[b][/b][color=red][/color]Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Üyelik
27 Şub 2008
Mesajlar
91
işverenlerin ücretleri bankadan ödeme zorunluluğu hakkında bilgisi olan varmı?
Uygulama ne zaman ve nasıl başlayacak?
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Ssk ana sayfa sol köşesinde 50 soru 50 cevap şeklinde bir yer var. Soruna kısmen cevap veriyor sanırım. İstersen bi bak.
 
Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

arkadaşlar,
yeni 5510 saylı yasadaki "özel olarak açılan banka hesapları" metnini şöyle düşünebilirmiyiz. yalnızca maaş, prim, ikramiye gibi hakedişlerinin yatacağı ve çekileceği, bankaların bu hesap hareketlerini istendiği zaman ilgili kamu kuruluşlarına vereceği özel bir hesap. yani kişinin diğer özel işlemlerini takip ettiği hesaptan ayrıyeten bir hesap.
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Hayır o şekilde değil. Burada esas olan işverenlerin işçilere ödediği maaşı kontrol altına alabilmektedir. İşçinin açtığı hesap üzerinde, şahsi olarak yapmış olduğu işlemler kamuyu ilgilendirmemektedir.

Hani işveren şaşar beşer, 1000 YTL maaş ödeyip, asgari ücret üzerinden sigortalattığı işçisine, gerçek maaşı olan 1000 YTL yi yatırırsa, işte o zaman onu muck muck öpecekler. :))
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

arkadaşlar bu yasa ne zaman yürürlüğe girecek aceba.
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

BORÇLAR KANUNU



Kanun Numarası : 818

Kabul Tarihi : 22/4/1926

Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 8/5/1926 Sayı : 366

Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 762
...................................
III - İş sahibinin borçları :

1 ? Ücret

a) Miktarı
Madde 323 ? (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/82 md.) İş sahibi mukavele edilen yahut adet olan yahut kendisinin bağlı bulunduğu umumi mukavelede tespit olunan ücreti tediye ile mükelleftir. Çalıştırılan işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde ödenenlerin özel olarak açılan banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenmesi hususunda; tabi olduğu vergi mükellefiyeti türü, işletme büyüklüğü, çalıştırdığı işçi sayısı, işyerinin bulunduğu il ve benzeri gibi unsurları dikkate alarak iş sahiplerini zorunlu tutmaya, banka hesabına yatırılacak ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakın, brüt ya da kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net miktar üzerinden olup olmayacağını belirlemeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı müştereken yetkilidir. Çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğuna tabi tutulan iş sahipleri, işçilerinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları dışında ödeyemezler.

(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/82 md.) İşçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaklarının özel olarak açılan banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenmesine ilişkin diğer usûl ve esaslar anılan bakanlıklarca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Ücretle birlikte kardan bir hisse verilmesi mukavele edilmiş ise iş sahibi işçiye yahut onun yerine iki tarafın veya hakimin tayin ettiği bigaraz kimseye kar ve zarar hakkında muktazi malümatı vermeğe ve lüzumu olan hesap defterlerinin muayenesine müsaade etmeğe mecburdur.
.........................
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Merhaba,
Sayın Güneş'in alıntı yaptığı madde sizinde farkettiğiniz gibi 5510 sayılı yasadan değil, 818 saılı Borçlar Kanunundan. Konu 5510 sayılı yasanın 2 maddesi ile bağlantılı. 5510 sayılı yasaya eklenen banka kayıtlarından çalışan sigortalıların tesbitine olanak sağlamaya yönelik bir bend ile İdari cezaları düzenleyen 102. maddesi.
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Tamer Başkan ' Alıntı:
YAZ ' Alıntı:
arkadaşlar bu yasa ne zaman yürürlüğe girecek aceba.

Alıntıya konu olan madde 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Mayıs ayında yürürlüğe gireceği yönünde açıklamalar okumuştum. Ekim ayında yürürlüğe girmesi hususunda resmi bir açıklama ya da döküman var mıdır?
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Merhaba,
Haklısın 5754 sayılı yasanın yürürlüğe 08.05.2008 tarihinde yürülüğe girdi.
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

bence olması gereken bir uygulama 4857/17 ye göre çıkarılan bir işçi haklarımı almadım diyeek dava açtığında banka kayıtlarıyla ıspatlayabilirsiniz.
diğer türlü işçi beni korkuttular ibraname imzalattılar para almadım dediğinde ödediğinizi ıspatlamakata güçlük çekiyorsunuz zaten mahkemelerde işçi yararına yorum ilkesini kullanmayı çok sevdikleri için iyi niyetli işverenlerde madur oluyor.
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Resmi gazetede yayınlanan 5754 sayılı, 17.04.2008 kabul tarihli bir kanun metni var. Soru ile alakalı, kanunda yer alan madde metnini paylaşmak istiyorum.

"SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN"

MADDE 85 ? 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun;
1) 32 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir. Çalıştırılan işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenmesi hususunda; tabi olduğu vergi mükellefiyeti türü, işletme büyüklüğü, çalıştırdığı işçi sayısı, işyerinin bulunduğu il ve benzeri gibi unsurları dikkate alarak işverenleri veya üçüncü kişileri zorunlu tutmaya, banka hesabına yatırılacak ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının, brüt ya da kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net miktar üzerinden olup olmayacağını belirlemeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı müştereken yetkilidir. Çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğuna tabi tutulan işverenler veya üçüncü kişiler, işçilerinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaklarını özel olarak açılan banka hesapları dışında ödeyemezler.
İşçinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesaplarına yatırılmak suretiyle ödenmesine ilişkin diğer usûl ve esaslar anılan bakanlıklarca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.?

2) 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a. 32 nci maddesinde belirtilen ücret ile işçinin bu Kanundan veya toplu iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesinden doğan ücret ödemelerini süresi içinde kasden ödemeyen veya eksik ödeyen, 39 uncu maddesinde belirtilen komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye bu durumda olan her işçi ve her ay için yüz Yeni Türk Lirası idari para cezası ,?


Şimdi bu mevzu ile ilgili benim kafama takılan sorularım var.

1 - Bu madde Kabul tarihinden sonra kesin bir şekilde yürürlülüğe girmiş oluyor mu?
2 - İlgili madde metni Kabul tarihinden sonra yürürlüğe girmiş ise bu tarihten sonra bankaya yatırılmayan işçi ücretlerinin cezasını ödeme gibi bir şey söz konusu olabilir mi?

Yardımcı olursanız memnun oluruz. Saygılar.
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

.........
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ücret

Ücret ve ücretin ödenmesi

Madde 32 - Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.

(Değişik ikinci fıkra : 17/4/2008-5754/85 md.) Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir. Çalıştırılan işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenmesi hususunda; tabi olduğu vergi mükellefiyeti türü, işletme büyüklüğü, çalıştırdığı işçi sayısı, işyerinin bulunduğu il ve benzeri gibi unsurları dikkate alarak işverenleri veya üçüncü kişileri zorunlu tutmaya, banka hesabına yatırılacak ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının, brüt ya da kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net miktar üzerinden olup olmayacağını belirlemeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı müştereken yetkilidir. Çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğuna tabi tutulan işverenler veya üçüncü kişiler, işçilerinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaklarını özel olarak açılan banka hesapları dışında ödeyemezler.

(Ek fıkra : 17/4/2008-5754/85 md.) İşçinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesaplarına yatırılmak suretiyle ödenmesine ilişkin diğer usûl ve esaslar anılan bakanlıklarca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

.......

_________________________________________________

Değiştiren Yürürlüğe

Kanun 4857 sayılı Kanunun değişen maddeleri giriş tarihi

5728 107, 108 8/2/2008

5754 32, 102 8/5/2008

5763 3, 30, 33, 65, 78, 81, 82, 88, 95, 98, 105, 108, 111 26/5/2008

85 1/1/2009

_________________________________________________


Yasa şu an yürürlükte ancak yasada da atıf yapılan usuller halen belirlenmemiş durumda.
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Bu konuyla ilgili bir gelişme var mı?
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Tamer Başkan ' Alıntı:
YAZ ' Alıntı:
arkadaşlar bu yasa ne zaman yürürlüğe girecek aceba.

Alıntıya konu olan madde 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girecektir.

01.10.2008 de yürürleğe gireceğine dair herhangi yönetmellik yayınlandımı?
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Evet bende aynı soruyu sormak istiyorum. 01.10.2008 de ne yapacağız?
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

bu konu tam bir muallak
kanun çıkarıyorlar kendilerininde haberi yok ne yaptıklarından
 
Ynt: Ücretlerin Bankadan Ödenmesi

Bildiğim kadarıyla yayınlanmış bir düzenleme şu an mevcut değil. Gözden kaçırmadıysam taslaklar içinde de yok.
 
Üst