Ba-Bs hk.

arkadaşlar ocak ayından beri ba-bs formlarından dolayı bir önceki ayın alış faturasını sonraki aylarda işleyemiyoruz diye biliyorum (ocak faturasını ocak ayında işlemek zorundayız şubat yada mart ayında gelirse bu aylara işleyemiyoruz) limit üstü olduğu zaman dönemine işleyip kdv ve ba-bs formlarında düzeltme veriyorum ama limite takılmayan faturalar içinde dönemine işleyip kdvsini 689 atıyorum doğrumudur
yoksa 1- faturalarıda dönemine işleyip kdv düzeltmesi mi vermem gerek
2- bir sakıncası olmaz gelen döneme işleyip kdvsini 191 atmam mı gerekir

Ynt: ba-bs

alım nedeniyle geç gelen faturaların kdv lerini 689 nolu hesaba KKEG yapmayın. Yıl bitmeden bunları kanuni defterlerinize işleyebilirsiniz. Tabiki b formları açısından limitin üstünde olduğundada ilgili ayda işlenmeniz gerekmekte.

Alım faturalarının kdv lerini ancak yıl geçmişse yani yeni yılda elinize ulaşırsa KDV leri KKEG yapmalısınız.

Dolayısıyla limite takılmayan bir önceki dönem faturanın KDV sini cari dönemde indirim konusu yapabilirsiniz.

Limit altında olup sonradan gelen faturalar için düzeltme beyannamesi vermenize gerek yok hatta kdv sini 689 a bile atmayın. Fatura hangi dönemde elinize geçtiyse o ayın ilk gününde yevmiye kaydınızı yapabilirsiniz.

2 seçeği kullanabilirsiniz.

Defter kayıtları ile Ba yı birbirine karıştırmamak gerek. Defter kayıtlarını ft tarihi değil geç geldiği için yıl geçmemek kaydı ile sonraki aylarada kaydedebilir kdv ind yapabilirsiniz. KDV beyanında kayıtlara aldığınız tarihe ait beyana dahil edebilirsiniz. Ancak Ba formunda ft tarihini ilgilendiren formda düzeltme yaparak bildirmelisiniz.