Ba Bildirimi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MKyuk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
15 Şub 2010
Mesajlar
4
Konum
istanbul
bilanco defterine tabi x kişi yanıda çalışan 2 personeline 31/12/2010 tarihinde işi bırakıp ilden ayrılacağını ve bu işi kendilerinin devem etmesini ister.
2 arkadaş işi devam etireceklerini söyleyerek 01/01/2011 tarihinde bir limited şirket kurarlar.

x kişi 31/12/2010 tarihinde elindeki stoklarını ve demir başlarının 2 arkadaşınkurduğu ltd şirketine fatura düzenleyerek cıkar ve kapanış işlemlerini tamamlar.

ltd şirketinin mükellefiyet başlangıcı 01/01/2011 tarihi ve x kişinin demirbaş faturaları 31/12/2010 tarihli olduğuna;
BA formu bildirimi ve 01/2011 dönemi 31/12/2010 tarihli faturaların kdv durumu nedir.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: Ba Bildirimi

Bahsettiğiniz olayda özellik arz eden bir durum yok.

KDV kayıtlarında en çok karşılaşılan sıkıntı Yıl devretmesi ile karşılaşılan Verginin dönemsellik ilkesine aykırı kalıyor olması ki bu durum hâla tartışma konusudur. Yazılır diyende vardır, yazılmaz diyede ki Baskın görüş YAZILAMAZ dır. Böyle olunca Kurulluşu 2011 olan Tüzel kişiliğin 2010 yılına ait beyan ve bildirimde bulunmayacağı da göz önüne alındığında yazılması çok makul değildir. Ancak uygulamada çoğu meslektaşımızın yaptığı kayıtlarda Tüzelkişiliğin ana sözleşmesinin düzenlendiği taih itibariyle yapılan giderlerin KURULUŞ ve ÖRGÜTLENME gideri olarak nitelendirilip Kayıtlara intikal ettirmektedir. Durum tartışılır ama örneğinizdeki KDV nin durumu %90 K.K.E.G. niteliğinde olacaktır. 1. Dönemsellik kavramı gereği, 2. Tüzelkişiliğin henüz var olmaması, 3. Ba bildirimi Maliyece tebliğlerle düzenlenip bildirimlerin ait olduğu aya yapılması süresi geçse bile dönüp düzeltme yapmanızı istemesi ki bu sizin LTD için mümkün değil.
 
Ynt: Ba Bildirimi

x kişi 31.12.2010 tarihinde olmayan bir şirkete fatura kestiğinde devleti stopaj kaybına uğratmış sayılır.

Demirbaş ve stoktaki malların x kişi tarafından Gider Pusulası ile ortaklardan birine satışı ve aynı şekilde Gider Pusulası ile ortakların kurmuş olduğu tüzel kişiliğe ortak tarafından satılması daha emniyetli olmaz mıydı?
 
Üst