Bağış ve Yardım Hk.

Ali PINAR

Katkı Sunan Üye
9. Ayda 15.000 YTL değerinde KDV dahil Muhtelif Gıda Malzemeleri Bir Belediye ye bağış yapılmıştır.(Belediye tarafından yardıma muhtaç kişilere dağıtılmıştır.)

Bu bağış KVK göre %5'lik bağış olarak matrahtan indirilebilir mi?

Saygılar

Ynt: Bağış ve Yardım Hk.

Bağışın yapıldığını bir makbuz vs. belge ile belgelendirebilirseniz yapılabilir. KDV dahil tutar bağış rakamı olacak, KDV yi indirim yapmayın. Yapılan bağış ayni nitelikte olduğu için bağış konusu malların alış faturalarınıda saklayın.

Ali PINAR ' Alıntı:
9. Ayda 15.000 YTL değerinde KDV dahil Muhtelif Gıda Malzemeleri Bir Belediye ye bağış yapılmıştır.(Belediye tarafından yardıma muhtaç kişilere dağıtılmıştır.)

Bu bağış KVK göre %5'lik bağış olarak matrahtan indirilebilir mi?
Saygılar

251 seri nolu Gelir vergisi tebliğne göre Gıda bağışlarının Dernek ve vakıflara yapılmış olması gerekmektdir. İhtiyaç sahiplerine doğrudan veya başka bir organizasyon aracılığı ile yapılan yardımlar bağış olarak kabul edilmemektedir.

"251 seri nolu Gelir vergisi tebliğne göre Gıda bağışlarının Dernek ve vakıflara yapılmış olması gerekmektdir. İhtiyaç sahiplerine doğrudan veya başka bir organizasyon aracılığı ile yapılan yardımlar bağış olarak kabul edilmemektedir."

Söz konusu tebliğ ile Gıda bankacılığı faaliyetinde bulununan kuruluşlara yapılacak yardımların teşvik edilmesi amaçlanmış, ve söz konusu yardımların TAMAMININ indirim konusu yapılması sağlanmıştır.
Belediyeye yapılacak gıda maddesi yardımı ayni yardım kapsamındadır ve genel hükümlere göre matrahın %5 ine kadarlık kısmı indirim yapılabilir. GVK da ayni yardımların gıda maddesi olamayacağı hükmü yer almamaktadır. Dolayısı ile %5 sınırında kalmak şartıyla indirim yapılabilecektir.