Ba / Bs Formların Tutarsızlığı

Firmamızın 2009/EYLÜL KDV Beyannamesini E-Beyanname yolu ile göndermiştik.

"İndirimler" kısmına bilgileri şu şekilde girilmiştir.

Kdv Oranı Mal ve Hizmete Ait Bedel KDV Tutarı
%8 5.860,63 468,85
%18 20.991,67 3.778,50
TOPLAM 26.852,30 4.247,35

Fakat girilen kalemlerde bir terslik yapıldığını farkettik.

Asıl olması gereken rakamlar;

Kdv Oranı Mal ve Hizmete Ait Bedel KDV Tutarı
%8 47.231,25 3.778,50
%18 2.604,72 468,85
TOPLAM 49.835,97 4.247,35

Özetle şöyle ki;

E-Beyannameye %8 ile %18 lik kalemler ters girilmiş. Kdv toplam rakamı değişmiyor ama BA/BS de çok büyük bir fark olacak.

Bu durumda firma olarak ne gibi işlemleri takip etmemiz gerekecektir?

Ynt: Ba / Bs Formların Tutarsızlığı

ilgili döneme düzeltme verin. doğru şekli ile. zaten matrahta ve indirimlerde değişen bir şey olmadığı yani vergiyi kayba uğratan bir durum söz konusu olmadığı için ödeme çıkmaz. herhnagi bir cezada kesilmez. saygılarımla....

Ama matrahlarda değişiklik var bununla ilgili bir külfet altına girmemiz gerekmez mi?

bakın teslim ve hizmet matrahınız ve indirimler toplamınız aynı. yani burda kdv yi zarara uğratmanız söz konusu bile değil. burda size ne tür bir yaptırım uygulayabilirlerki. neticede beyannamesi yasal süüresi içerisinde vermişiniz. ama sehven hatalı vermişiniz. ha şu olabilirdi. bu durumu siz değilde idare farketseydi, o zaman bir usulsüzlük kesebilirlerdi. saygılarımla....

Düzeltme beyannamesi vermelisiniz. Açıklanabilen ve evraklarla ispat edilebilen bir durum. Hiç düşünmeyin bile.
Bende bir rakam hatası muhtasarda yapmıştım. Hiç sorun çıkarmadılar. Yeterki ispat edebilin.

Hatta ben ödenecek rakamı olması gerekenden fazla çıkarmıştım . Satırları karıştırıp. Nitekim evraklarımla v.dairesine gittim düzeltme beyannamemi de verdim fazla rakamı da bir sonraki vergimizden mahsup ederek ödemiş oldular.