Aynı şirket arasında personel geçişi nasıl olmalıdır

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gurysmn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aynı şirket arasında personel geçişi nasıl olmalıdır

sn.Gurysmn

Soruyu özü itibariyle biraz daha açık sormanızda fayda var...

İşverenin sahibi-ortağı olduğu iki işyeri arasında personel geçişi için yasal olarak , tazminat ödeme yükümlülüğüne girmeden yapabilmeye imkan tanıyan bir düzenleme yok.
İşveren gerçek kişi değil, tüzel kişiliktir.Yani Ahmet bey 10 değişik işletme sahibi olabilir ama herhangi birindeki çalışanı, kendi tasarrufu ile birinden diğerine geçiremez.Her bir işyeri ayrı bir tüzel kişiliktir.
O nedenle, çalışanın olurunu almak dışında yapılabilecek bir şey yok.
Çalışanla anlaşılır, eski işyerinden kazanılan tüm hakları ile yeni işyerinde çalışmaya başlamayı kabul ettiğine , yeni işverenin de eski işyerinden kazanılmış olan tüm haklarından sorumlu olmayı kabul ettiğine dair eski işveren şirket-çalışan-yeni işveren şirket arasında noter huzurunda düzenlenecek bir yazılı protokolle ( A.Ş ise + karar defterine de yazılarak) anlaşma sağlanırsa olabilir.
Bu durumda yeni işyerinde tazminatsız çıkışa neden olabilecek bir durumda çalışan eski şirketten kazandığı haklarını da kaybetmiş olacak,
çalışan açısından haklı bir sebeple fesih olursa, yeni işveren şirket eskiden gelen tüm hakları ödemek durumunda olacaktır.

işyerinde sendika varsa sendika ile yoksa işçiler ile bir protokol yapılarak (yada devir sözleşmesi)işçiler yeni yere tüm hakları ile devir edilebilir. SGK'ya bir yazı ile durumu bildirip gün kaybı olmadan işçilerinizi mevcut şirketden yeni şirkete 16 neden kodu ile (sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli) nakil yapabilirisniz.
bölge çalışmayada bir yazı ile bildirseniz iyi olur.

soru anlaşılır değil, farklı bir şirkete geçiş mi soruluyor, yoksa aynı şirketin işyerleri arasında nakil mi?

Evet soru anlaşılır değil.Teferruata girmeden KISACA değerlerdirecek olursak,
soruyu aynı iş kolunda faaliyet gösteren iki işveren(tüzel kişi)lik arasında,yada holding bünyesindeki grup şirketleri arasında "geçiş" olarak anlıyorum.
Maalisef bu konuda İş Kanunun da açık hüküm olmamakla birlikte,BK.hükümleri çerçevesinde değerlendirmek olası.İŞhayatının dinamikliği,işcinin iş güvencesi olgusu , bu uygulamayı doğurmakta ve uygulanmaktadır.İş çevrelerinde "işci transferi" denilen bu olay aslında "sözleşmenin devri" niteliğinde bir konudur.
Bu konu hakkında farklı düşünceler (madem bu bir devirdir;a.tazminat ödenmez, b.farklı tüze kişilik-işverelikler var ödenmeli,ödenmezse şu yapılır-ödenirse bu yapılmalıdır vs.)OLSADA, bu olayda da üçlü ilişki sözkonusu,tarafların anlaşması halinde özlük hakları ödenerek ve/veya devredilerek mümkündür.Bu konuda her bir dava konusu olayın,kendine özgü özelliği gereği farklı içtihatlar mevcuttur.
Tartışılan nokta,işin esası baştan sona düşünülerek,usül olarak nasıl işlem yapmalıyız ki iyi niyet içinde olan taraflar bu durumdan zarar görmesin meselesidir.(art niyetli,işci ve işverenler hariç)
Aslında tez çalışması yapılacak bir konu (belkide vardır.)

verdiğiniz cevaplar için öncelikle teşekkür ederim.soruyu tam olarak anlatamadım.
ben A firmasındaki personeli sgk dan önce 16 kodu ( nakil ) seçerek çıkış yaptım daha sonrasında da aynı gün personeli B firmasına girişini yaptım.ama haklı olarak personel bununla ilgili resmi bir yazı görmek istiyor konuyla ilgili nakil ( 16 ) açıklamasını yapan bir yazı varsa ve bunu bana söylerseniz çok sevinirim konuyla ilgilenen arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Sn.Gurysmn
(Bu olayın özünde fesih den önce, işcinin işnin sürekliliğinin sağlanması esastır)
A.Bu konu 4857/6 kapsamın bir devir olayı değil,
B.Ancak,"sözleşmenin devri"niteliğinde bir durum,
C.Bu konuda 2 ayrı tüzel kişilik var(sizin olayınız grup şirketleri arasında)yinede farketmez ,
D.Olayınızda üçlü(sözleşmenin tarafları ve işci) iş ilişkisi mevcut,adına devir sözleşmesi yada protokol deyin ama ortak bir metin olmalı,mümkünse Noter den,(ileride ihtilaf çıkmaması için ve işin dorusu)ama bu metinde açık sarih bir şekilde işcinin özlük hakları ve olay anlatılmalıdır.(not.bu konuda hazır metin elimde yok-özür)
E.Özlük hakları bakımından,devralan işveren tamamından sorumlu olur,burada işyeri devredilmemekte işcinin devereden işverenin işyerinden,devralan işverenin işyerine geçişi(tabiri caizse nakli)yapılmaktadır,
F.İşci zaten bu olayı kabül etmiş ancak,bir takım endişelerinin olması gayet doğal,düşüncelerine anlayış gösterilmeli ve mutabakat metni düzenlemeli,
G.Sözleşmenin devrinde ihbar-k.tazminatı konusu işyeri devrinde olduğu gibi sözkonusu değil(buna hayır diyende var)ama ödenirsede yanlış olmaz.

Aynı iki işyeri arasında devredilen, iş sözleşmesi ile çalışan işçi değil de,
işletmede kullanılan, demirbaş listesinde olan bir makine olsaydı :) ne yapmak gerekirdi?
Diğer firmaya makine maliyetini yansıtma, karşılığında fatura kesme, diğer firmadan kağıt üzerinde de olsa , cari hesapta da kalsa bir ödeme -borç durumu oluşacaktı sanırım.
Bence , iş sözleşmesini , bu kadar rahat, oradan çıkardım, buraya kondurdum şeklinde tek taraflı olarak yapabilmenin de imkanı yok.
Nakil seçeneğini 2 ayrı tüzel kişilik ( firma) arasında kullanamazınız diye biliyorum.

Bu konuya ilişkin baştan itibaren yaklaşımım"sözleşmenin devri"çerçevesinde olmuştur.Sadece bir yerde mevzuat açısından değil,iş çevrelerinde ifade ediliş şekliyle"tabiri caizse nakil"ifadesi kullandım.Oysa bu olay da aynı işverenin değişik işyerleri durumu yok.
Kısa ve öz olarak demek gerekirse,bu olayda,iki ayrı tüzel kişilik arasında "sözleşmenin devri"sözkonusudur.Bu iş ilişkisinin nasıl olması gerektiğide önceden belirtildiği gibidir.Bu metni düzenler işleme koyarlar ise ileride ihtilaf doğmaz.İşlem yapmazlar ise malüm...
İki ayrı tüzel kişilik arasında ki bu olayımızda "nakil"seçeneği tabiki kullnılmamalı.

Arkadaşlar şimdi konuyu özetlemek gerekirse;

- Aynı işverenin şubelerinin arasında eleman değişikliği,
- Aynı işverenin ltd den çıkış yapılıp, başka bir işletmeye giriş yapılması konusunda hangi kodu kullanıcaz.

-sözleşmesi sona ermeden aynı işverenliğe ait diğer işyerine işcinin geçmesi halinde KOd.16
- " " " "sözleşmenin devri"olgusu nedeniyle, "A" tüzel kişiliği(işverenliği) nden,"B"işverenliği'ne geçişine istinaden açık kod ve tanımı bulunmadığından belki "Diğer nedenler"kod 22 verilebilir gibi gözüküyor(..!),olayın mahiyeti itibariyle sözleşme feshedilmeksizin bu olay "sözleşmenin devri"niteliğinde olduğuna dair sonradan ayrıca izahat da yapılır ise sorun çıkmaz diye düşünüyorum

Teşekkür ederim yorum yapan ve açıklamalı bilginiz için....