya yakın herkese yapıyorlar bunu. Böyle bir istek ile gelirlerse ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Olayın hukuki boyutu yukarıda belirtildiği gibi olup,sizin olayınızda da iş akdinin devri durumu var.İş akdinin devrinde sözleşme tüm hak ve borçları ile yürürlüktedir ve işcinin rızasına bağlı olarak bu durum gerçekleşir ise devralan işveren bu sözleşmenin işveren tarafı olur(yani işveren tarafı değişir ancak işci aynı kimse olarak,aynı şartlarla yola devam edilir)
İş sözleşmesinin devrinde sözleşme fesih olmaz/feshedilmez,zira feshedilmesine gerek yoktur,aynı şartlarla devam edilir,eğer yeni yani devralan işveren yeni bir sözleşme yapalım der ise önceki haklar korunarak,işcinin aleyhine olmayacak şekilde yeni sözleşme de akdedilebilir.
İfade ettiğiniz tazminat ödemeleri bu olayda sözkonusu değil,kaldı ki bu işcilerin 1 yıllık kıdemi de bulunmamaktadır.Farzedelim kıdemi bir yıl dan fazla olsa iidi ne olacaktı?
a-kural olarak bu olayda tazminat durumu yok
b-diyelim anlaşma da, yine de ödenmesi kararlaştırldı!bu durumda resmi olarak işciye ödenip,g.resmi olarak işci den alınması noktası anlaşılır değil,diğer taraftan fesih olmadan bu ödeme"tazminat"adı altında ödenmez,fesih oldu diyelim bu defa ödenen tazminat işci den alınmaz,oyun içinde oyun var gibi!..
Olması daha uygun ise de,mutabakat metninin illaki noter den olması gerekmez,taraflar arasında 3 nüsha düzenlenebilir.
Bu olayda "atama"diye bir kavram,olgu yoktur.
 
Son düzenleme:
Kıdem ve ihbar ödenmesi için mutlaka ibraname imzalanması gerekir. Bunu yapıyorlarsa haklarınız sıfırlanmış olur.
 
Üst