uyumsoft

Bağ-kur Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zuhal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
sigortalı çalışan bir şahış kendi adına bir işyeri açmak istediğinde sigortası devam ettiği için
bağkura kayıt zorunluluğu yok.peki kendi işyerinde çalışıp başkasının yanında sigortalı gözükünce
bir sakıncası yok mu veya kendi işyerinde sigortalı çalıştırmak zorunda mı? bunun mantığı nedir acaba

teşekkür ederim.

Ynt: bağ-kur hk.

Sn. Zuhal hanım;

1-)Bahsetmiş oluduğun konu tamamen teorik, çünkü vergi dairesi işe başlamalarda işyerinde çalıştırılacak sigortalı işçi olup olmadığını sorar, işe başlama yoklam fişinde belirtilir, iş veren çalıştıracığım sigortalı yok der ise, tutanakta sigortalı çalıştıracağı zaman kuruma bilgi vereceğini söyler.

2-) Bağ kur açısından ise: İş yeri açmadan önce Sigortalı olarak çalışıyor ise, sigortalı çalışırken iş yeri açmış ise, sigortalılığı devam eder. Ancak ne zaman sigortadan çıkış yapıldı ise aynı gün Bağ kur'a geçmiş olur. Ara boşluğu olmaması gerekir.
3-) Hayat satandardı uygulaması yapıldığı zamanlarda, çalışanlardan kesilen gelir Vergisi, hayat standartından düşlmekte idi. Bu aşamada vergi dairesinin zarara uğradığından başka bir yerde çalışıp bu işyerini kim çalıştırıyor diye sigortalı zorunlu oluyordu. bu durum hayat standardı uyğulanmadığı sürece vergi dairelerin zorlaması olmadığından.
Başka bir yerde sigortalı çalışan kişiler, kendi işyerinde sigortalı çalıştırmayabilir.

Ynt: bağ-kur hk.

zuhal sorunuzu biraz daha detaylı yazarmısınız? bazı işler vardır her ikiside tek kişi tarafından yürütülebilir ama bazı işler için kişi ikiye bölünemeyeceği için imkansızdır.

Ynt: Bağ-kur Hk.

market işleten emekli bir mükellef işyerini oğlu adına devretti.(kapanış-açılış yapıldı)
oğlu ise başka bir firmada sigortalı olarak çalışmakta bağkura kayıt yapılmadı ve sigortalılığı
devam etmekte,benim anlamadığım bu durum normal mi? sizinde dediğiniz gibi bir kişi aynı
zamanda farklı yerlerde çalışıyor gösterilebilr mi? yanında staj yaptığım m.müşavir hiçbir sorun çıkmayacağını
söyledi ama bana biraz mantık dışı geldi.

anladığım kadarı ile marketi sgdp dolayı baba oğluna devretmiş. ssk'lı olduğu işte fiilen çalışıyor iş harici zamanlarda markette duruyor, bulunamadığı zamanlarda eşi (ücret almadan) yerine bakıyor olabilir. ama markette bir başkası sigortalı olması gerekirken gösterilmiyorsa çalışanın hakkını gaspetmiş olur ve vicdanen düşünmesi gerekir.

sn: nane

sizin bilgi birikiminize hayranım inşallah bizde sizin gibi kendimizi yetiştirebiliriz.
çok teşekkür ederim.

bende stajerim.bu konuda zuhal hanıma katılıyorum
sn.nane gerçekten çok bilgili ve verdiği yanıtlar kısa ve anlaşılabilir,
bu özelliğinizi çok beğeniyorum.bir stajer olarak bana çok yardımcı oluyorsunuz
çok teşekkür ediyorum