fonradar

Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

  • Konbuyu başlatan TAMER00
  • Başlangıç tarihi
T

TAMER00

Ziyaretçi
bildiğiniz üzere ymm sınavına girebilmek için geçmesi gereken 10 yıllık sürenin hesabında bağımlı olarak çalışmış olduğumuz süreler de geçmektedir. bunun için ben bir anonim şirkette çalışmaktayım. benim bildiğim kadarıyle bir yönetim kurulu kararı alacağız. yönetim kurulu kararında muhasebenin sevk ve idaresinden sorumlu olarak muhasebe müdürü ünvanı ile 1.derece imza yetkisine sahip olduğumuzu belirteceğiz. bu karar gazetede ilan edilecek. bu gazete ymm sınavına girene kadar muhafaza edeceğiz. şu an herhangi bir yere vermiyeceğiz. bu bilgilerim dışında farklı bir bilgisi olan var mı? kararda belirteceğimiz tam ibare ya da imza sirküsü gerekip gerekmediği vs..
 
Ynt: bağımlı mali müşavirlik ve ymm sınavı

Merhaba Tamer bey


26 Temmuz 2008 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26948

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

Kanun No. 5786
Kabul Tarihi: 10/7/2008


GEÇİCİ MADDE 12 ? Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce; kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunanların bu hizmetlerinde geçen süreleri ya da yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik şirketlerinde geçen hizmet süreleri ile serbest muhasebeci mali müşavirlerden bir işyerine bağlı olarak çalışanların bu süreleri, 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sürenin hesabında dikkate alınır.

Şirkette bağımlı olarak muhasebe mesleğini icra ediyor olmanızda YMM süresinde hesaba dahil edilecektir.
 
Ynt: Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

karar yeteli olur mu bide muhasebebnin sevk ve iadaresi 1. derece imza yetkisi falan o şirketin beyannamelerini biz mi beyaz edecez. yani bizim yetkimizdemi olacak beyanname verme imzalama vs.
 
Ynt: Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

kapot ' Alıntı:
karar yeteli olur mu bide muhasebebnin sevk ve iadaresi 1. derece imza yetkisi falan o şirketin beyannamelerini biz mi beyaz edecez. yani bizim yetkimizdemi olacak beyanname verme imzalama vs.

Bunun için karar alınması da gerekmiyor geçici maddede açıklandığı şekliyle bağımlı mali müşavir olarak şirket bünyesinde bulunmanız süre hesabında yeterli olacaktır (1.derece imza yetkisi, ticaret sicil tasdiki aranmayacaktır.)
 
Ynt: Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

sayın veysel yaşar
şimdi ben bi a.ş. sigortalı olarak çalışsam ama resmiyle uzaktan yakından alakam olmasa bu 10 yıllık süre ymm lik süre için geçerli olurmu
bilgilendirirseniz sevinirim
 
Ynt: Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

arkadaşlar tesmer in sitesinde ymm sınav müracatı için gerekli evraklar arasında birinci dereceden yetkiye ilişkin imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi de yer alıyor. Ancak bu uygulama 3568 sayılı kanundaki yeni düzenlemelere ve türmobun yayınladığı son genelgeye aykırıdır. Ne değişen kanunda ne de bahsini ettiğim genelgede birinci dereceden imza yetkisinden bahsedilmiyor. smmm ruhsatına sahip olmak ve bir işletmede bordrolu oalrak çalışmak 10 yıllık sürenin hesabında yeterlidir. Ancak bu uygulama bağımlı meslek mensuplarına dayatılmak isteniyor.

Bir diğer saçmalıkta smmm lere ymm sınavına girebilmek için 10 yıllık süre öngörülmesidir. Bir kamu çalışanı yeterlilik sınavını verir vermez sınav hakkı kazanacak. bir smmm ise sınava girebilmek için 10 yıl bekleyecek. Yeminli mali müşavirlik doğrultusunda bir gelişim yolu varsa eğer bu smmm olmaktan geçer. kamu çalışanları bu açıdan ancak tali bir yol olabilir. Müşavirlik mesleği memurluktan farklıdır. Meslek yasamız ile kamu çalışanlarına böyle bir mali müşavirlik hakkının verilmesi bile tartışma konusu olması gerekirken, bu uygulama mali müşavirlik mesleğini icraedenlere büyük bir haksızlıktır. smmm ler için de ruhsatı aldığı tarihten itibaren ymm sınavlarına giriş hakkı istiyoruz.
 
Ynt: Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

Saygıdeğer arkadaşlar
Tesmerde konu açık olarak belirtilmiş. YMM sınavında istenecek belgeler adı altında
?
Serbest büro faaliyetinde bulunanlardan mükellefiyetin başlangıç ve bitiş tarihlerini gösteren (devam edenler için devam ettiğine dair) ve vergi kaçakçılığından dolayı ceza almadığına dair vergi dairesinden yazı (mükellefiyeti süresince kaç vergi dairesi değiştirdiyse hepsinden) alınacak,

-SMMM şirketi( Ltd, A.Ş) ortaklığı ve müdürlüğü olanlar ile yönetim kurulu üyeliği olanlar vergi dairesinden alacağı yazıya ek olarak, ortak -müdür veya yönetim kurulu üyesi olduğunu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi ve Yetkisinin devamını gösterir İmza Sirküleri aslı yada onaylısı

b ? Bağımlı olarak SMMM , YMM bürolarinda - şirketlerinde çalisanlardan SSK ise giris ve dört aylik dönem bordrolari, SSK hizmet cetveli, SMMM-YMM şirketlerinde çalışanlardan; şirketin oda kayıt belgesi, kuruluş ticaret sicil gazetesi, SMMM-YMM bürolarında çalışanlardan; büro sahibinin faaliyet belgesi ve ruhsat fotokopisi

c ? Bağımlı olarak firmalarda muhasebenin sevk ve idare edilmesinden birinci derece sorumlu muhasebe müdürü, mali işler müdürü vb. ünvanla SSK'lı çalışanlardan; yetkilerini gösterir Ticaret Sicil Gazetesi ve İmza Sirkülerinin aslı veya onaylı örneği , SSK işe giriş ve dört aylık dönem bordroları, SSK'lı Hizmet Cetveli

d ? Vergi inceleme yetkisine haiz olarak çalışanlardan kurumlarından alacakları hizmet çizelgesi

Selamlar
 
Ynt: Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

Son yapılan değişiklik ile kanunun 9. maddesinin yeni ve eski hali aşağıdadır:

Yeminli mali müşavir olabilmenin özel şartları
Madde 9 - Yeminli mali müşavir olabilmek için:
a) En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak,
b) Yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmak,
c) Yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak,
şartları aranır.
Şu kadar ki, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ve bunların bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu olarak geçen hizmet süreleri, yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik şirketlerinde geçen hizmet süreleri; serbest muhasebeci mali müşavirlerden bir işyerine bağlı olarak çalışanların bu işyerlerinde geçen hizmet süreleri ile hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanların bu hizmetlerinde geçen süreleri serbest muhasebeci mali müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir. Ancak, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış olanlardan yeterlilik sınavında başarılı olamayanların, sınav tarihinden sonra vergi inceleme yetkisini haiz olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri dikkate alınmaz.
Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlar, yeterlilik sınavını kazandıkları tarihten itibaren açılacak yeminli mali müşavirlik sınavlarına genel hükümlere göre katılabilirler. Ancak, bunların yeminli mali müşavir ruhsatını alabilmeleri için birinci fıkranın (a) bendindeki süreyi tamamlamaları şarttır.

ESKİ HALİ

Yeminli malî müşavir olabilmenin özel şartları

Madde 9 - Yeminli malî müşavir olabilmek için :

a) En az 10 yıl serbest muhasebeci malî müşavirlik yapmış olmak,
b) Yeminli malî müşavirlik sınavını vermiş olmak,
c) Yeminli malî müşavir ruhsatını almış olmak,
şartları aranır.

Şu kadar ki, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanların bu hizmetlerinde geçen süreleri serbest muhasebeci malî müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir.

Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış ve meslekî yeterlilik sınavını vermiş olanlar ile yukarıda sayılan konularda profesörlük ünvanı almış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.

Kanun metinleri karşılaştırıldığında artık sınavsız YMM olamayacağı anlaşılmaktadır. Bu kanun değişikliği ile hem merkezi vergi inceleme elemenlarının hem de Vergi denetmeni ve Vergi Dairesi Müdürleri gibi diğer incelemeye yetkili Maliye Bakanlığı personelinin sınava girmesi şart koşulmuştur. Daha önce Vergi denetmenleri Yterlilik sınavına girmedikleri için tek başlarına vergi inceleme yetkisini haiz olarak rapor yazabildikleri halde sınavsız YMM hakkı verilmemişti. Daha sonra Vergi denetmenleri için de Yeterlilik sınavı şartı konuldu. Bildiğim kadarıyla tam da sınavsız YMM olacaklarken bu değişiklik yapıldı.
Sonuç ta özel sektörde çalışanlar ile Yeterlilik sınavı veren Vergi İnceleme elemanları arasında adaletsizlik oldu, ama zaten daha önce sınavsız alıyorlardı o da adil değildi ki.
Kanun metninde bir değişiklik daha oldu.
Maliye Bakanlığında daha önce vergi inceleme yetkisi almış olanlar (mesleki yeterlilik sınavını vermemiş veya vermiş farketmez) ancak 10 yılı doldurmadan ayrılanlar için ekstar bir hüküm var. Bunların bunların(ben de bunlardan biriyim) "bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu olarak geçen hizmet süreleri, yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik şirketlerinde geçen hizmet süreleri"; 10 yıllık sürenin hesabında dikkate alınıyor.
Birinci derece imza yetkisini haiz muhasebe müdürü olursanız, bağımsız denetim şirketinde çalışırsanız sorun yok ama iç denetim de çalışırsanız ya da TTK ya göre son derece sorumlu (!) bir murakıp olarak görev yaparsanız ne olacağı belli değil.

Bumin Hocanın yazdığı gibi yanlışlık açık ama bu yanlışlığı görüşülen özel ortamlarda ilgililerine söylemek gerek herhalde.

Selamlar,
 
Ynt: Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

ben de 2009da ruhsatımı aldım

bağımlı çalışıyorum

bu konuyla ilgili odaya gidip görüşeceğim
 
Ynt: Bağımlı Mali Müşavirlik ve YMM Sınavı

Ben de 8 yıldır bağımlı olarak muhasebe mdürlüğü yapıyorum. Ticaret siclindeyayımlnan bir kararımız yok bu konda ancak firma tam tasik kapsamında. Her yıl vergi dairesine ve daya gönderilen tam tasdik raporunda muhasebenin sorumlusu olarak benim adım yazıyor.Acaba bu ticaret sicil yerine ispat edici bir belge olur mu?
 
Üst