Bağımlı SMMM ?

duygukorkmaz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Tem 2005
Mesajlar
182
şirkete bağımlı olarak smmm lik yapacağımız zaman yapılan işlemler nelerdir acaba..
smmm sözleşme falan düzenlenecek mi..

vergi dairesinden şirket adına şifre aldım. ve ismmmo da taahhütnamede şirket bilgilerimi verdim..
başka bir işlem yapmam gereklimidir...
 
Ynt: Bağımlı smmm.?

BAĞIMLI ÇALIŞAN MESLEK MANSUPLARININ DİKKAT ETMELERİ GEREKEN KONULAR

Bilindiği üzere muhasebeci ve mali müşavirlerin bir kısmı çeşitli özel sektörlerde ücretli (bordrolu) olarak çalışmaktadır.
Elbetteki çalıştığınız kuruluşla iş sözleşmesi yapmanız sizin yararınıza olur. Ancak, işverenler genellikle buna yanaşmazlar. Mevzuatımızda da böyle bir zorunluluk yoktur. Sözleşme yapma zorunluluğu keşke olsa.

Meslek mensupları aynı unvanı taşısalar bile, çalıştıkları firmaların yapısından ya da beceri ve bilgi birikimlerinden dolayı, farklı ücretlerle çalıştıkları görülmektedir.
Bu çalışmanın değişik yerlerinde verilen istatistikî bilgilerden anlaşılacağı üzere mükelleflerin ve meslek mensuplarının sayısal artışı, ters orantılı seyretmektedir. Bu durum, özel sektörde çalışan meslek mensupları arasında da çekişmelere ve bazen de haksız rekabet ortamlarının oluşmasına neden olmaktadır.

Muhasebeci ve mali müşavir meslek mensuplarının taşımaları gereken özellikler, özel sektörde çalışmak isteyen meslek mensuplarında da aranmaktadır. Hatta, ?bir işverene bağlı olarak çalışan meslek mensupları için bağımsızlık, serbest çalışan meslek mensuplarından daha büyük önem taşımaktadır. Her ne kadar mükellefler meslek mensuplarına hizmet bedellerini ödüyorlarsa da aslında mali müşavirlik hizmetlerini yerine getiren meslek mensupları kamusal bir görevi de yerine getirmektedirler Bu nedenle, mükellefin istediğini ancak, yasaların sınırları içerisinde yerine getirmektedirler.?

Ekonomik daralma ve krizlerin yaşandığı dönemlerde, işverenlerin meslek mensupları arasında tercih olanakları artmaktadır. İş sahipleri, az ücretle çok iş yapacak meslek mensuplarını tercih etmektedir. Bu durum, meslek mensupları arasında haksız rekabet ortamına zemin hazırlamaktadır. Buna ilişkin bir anket çalışması ya da istatistikî bilgi olmamasına karşın, yaşanan ekonomik kriz ve hızla artan meslek mensubu sayısı, bu rekabetin kıran kırana geçeceğini, meslek mensuplarının aleyhine gelişebileceğini göstermektedir.

TÜRMOB?un çalışma raporlarına baktığımızda, Türkiye genelinde özel sektörde çalışan toplam meslek mensubu sayısını görememekteyiz.
Ancak, gerek işin kabulü sırasında, gerekse işe girdikten sonraki süreçte, ücret ve sosyal güvenlik vb. konularda meslek mensuplarınca farklı tavırların sergilendiği görülmektedir. Bu durum, iş koşulları ve ücret konularında işverenin yaklaşımlarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Maliye Bakanlığı?nın yayımladığı serbest muhasebecilik asgari ücret tarifelerinde, bağımlı çalışan meslek mensuplarının çalıştıkları firmalardan almaları gereken ?en az ücret? belirlenmemiştir. Dolayısıyla, bu durumda üzerinde anlaşma sağlanan ücret ve ücretin resmi kayıtlarda gösterilmesi, tamamıyla işverenle muhasebeci/mali müşavir arasındaki anlaşmayla biçimlenmektedir. Kurumsal yapıya sahip işletmelerde yalnızca resmi ücret üzerinde anlaşma sağlanmaktadır.

Ücret, çalışma koşulları ve sosyal güvenlik primlerinin hangi miktar üzerinden yatırılacağı vb. konularda tüm meslek mensuplarının duyarlı davranmaları gerekir. Bu konuda oldukça duyarlı davranan, hakkını arayan, koruyan ve kollayan meslek mensupları olduğu gibi, çeşitli nedenlerden dolayı işverenin isteği doğrultusunda hareket edenlere de rastlanmaktadır. Mesleki dayanışma ve saygınlık açısından olaya bakıldığında, her meslek mensubu kendininkini olduğu kadar diğer meslektaşlarının çıkarlarını da kollamalıdır.

İşverenler, iş isteyen meslek mensupları arasından en düşük ücreti kabul edenleri tercih edebilir. Hatta, giderek, sosyal güvenlik primini, aldığı ücretten değil de, asgari ücretten yatırmayı; işe alacağı kişilerden, asıl şirketin dışında diğer şirketlerin muhasebe işlerini de yapmasını isteyebilir. Bunlar, işveren için makul öneriler olabilir. Ancak hak kaybına uğrayacak olan meslek mensubu olacağı için, durum değişmektedir. Meslek mensuplarının hangisi bu koşullara evet diyecektir? Böyle bir durumda, meslek mensuplarının biri bu olumsuz öneriyi kabul etmez; diğeri de kabul ederse, işveren işine geleni tercih edecektir. Burada etik olmayan bir durum söz konusudur. Oysa, aynı işe talip olan, ancak, etik değerlerden ödün vermeyen birçok meslek mensubunun daha olduğunu da düşündüğümüzde, iş sahibinin etik olmayan önerilerine ?evet? diyen, mesleki etik ilkeleri hiçe sayan meslek mensubu, diğerlerine karşı haksızlık etmiş; dahası, kötü bir rekabet ortamı yaratmıştır.

Burada en önemli konu, meslek mensubunun kendi haklarını koruyabimeleri, dayanışma içerisinde olabilmeleridir.

Saygılarımla.

SMMM Gökhan Dede-Ankara
 
Ynt: Bağımlı smmm.?

Değerli meslektaşım Sayın Dede ;

Bu konuda yayınladığınız bir kitabınız dahi bulunmakta; tespitlerinize katılmakla birlikte önerilerinize ilave yapmak istiyorum.
Her çıkmaz durumda etik olan veya olmayan ilkeler ortaya atılmakla beraber yaklaşık sayıyı tahminen söylüyorum 70 bin kişilik bir meslek camiasının etik kurallarla birlikte hareket etmelerini beklemek sadece iyimserlik olur. Yani Nasrettin Hoca' nın anahtarı avluda kaybedip, burası karanlık diye dışarıda aramasına benzer. Düşük ücretle çalışmak sadece mesleği yıpratmakla kalmaz meslek mensubunuda yıpratır. Dolayısıyla kimsenin istemediği bir durumdur. Öte yandan haksız rekabet ortamı yaratır çok doğru ancak haksız rekabet ortamı zaten var. Yaratılmıştır.
Bağımlı meslek mensubu aslında ucuz çalışmakla bu haksız rekabete maruz kalan ve zarar gören kişidir. Örneğin, çalışmak zorundadır. Bir şekilde evinin ailesinin geçimini sağlamak zorundadır. Bunun ötesi yani düşük ücretle çalışmaması ise mesleğe daha kötü zarar verecektir. Çünkü işsiz kalacak, muhtaç olacak çalışmam dediği ücreti bile arar duruma gelecek. Sonrası zaten yeşilçam filmlerinde bolca var.
Burada etik kurallara uymayan bağımlı çalışanlar değil bence bu haksız rekabet ortamını yaratan ve bağımsız çalışanlara sınırsız defter tutmayı olanaklı hale getiren, YMM lere bile yanında meslek mensubu çalıştırmayı zorunlu kılmayan, cirolarına göre şirketlere meslek mensubu veya denetçi zorunluluğu getirmeyen vs. meslek yasası ve diğer düzenlemelerdir. Ben 4 muhasebe personeliyle bir A.Ş. nin işini her ay sabahtan akşma kadar mesai yaparak yapabilirken diğer tarafta 40 A.Ş. bir o kadar Ltd. şirketi 2 stajyer elemanla bir meslek mensubu nasıl yapar. Bu konuyuda etik ilkelermi düzenler? Mantık almıyor bunu, pes yani! Bu konulara düzenleme getirmek gerçekten zormu? Türmob etik olanı bizlerden beklerken kendi neden kendinden beklenen bu düzenlemeleri yapmıyor. Anlamış değilim.

Saygılarımla
 
Ynt: Bağımlı smmm.?

sayın asus bey'e katılmamak elde degil mesleki ahlak kurallarına uyum bunlar utopik şeyler bence yasayla düzenlemelerin yapılması gerekir birer kamu görevlisi statusundeki smmm lerin her yönüyle işverenlere olan parasal bagımlılıgını kesip gerçek denetim yapma yetkileri uygulamada verilmelidir.
 
Ynt: Bağımlı smmm.?

Ben bir konuyu daha meslektaşlarımla paylaşmak istiyorum.

Artık meslek mevzuatımız ve uygulamaları yasadan uzaklaşmakta kimse herhangi bir konuda yasa ne diyor ona bakmaz oldu. Yönetmelik ne diyor. Etik olan ne gibi. Odanıza bir konuda birşey sorun, danışın hemen etik olandan bahseder oldular. Demekki gelişmeler karşısında düzenlemeler paralel gitmiyor. Bu konular böyle forumlara yazarak halledilmez. Tartışmak güzel şey ama kısır döngüde takılmış bazı şeyler var galiba Ben bu konuda daha somut adımlar atın derim. Mesela seçimlerde bağımlı veya bağımsız üye farketmez oylarınızı kullanın tercihlerinizi belli edin. Böylece biz varız deyin tercihlerimiz isteklerimiz sorunlarımız var deyin neden katılımlar bu kadar az.
 
Ynt: Bağımlı smmm.?

Bağımlı çalışan meslek mensupları iradesi dahilinde ücret anlaşması yaparak çalışıyor. Piyasa koşulları, bağımlı çalışılan işyerinin büyüklüğü, ücreti belirlemede etken oluyor.

Bence Türmob bağımlı çalışan meslek mensupları için ücret tarifesi belirlemeli. Örneğin yıllık satışları şu kadar lirayı aşanlar şu kadardan TL'den aşağı meslek mensubu istihdam edemez şeklinde. Mesleğin kalitesinin artmasına etki edecektir.

Ayrıca bağımlı çalışan meslek mensubu Ymm sınavlarına katılabilmesi için sertbest çalışma zorunluluğu kaldırılmalıdır.

Bunlar benim nacizane görüşlerimdir.

Saygılar.
 
Ynt: Bağımlı smmm.?

kemalkaya ' Alıntı:
Bağımlı çalışan meslek mensupları iradesi dahilinde ücret anlaşması yaparak çalışıyor. Piyasa koşulları, bağımlı çalışılan işyerinin büyüklüğü, ücreti belirlemede etken oluyor.

Bence Türmob bağımlı çalışan meslek mensupları için ücret tarifesi belirlemeli. Örneğin yıllık satışları şu kadar lirayı aşanlar şu kadardan TL'den aşağı meslek mensubu istihdam edemez şeklinde. Mesleğin kalitesinin artmasına etki edecektir.

Ayrıca bağımlı çalışan meslek mensubu Ymm sınavlarına katılabilmesi için sertbest çalışma zorunluluğu kaldırılmalıdır.

Bunlar benim nacizane görüşlerimdir.

Saygılar.


Merhaba,
bu görüşlerinizle ilgili istanbul odasının çalışmaları var ...
 
Ynt: Bağımlı smmm.?

Çok isatebtli olmuş... Genel kabul görebilecek düşünceler demek ki...
 
DUYGU KORKMAZın sorusuna cevap verilmemiş.farklı farklı konulara geçmişsiniz.bence konu içeriğiyle ilgili konuşun arkadaşlar.sorulan soruyu unutturmuşsunuz :)
 
Üst